Prima pagină » Tragedia Din Clubul Colectiv » Judecătoria Sectorului 4: Cei trei patroni de la Colectiv, vinovați „în mare măsură” de producerea incendiului

Judecătoria Sectorului 4: Cei trei patroni de la Colectiv, vinovați „în mare măsură” de producerea incendiului

Judecătoria Sectorului 4: Cei trei patroni de la Colectiv, vinovați „în mare măsură
Judecătoria Sectorului 4 (JS4) arată, în motivarea deciziei de arestare a celor trei acționari ai clubului Colectiv, că măsura s-a impus date fiind urmările extrem de grave ale faptelor, circumstanțele producerii incendiului fiind imputabile în mare măsură celor trei inculpați.

„Față de urmările extrem de grave ale faptelor, urmări care nu pot fi evaluate în mod riguros la acest moment, urmând a fi stabilite pe parcurs, în funcție de starea victimelor și față de circumstanțele producerii incendiului care sunt imputabile în mare măsură celor trei inculpați, judecătorul apreciază că se impune luarea măsurii arestării preventive față de cei trei inculpați. Chiar dacă aceasta este o măsură preventivă excepțională, judecătorul apreciază că este impusă de o situație la rândul său excepțională”, se arată în motivare.

Pe de altă parte, judecătorul nu pierde din vedere „atitudinea celor trei inculpați care au înțeles să dea mai multe declarații detaliate cu privire la producerea evenimentului și au pus la dispoziția organelor de urmărire penală toate documentele solicitate, contribuind astfel la aflarea adevărului”.

Totodată, judecătorul reține circumstanțele personale ale celor trei inculpați care sunt tineri, nu au antecedente penale, aflându-se la prima abatere de la legea penală și par a regreta incidentul produs, în care și-au pierdut viața inclusiv prieteni, cunoștințe și angajați ai lor.

În plus, judecătorul „nu exclude că modul în care inculpații au înțeles să acționeze în administrarea afacerilor ar putea fi întâlnit și la alți administratori de unități de tip club, însă chiar și în aceste condiții, acesta nu ar fi un considerent de natură să minimalizeze vina inculpaților”, se mai spune în motivare.

„Mai mult, desfășurarea defectuoasă a unor astfel de activități în cadrul cărora nu sunt respectate dispozițiile legale trebuie să constituie un semnal de alarmă astfel încât organele judiciare să ia măsuri severe pentru restabilirea ordinii în societate, iar nu să transmită semnalul că astfel de activități sunt acceptate și se pot realiza fără dificultăți deoarece constituie o chestiune firească”, se arată în continuare.

Judecătorul apreciază că toți cei trei inculpați par să fi dat dovadă de o gravă neglijență și de iresponsabilitate în administrarea clubului Colectiv.

Potrivit instanței, cei trei inculpați prezintă un pericol social ridicat, iar prin atitudinea și comportamentul reflectat în activitatea desfășurată demonstrează că lăsarea lor în libertate periclitează siguranța celorlalți membri ai societății.

De asemenea, judecătorul are în vedere gravitatea deosebită a faptelor, urmările acestora (decesul multor persoane tinere și vătămarea corporală a altora, unele dintre acestea fiind internate în continuare în stare critică), precum și modul și circumstanțele de comitere a acestora.

Totodată, judecătorul apreciază că activitatea de urmărire penală se află în etapa de început, există un amplu probatoriu care urmează a fi administrat, iar pentru buna desfășurare a procesului penal se impune luarea măsurii arestării preventive a celor trei inculpați.

Astfel, cu privire la posibilitatea de luare a unei măsuri de prevenție neprivative de libertate, pentru motivele arătate anterior, instanța consideră că luarea uneia dintre aceste măsuri „nu poate fi compatibilă cu gradul de pericol social al inculpaților și a faptelor acestora, inculpații prezentand un pericol concret pentru ceilalți membri ai societății, lăsarea lor în libertate nefiind bine venită la acest moment”.

„Instanța consideră că interesul societății de a se afla în siguranță și de a elimina, măcar temporar, elementele care prezintă un grad de pericol social crescut este primordial și trebuie să fie plasat înaintea unui posibil prejudiciu personal ce li s-ar cauza inculpaților prin privarea lor temporară de libertate”, mai spune instanța în motivarea deciziei de arestare dată publicității joi.

Cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, au fost arestați preventiv, prin decizia Judecătoriei Sectorului 4.

Judecătoarea Lorena Zidaru, căreia i-a fost repartizat dosarul, a decis arestarea preventivă a celor trei.

Decizia nu este definitivă, dar este executorie, astfel că patronii clubului au fost încarcerați. Decizia poate fi contestată la Tribunalul București.

Cei trei acționari ai clubului, unde vineri seară a izbucnit un incendiu ce a dus la pierderea vieții a 32 de oameni și rănirea a aproape 200, au fost puși sub acuzare pentru ucidere din culpă.

Dosarul este instrumentat de procurorii PArchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).