#Colectiv: Sute de români și maghiari din Harghita au comemorat victimele din clubul bucureștean
Pe platoul din fața Palatului Administrativ din centrul orașului Miercurea Ciuc s-au adunat părinți tineri cu copii, bătrâni, adolescenți împietriți la gândul că au fost în cluburile din Capitală, unii chiar la Colectiv.
Cu toții au aprins câte o lumânare, s-au închinat și au spus „Dumnezeu să îi ierte”, în română, pentru cei 32 de tineri decedați.
„Umanitatea și solidaritatea nu au etnie, solidaritatea vine din iubire și din faptul că suntem oameni și trăim pe aceeași planetă. Nu trebuie să stabilim bariere, că unul este român, altul maghiar sau altul țigan sau evreu. Suntem cu sufletul alături de cei care suferă acum și vrem să le dăm putere și să le transmitem iubire, cât mai multă”, a spus Baricz László, unul dintre tinerii maghiari participanți la comemorare.
Cu chipuri triste, oamenii au criticat „sistemul nenorocit” și „fuga după bani”, fără ca „cineva să se gândească, preț de câteva minute, la consecințe”.
„De fapt, trebuie să învățăm să trăim, fiindcă de murit, murim o singură dată și nu vom ști cum, când și de ce se va întâmpla. Noi trebuie să decidem cum trăim, dacă știm să viețuim frumos și dacă știm să fim solidari unii cu ceilalți. Este ultimul nostru gest de solidaritate față de cei care au pierit în topirea incendiară a trupului și a sufletului, doar că sufletele lor continuă să dăinuie, deși ei au încetat să ne mai fie alături”, a spus unul dintre românii veniți să aducă un omagiu victimelor incendiului.
„Să dea Dumnezeu să fie o trezire a societății din România, ca să pună capăt mersului de până acum al lucrurilor, pentru tineretul acesta, pentru că merită acest sacrificiu, ca în 1989. Aceștia au căzut pradă indolenței, nemerniciei, fugii după profit”, a adăugat un pensionar.
Comemorarea de marți seară, de la Miercurea Ciuc, a fost prima reuniune solidară a românilor și maghiarilor din oraș, la care aceștia au participat din proprie inițiativă, ei mobilizându-se pe rețelele de socializare.
Tot marți, Adrian Rugină a fost înmormântat, cu onoruri militare, în cimitirul din comuna Corbu, în satul bunicilor săi din județul Harghita.
Adrian Rugină, care era toboșar al trupei Bucium, a murit la vârsta de 38 de ani, în incendiul din clubul Colectiv din București.
Originar din Piatra Neamț, Adrian Rugină, care a fost și membru al trupei Teuton, a ieșit printre primii din Colectiv după izbucnirea incendiului, însă s-a întors în club pentru a salva alte persoane, potrivit relatărilor de pe contul său de Facebook.
Președintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler lui Adrian Rugină și lui Claudiu Petre, „în semn de apreciere pentru curajul, altruismul și dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la clubul «Colectiv» din București, încercând salvarea mai multor vieți cu prețul sacrificiului suprem”.
În urma incendiului care a avut loc, vineri seară, în Clubul Colectiv, și-au pierdut viața 32 de persoane și au fost rănite aproape 200. Peste 130 de oameni răniți în incendiu sunt încă internați în spitalele din Capitală.