E sectorul 4, fostul sector 4 Piedone. În acest timp, în sectoarele 1 și 3, bărbați fără uniforme care descind aproape zilnic din mașini fără nicio inscripție instalează camere albe, cu doi ochi, pe stâlpii metalici. „Sunt montate la cererea Poliției Locale”, susțin ei. Adaugă: „În sectoarele 1 și 3 se pun cele mai multe. Le instalăm în intersecții, dar punem și în alte locuri indicate de poliție”. După câteva zile, alți muncitori în salopete care coboară din Dacii albastre colantate cu sigla firmei RCS RDS conectează camerele de supraveghere la rețeaua Enel. „Avem un protocol cu ei”. Tot cei de la RCS RDS vin ulterior pentru reglaje de unghi. Încet, încet, acoperită de protocoale, România se umple de camere de supraveghere, în timp ce corupția înflorește.
Fosta fabrică Pionierul, un complex sumbru format din mai multe corpuri de clădiri vechi, este baricadată. Poarta mare de fier din față stă închisă. Dincolo de ea se află o alee pe care au intrat și tinerii veniți vineri seară în clubul Colectiv pentru concertul Goodbye to Gravity. După 100 de metri, au cotit la dreapta, într-un gang în capătul căruia se afla un container portocaliu de marfă cu sigla Colectiv. Pe acolo au intrat în club, însă mulți n-au mai ieșit în viață. E al treilea corp de clădire de la intrare. Aleea este închisă în partea cealaltă cu altă poartă masivă din fier ruginit. De câteva zile este trasă, iar găurile de supraveghere sunt acoperite cu hârtie. Dincolo de ea, se văd totuși mașinile Poliției și procurorilor. Cercetările de la Colectiv continuă.
5 euro metru pătrat, în Fabrica morții
Un spațiu de închiriat în „Fabrica morții” – senzația este accentuată de faptul că toate geamurile laterale sunt acoperite cu plasă, indiferent de etaj – costa 5 euro/metru pătrat pe lună. Colectiv avea 425 de metri pătrați. În cazul clubului, chiria era de 3,5 euro/metru pătrat, adică 1.487,5 euro pe lună.
Numele companiei care deține fabrica este cunoscut, dar identitatea persoanelor din spate rămâne un mister. „Nu știu cine sunt patronii, am auzit că niște greci”, spune Bogdan P., administratorul clubului de arte marțiale Green Dragon care funcționează în incinta fostei fabrici. Firma off-shore Teamset Consultants, cu sediul în Nicosia, Cipru, deține 91% dintre acțiunile Pionierul SA, o companie de al cărei nume se leagă cazuri de evaziune fiscală și condamnări cu închisoarea. Unul dintre foștii administratori, cetățeanul israelian Gideon Zelivansky, a primit o pedeapsă de 10 ani pentru înșelăciune în formă continuată într-un dosar finalizat în 2014.
În ultimii 3 ani, în incinta fabricii Pionierul s-au produs trei incendii. În ciuda acestui detaliu, în fostele hale își desfășoara activitatea mai mulți agenți economici. „Sunt între 9 și 12, nu știu exact numărul”, susține șeful Poliției Locale din sector. Câteva dintre firme au bannere pe fațada clădirii din piața Bucur, dar nimeni nu vrea să vorbească la numerele de telefon de pe afișele publicitare care atârnă deasupra miilor de lumânări aprinse. Pentru a afla detalii despre fabrica groazei, un reporter ProSport camuflat sub identitatea părintelui unui copil de șapte ani a încercat să discute cu patronii sălilor de dans și de arte marțiale aflate la Pionierul.
CITEȘTE CONTINUAREA PE PROSPORT