Ioan Lascăr, Spitalul Universitar: „De miercuri, răniții în incendiul din club vor fi operați în funcție de evoluția fiecăruia”

Ioan Lascăr, Spitalul Universitar: „De miercuri, răniții în incendiul din club vor fi operați în funcție de evoluția fiecăruia
Publicat: 03/11/2015, 21:32

„Vreau să vă spun că astăzi (n.r. – marți) pacienții au o evoluție normală față de ziua în care sunt, adică practic urmează chiar perioada chirurgicală și este o perioadă foarte importantă pentru că trebuie particularizat în funcție de fiecare caz, întrucât, având acele arsuri de căi respiratori superioare, plus arsura chimică, plus inhalația aceea cu totul specială, mixtura pe care nu o cunoaștem suntem obligați să fim precauți și să alegem acei bolnavi în momentul cel mai potrivit când îi folosește această excizie”, a declarat profesorul Ioan Lascăr, șeful Comisiei de coordonare coordonare a activității în spitalele în care sunt internați răniții.

Potrivit lui Lascăr, echipele de medici trebuie să găsească momentul cel mai potrivit pentru a scoate suprafețe cât mai mari și pentru a-i așeza într-o stare cât mai aproape de cea din care să poată fi așezați într-o secție de chirurgie plastică normală, după care să ajungă acasă în timpul cel mai scurt.

„În clipa aceasta nu pot să fac prognoze, dar sunt destul de optimist față de ceea ce am văzut, adică bolnavii arată foarte bine, pentru ziua respectivă, pentru această zi. Ce se va întâmpla în zilele următoare vom vedea și vă spun este etapa esențială”, a declarat profesorul Ioan Lascăr.

Chirugul a precizat că este important ca „momentul chirurgical” să fie făcut „așa cum trebuie”.

„Pacienții au arsuri pe suprafețe diferite. Arsura chimică, automat otrăvurile, au intrat prin căile aeriene, s-au absorbit și practic au intrat în sânge. Au produs ce au produs și se simte la nivelul plăgilor. Plăgile au o textură și o culoare cu totul particulare. Personal, n-am mai văzut niciodată o culoare de plagă de arsură de această nuanță, adică este ceva între cenușiu, roșu, negru, de nepovestit. Sângele a ajuns într-o anumită compoziție și a produs anumite transformări acolo, ca atare și excizia noastră va trebui să fie specială, nu obișnuită, adică trebuie să ne adaptăm la acest fel de arsură”, a mai spus Lascăr.

La rândul său, managerul SUUB, Cătălin Cârstoiu, a spus că operațiile vor începe împreună cu Spitalul „Grigore Alexandrescu”, pentru că Spitalul Municipal are o secție destul de mică de chirurgie plastică.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc, specialist în terapie intensivă, a spus că rănile bolnavilor sunt grave, complexe și ciudate.

„Am văzut în clinica din Timișoara, unde lucrez, mai ales cei veniți din Valea Jiului în perioada marilor tragedii de acolo. Rana provocată de agresiune pe piele este foarte complexă, ciudată, deosebită. Închipuiți-vă că aceleași leziuni există la nivelul plămânului, care este o structură extrem de sensibilă și vitală, acolo are loc schimbul de oxigen și de fapt trebuie să o spunem cu seriozitate, această leziune dă gravitatea cazurilor. Pentru că e matematică pură, faptul că este o arsură de peste 30%, ca suprafață corporală, asociată cu o arsură a căilor aeriene crește de opt până la zece ori riscul de mortalitate. Este statistica din toate studiile de specialitate și care ne face să rămânem în continuare rezervați, deși rezultatele tratamentului până acum sunt remarcabile”, a spus profesorul Dorel Săndesc.

Secretarul de stat a mai spus că medicii au reușit să-i stabilizeze și să facă posibilă intervenția chirurgicală curativă.

În urma incendiului care a avut loc, vineri seară, în Clubul Colectiv, și-au pierdut viața 32 de persoane și au fost rănite aproape 200. Peste 130 de oameni răniți în incendiu sunt încă internați în spitalele din Capitală, din care peste 80 în stare gravă sau critică.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar