Impresionanta poveste a fotojurnalistei Teodora Maftei care a murit în Israel
Surse medicale au declarat, pentru MEediafax, că Teodora Maftei a decedat la clinica din Israel unde a fost transferată săptămâna trecută.
După incendiul din clubul Colectiv, Teodora Maftei (36 de ani), editor la Pro TV, a fost internată la Spitalul de Arși din Capitală, în stare critică, cu arsuri pe mare suprafață din corp și cu arsuri de căi respiratorii.
În 4 noiembrie, Teodora Maftei a fost transferată la Spitalul Hadassah Medical Center din Ierusalim, conform Intermedicas.
Pasionată de fotografie, Teodora Maftei, în vârstă de 36 de ani, editor la Pro TV, se pregătea înainte de tragedia din Colectiv de lansarea unei noi expoziții personale, intitulată „London Unedited – a series of unphotoshopped photos by Teodora Maftei”, al cărei vernisaj era programat pentru 2 noiembrie.
La dorința familiei Teodorei Maftei, organizatorii expoziției acesteia au decis ca evenimentul să se desfășoare conform programării inițiale, la eveniment participând sute de persoane. Expoziția a cuprins 23 de fotografii, instantanee urbane și portrete realizate în Londra, în luna august.
Reporter, redactor, fotograf si blogger, Teodora Maftei a cutreierat lumea-n lung și-n lat, surprinzând unele dintre cele mai frumoase imagini, o parte dintre acestea fiind publicate pe site-ul său, teo.photography, informează Pro TV.
Până la incendiul din clubul Colectiv, printre ale cărui victime se numără, Teodora Maftei a fost operată de șapte ori, din care de trei ori pe creier. Tânăra suferă de chist arahnoidian de fosă posterioară, o acumulare de lichid aflată pe creierul mic, înspre ceafă, care nu poate fi eliminat și este asociat cu hipertensiunea intracraniană. Din cauza aceasta, Teodora a avut și o tromboză venoasă (i s-au spart două vene pe creier) și a făcut o criză de epilepsie.
Diagnosticul i-a fost pus în 2005, după ce a mers la medic din cauză că suferea de dureri de cap foarte puternice, insomnii, tulburări de memorie, amețeli și probleme cu echilibrul. „Mă durea capul 24 de ore din 24, iar noaptea făceam ture prin cameră, strângând din dinți și vorbind singură”, spunea tânăra într-un interviu acordat în 2011.
Astfel, ea a fost operată de șapte ori, din care de trei ori intervenții direct pe creier, trei intervenții la chist pe la gât, când medicii i-au montat un „furtun” de la chist până în stomac, care drenează surplusul de lichid, respectiv o dată a fost operată prin burtă, pentru a i se monta o valvă.
Din cauza problemelor medicale, Teodora nu avea voie să consume alcool, să fumeze, să bea cafea, să facă efort, să răcească, să stea la soare, să meargă în cluburi. „Și nu am voie să mă enervez sau să plâng, dar nu-mi iese mereu treaba asta. Aaaa, și așa, ca între fete, nu pot să merg pe tocuri și nu e indicat să țin cură de slăbire, dar nici să mă îngraș nu trebuie. Dar, la urma urmei, toate astea pot fi mofturi”, povestea aceasta.
După aproximativ o lună de la prima operație, medicii au trebuit să o opereze din nou, deoarece chistul se refăcuse și apăsa creierul. „Atunci am clacat. Am pierdut contactul cu orice Dumnezeu, nu am mai crezut în nimic și în nimeni, nu am înțeles de ce mi se întâmplă mie toate astea, am fost revoltată, plină de ură”, mai povestea Teodora.
După cea de-a doua operație, tânăra nu putea merge nici două minute pe jos, nici să țină în mână o cană cu apă, nu putea să facă nimic singură. De asemenea, uneori se bloca în timp ce vorbea și uita cuvintele, amețea și dacă stătea câteva minute în picioare. A stat zece luni acasă să se refacă, iar apoi s-a întors la serviciu.
„În perioada aia am luat-o de la capăt, am învățat să trăiesc, să mă descurc din nou singură, să sper, să visez, să simt, să zâmbesc. Apoi, a fost din ce în ce mai ușor și m-am împăcat cu destinul meu. Cu fiecare operație pe care am suferit-o, am devenit mai încrezătoare, mai relaxată și mai sigură pe mine, ca și cum nu ar fi fost decât încă o încercare, încă un test, însă o lecție sau o experiență de viata”, mai spunea Teodora.
Cu toate problemele pe care le avea, Teodora se considera „o norocoasă”, pentru că, spre deosebire de alți bolnavi, pentru ea existau soluții. „Sunt atâția alți oameni pe care nimic și nimeni nu îi ajută, care nu găsesc motivația ori puterea să îndure”, mai spunea Teodora, precizând că a învățat să se bucure de lucrurile mărunte din viață.
35 de răniți, transportați în străinătate
Dintre pacienții internați în spitale din Capitală, 35 au fost transportați spre unități sanitare din străinătate, însă patru au decedat: Jurnalista Teodora Maftei, bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache, care murit, duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveția, bodyguardul Florin Popescu și o studentă din Italia.
În spitalele din Capitală sunt internate, luni, 83 de persoane rănite în incendiul din clubul Colectiv, dintre care 15 sunt în stare critică, șase în stare gravă și 61 sunt stabilizați.
Dintre cei 83 de răniți, la Spitalul de Arși sunt 17 pacienți, la Spitalul „Bagdasar-Arseni” – 16, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” – 6, la Spitalul „Sfântul Ioan” – 6, la Spitalul Elias – 8, la Spitalul Militar Central – 7, la Spitalul „Sfântul Pantelimon” – 2, la Spitalul Floreasca – 6, la Spitalul Universitar de Urgență – 10, la Spitalul Gerota – 3 (un pacient a revenit în 5 noiembrie pentru că nu se simțea bine), la Spitalul SRI „Agrippa Ionescu” – 2, potrivit ultimelor date, transmise luni dimineață.
În urma incendiului din clubul Colectiv, din 30 octombrie, au decedat 45 de persoane și alte aproximativ 150 au fost rănite și internate în spitale din Capitală.