”Cred că iertarea va veni ușor-ușor, dar nu trebuie sa uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta”

''Cred că iertarea va veni ușor-ușor, dar nu trebuie sa uităm ce s-a întâmplat, pentru că altfel se va repeta''
Publicat: 28/11/2015, 13:20

Iată mai jos declarațiile lor:

Andrei Trifu (44 de ani, de profesie scafandru): ”Am fost cu prietenii mei din alte trupe la concert, ca sa-i sustinem pe prietenii nostri de pe scena. In momentul in care a izbucnit incendiul a fost o stare de hipnoza generala, lumea a paralizat pentru cateva secunde, nimeni nu se astepta la acest fenomen. Solistul vocal chiar a cerut un extinctor ca sa stingem focul, dar pe moment nimic nu a fost de ajutor. Dupa cateva secunde a inceput un foc puternic care a trimis lumea catre iesire intr-o busculada de care nu as vrea sa aiba parte nimeni de acum incolo.

Eram la 4 metri de scena, in fata camerelor principale de filmat. Cumva, in momentul acela de hipnoza generala am reusit sa-mi fac loc spre iesire. Din pregatirea de 25 de ani de armata mi-am dat seama ca ceva e in neregula si am cautat modul prin care sa-mi salvez in primul rand mie viata. Inainte am strigat la toata lumea sa se lase cat mai jos, am incercat sa le induc oamenilor o umbra de reactie. Am inteles ca au auzit multi. Spre iesire s-a creat o busculada, cei mai nepregatiti au incercat sa traga de cei din fata ca sa-si faca loc ei sa iasa. Eu, pana spre iesire, am reusit sa-mi mentin respiratia aproximativ un minut si jumatate, cu ochii inchisi m-am tarat pe coate si genunchi exact cum am invatat in armata. Asta m-a salvat, mi-a salvat caile respiratorii, nu am nimic. De piciorul meu am mai tras pe cineva. Cand am iesit erau doua persoane, nu stiu cine, au reusit sa ridice persoana de pe piciorul meu si pe mine si sa ne duca departe de acel loc.

In primul rand e vinovata conducerea clubului, trebuiau sa puna minimul de masuri de siguranta. Asemenea masuri ar trebui sa existe peste tot, sa existe un stingator, un hidrant, lucruri pe care putem toti sa le manevram intr-o asemenea situatie. Avem echipe de medici, de psihoterapeuti, care se ocupa de noi de dimineata pana seara, chiar si noaptea. Au renuntat la familii ca sa se ocupe de noi.

Cred ca iertarea va veni usor-usor, dar nu trebuie sa uitam ce s-a intamplat, pentru ca altfel se va repeta. Voi mai merge in cluburi. Un dezastru nu ma va opri sa-mi traiesc viata, sa-mi sustin prietenii”.

”Sa zicem ca Andrei este liderul nostru spiritual, e sacul nostru de bancuri, purtatorul de voie buna, incercam sa-l ajutam, sa trecem mult mai repede peste intrebarile puse in fiecare zi. Oamenii au vazut destula tristete, destula moarte, ne intrebati daca vom uita vreodata. Nu vom uita asa ceva. Asa ceva nu trebuie sa se intample intr-un stat civilizat, nicaieri.

Noi nu-i vom uita niciodata pe cei care au fost la acel concert si le vom dedica in fiecare an un concert comemorativ. Incercam sa tinem starea de spirit cat mai buna. Viata e ca un fir de nisip, o poti pierde instantaneu. Incercam sa ne bucuram de fiecare moment petrecut impreuna. Vrem sa le multumim voluntarilor, echipei de doctori, de asistente, femeilor care fac curatenie. Ne simtim iubiti in fiecare moment.

Mi-am schimbat optica despre viata. Este mult mai placut sa te bucuri decat sa urasti. E mai placut sa faci un dar decat sa iei ceva de la altcineva. E mult mai benefic sa radem decat sa plangem. Suntem tratati extraordinar. In acest spital am fost tratati din prima clipa ca membri ai familiilor, suntem copiii lor. Sunt medici care au stat 3 zile in garda ca sa aratam asa, ca sa putem sa va facem cu mana, sa putem sa ne stergem la fund.Am incercat sa infectam si celelalte saloane cu voie buna, sa cantam impreuna, sa radem, sa ne bucuram de viata.

Foarte multi sunt tinuti in viata de mainile acestor oameni. Ei ne-au scapat din ghearele mortii. Chiar au grija de noi, au renuntat la familii, cate 3 zile de garda, va dati seama ce inseamna asta? 72 de ore sa ai grija de un om pe care, cand l-ai atins, urla de durere. Eu unul nu as putea sa fac asa ceva. Nu suntem aici ca sa pedepsim pe cineva, nu avem abilitati de lideri sau de judecatori. Nu ne putem da cu parerea. Ne dorim ca lucrurile sa aiba mersul lor firesc. Cei vinovati sa plateasca. Pe noi ne intereseaza un singur lucru: multumim tuturor oamenilor care s-au gandit la noi, spitalului care a avut grija de noi, personalului auxiliar, femeile de serviciu care in fiecare zi au venit la noi cu o vorba buna, au avut grija sa fie frumos si curat. Datorita dansilor noi, azi, putem vorbi cu dumneavoastra. Suntem foarte bucurosi fiindca am vazut ca poporul roman este un popor, nu este un circ, cum crede lumea. Am fost dezbinati 25 de ani, acum suntem uniti”, a spus un alt pacient, Marian Leușteanu.

Alex Plângu (26 de ani, artist): ”Se vorbeste mult, se vorbeste prost, asa suntem noi invatati. Am fost cu o prietena in club, a scapat, nu are nimic. Eu am fost foarte norocos ca sunt in viata. Acum incercam sa mentinem starea de bine, sa uitam. E nasol, am vazut oameni care au murit sub ochii mei. Cum poate sa fie? Crezi ca mie mi-e bine daca ne amintim lucrurile astea. Ne ocupam de starea de bine, facem karaoke, zambim, suntem o familie. Vin oameni pe care nu ii cunosc cu sacose, vor sa ne ajute. Asta vreau sa stiti, ca sunt oameni buni in Romania. Nu stiam ca e un numar atat de mare de oameni buni, de romani buni”.

Andrei, Marian și Alex au postat această poză pe Facebook, dovedind că se recuperează bine și au învățat din nou să zâmbească, după tragedia din Colectiv

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe drum spre spital a mai murit o persoană. În 12 zile de la tragedie au decedat alte 26 de persoane, numărul victimelor ajungând, joi, la 53.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite și internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 36 au fost transportate spre unități sanitare din străinătate, însă opt au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda, unul în drum spre Elveția și unul în Franța.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar