Prima pagină » Tragedia Din Clubul Colectiv » Incendiul de la club Colectiv. Procurorii fac primele autopsii și încep audierile

Incendiul de la club Colectiv. Procurorii fac primele autopsii și încep audierile

Incendiul de la club Colectiv. Procurorii fac primele autopsii și încep audierile
Procurorii vor face duminică primele autopsii, pe aproximativ 20 dintre trupurile neînflețite ale victimelor incendiului din clubul Colectiv, dintre cele care au fost identificate, și, odată încheiată cercetarea la fața locului, vor începe audierile.

Duminică vor fi continuate activitățile de cercetare la fața locului și de identificare a persoanelor decedate și vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror, potrivit unui comunicat al Parchetului.

Potrivit unor surse judiciare, ar urma să fie făcute aproximativ 20 de autopsii, pe corpurile identificate. Medicii legiști de la Institutul Național de Medicină Legală „Mina Minovici” au identificat, până în prezent, 23 din cele 27 de persoane decedate în incendiul din Club Colectiv, o altă victimă fiind recunoscută de părinți la Spitalul Universitar București.

În paralel, duminică, vor fi audiate persoane care ar putea avea cunoștință despre împrejurările și modul în care a avut loc evenimentul, mai spun anchetatorii.

Sâmbătă, s-a efectuat prima parte a cercetării la fața locului de către o echipă constituită din reprezentanți ai PICCJ – Secția de urmărire penală și criminalistică, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București – Serviciul Omoruri, Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția de Investigații Criminale, Institutul Național de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Serviciul Criminalistic din cadrul DGPMB, alături de specialiști din cadrul Institutului Național de Expertiză Criminalistică și INSEMEX Petroșani.

„În cadrul activităților desfășurate au fost ridicate mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015. Au fost realizate activități de examinare și identificare a persoanelor decedate la INML, până în acest moment existând date cu privire la identitatea a 21 de persoane din cele 26 transportate la INML. Au fost verificate persoanele internate în unitățile spitalicești, stabilindu-se care dintre acestea pot fi audiate”, precizează PICCJ.

Procurorii mai spun că au verificat, cu sprijinul polițiștilor bucureșteni de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economico – Financiare, activitățile comerciale desfășurate în incinta clubului unde a avut loc evenimentul.

Procurorul general Tiberiu Nițu a declarat, sâmbătă, în fața clubului Colectiv, că ancheta este pentru omor calificat, pentru care „pedeapsa este foarte mare”.

Tiberiu Nițu a mai spus că vor fi alocate toate resursele necesare și a transmis condoleanțe familiilor victimelor.

Într-o declarație ulterioară făcută tot la fața locului, Nițu a spus că în club imaginea este „dezolantă, că totul este carbonizat, negru și plin de funingine”, adăugând însă că procurorii Parchetului instanței supreme, care au preluat ancheta în acest caz, sunt pregătiți să ridice toate probele necesare din interiorul localului.

Specialiștii de la Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INCD-INSEMEX) Petroșani investighează, alături de reprezentanții altor instituții, cauzele care au dus la izbucnirea incendiului de la Club Colectiv.

Directorul INSEMEX George Găman a apreciat că analiza probelor, care va fi făcută la Petroșani, va dura circa două săptămâni.

„Colegii de la Criminalistică vor ridica probele pe care le-am indicat și pe care ni le vor trimite la Petroșani după ce vor finaliza constatarea la fața locului. Am găsit un extinctor folosit, s-a înțeles greșit, și două nefolosite. În ceea ce privește materialele ignifuge folosite în interior, vom cerceta la Petroșani și vom face teste și pe materiale similare, să vedem viteza de ardere, gaze degajate. În funcție de când vom primi probele, ca să facem ceva de acuratețe, cred că vom prezenta concluzii în circa două săptămâni, pentru că nu vrem să ne hazardăm în ipoteze”, a spus Găman.

Potrivit acestuia, echipa de specialiști de la INSEMEX pe care a condus-o la București și-a încheiat activitatea și a plecat înapoi spre Petroșani.

Ultimul bilanț al incendiului de vineri seară din Club Colectiv arată 27 de persoane decedate și alte 146 de persoane internate la acest moment la spitalele din Capitală. Vineri seară, clubul Colectiv găzduia un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album – „Mantras of war”. Printre cele 27 de persoane decedate se află și doi dintre membrii trupei, și anume chitaristul Vlad Țelea și chitaristul Mihai Alexandru.

Martori aflați în club au declarat pentru MEDIAFAX că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăți din plafon, care era capitonat și el cu burete fonic, s-au desprins și au căzut peste oameni.

Potrivit celor aflați la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan și să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250-300 de persoane din club au fost cuprinse de panică și s-au îmbulzit spre ieșire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre ușile de la intrare s-a deschis de la declanșarea incendiului.

Ulterior, și cea de-a doua ușă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator. Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta „ieșind în valuri” pe ușa de la intrare.

Reprezentantul firmei care a făcut antifonarea în Clubul Colectiv spune că patronii localului au refuzat să cumpere material ignifug pentru că era „prea scump”, el susținând că o astfel de lucrare se face în mod normal „pe baza unui proiect întocmit de pompieri, de arhitect”, care însă nu a existat.

El a precizat că tot tavanul a fost acoperit cu acel tip de material, care este rezistent doar la căldură, nu și la foc.

„Ulterior, au pus ei, nu știu de unde, pe stâlpi (n.r. – același material ca pe tavan). Am văzut niște piramidal. Este ignifugat grad F, adică poate să stea la căldură – motoare, calorifere -, nu să îi dai foc. Și cui îi dai varianta RF, aia ignifugată, este prea scumpă”, a mai spus el, precizând că materialul ignifug este mai scump cam cu 35%.