Prima pagină » Tragedia Din Clubul Colectiv » Mărturia lui Adrian Despot în fața procurorilor: ce s-a întâmplat în Colectiv. „S-a creat ambuscadă, am căzut, iar sub mine erau mai multe persoane”

Mărturia lui Adrian Despot în fața procurorilor: ce s-a întâmplat în Colectiv. „S-a creat ambuscadă, am căzut, iar sub mine erau mai multe persoane”

Mărturia lui Adrian Despot în fața procurorilor: ce s-a întâmplat în Colectiv.
Liderul trupei Vița de Vie, Adrian Despot, a arătat, în declarația dată în fața anchetatorilor, că după ce a izbucnit incendiul din Colectiv, a alergat spre ieșire, unde era ambuscadă, a căzut și și-a dat seama că sub el erau mai multe persoane, iar de sus cădeau bucăți de burete și lemn arse.

Procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) au arătat, în referatul cu propunere de arestare a celor trei patroni ai Clubului Colectiv – Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – reținuți pentru ucidere din culpă, că în dosarul privind incendiul din Colectiv au fost audiate, în calitate de martor, mai multe persoane care s-au aflat în club în seara zilei de 30 octombrie, dar și alte persoane care au observat împrejurările în care s-a desfășurat evenimentul, ori care au putut oferi date sau indicii privitoare la cauzele producerii incendiului.

Liderul trupei Vița de Vie, Adrian Despot, a fost printre cei audiați în calitate de martor, arătând că s-a dus singur la concertul trupei Goodbye to Gravity, unde urma să cânte cu membrii formației o melodie.

„Știam că în noaptea de 30/31.10.2015 urma să aibă loc un concert al formației Goodbye to Gravity în clubul Colectiv, iar eu sunt prieten cu membrii formației, respectiv Pascu Alexandru, Vlad Țelea, Mihai Alexandru, Enache Cristian și Andrei Galuț. La momentul când am ajuns eu în club, totul era deja instalat și pregătit pentru începerea concertului. De la Andrei Galuț, știam că urmează să fie folosite și artificii în cadrul concertului, dar mai multe aspecte nu am întrebat. Eu m-am dus singur la acest concert, neînsoțit”, a arătat Adrian Despot în declarația sa.

El a menționat că a cântat în Colectiv de mai multe ori și a remarcat că cei doi stâlpi de susținere ai pasarelei tehnice sunt îmbrăcați într-un burete, aproximativ de la înălțimea de 1,90-2 metri, dar nu își amintește ca și tavanul să fi fost acoperit cu un burete similar. De asemenea, a arătat că nu a remarcat în interiorul clubului să fie amplasate materiale specifice stingerii incendiilor, cum ar fi extinctoarele.

„La momentul începerii concertului, eu eram situat în partea stângă a scenei, privit frontal, în fața barului. Din câte îmi amintesc, până la începerea incendiului, trupa Goodbye to Gravity a cântat aproximativ cinci melodii. Nu am văzut să fie instalate pe stâlpii de susținere artificii sau material pirotehnice, și nici nu am remarcat ca după prima melodie, membrii trupei să fi folosit artificii. La un moment dat, am ajuns în partea stângă a scenei, oarecum în spate situat, în zona de backstage, deoarece urma să cânt și eu împreună cu membrii trupei o melodie. M-am așezat pe o canapea, iar vizibilitatea mi-era obturată de un perete fals, din rigips, de aproximativ 2 metri înălțime, care este amplasat între backstage și sală. Efectiv, este așezat acolo pentru ca publicul să nu poată vedea backstage-ul. La rândul meu, nici eu nu vedeam publicul, nici pasarela cu stâlpii de susținere, pentru că nu aveam vizibilitate. Din poziția în care mă aflam, eu vedeam doar o porțiune din scenă, nu puteam vedea stâlpii de susținere, pasarele pe care sunt amplasate proiectoarele și nici persoanele din public”, potrivit declarației lui Adrian Despot.

Liderul trupei Vița de Vie a mai arătat că, în timp ce stătea pe canapea, l-a auzit pe solistul trupei spunând „a luat foc!”, iar când s-a ridicat să vadă ce se întâmplă, deoarece muzica se oprise, a văzut că tot tavanul de deasupra scenei luase foc.

„Nu am remarcat ca cineva să încerce să stinge incendiul. Mi-am luat hainele din cuier, am alergat către ieșire, iar în momentul în care am ajuns în dreptul ieșirii, mai exact la intrarea în containerul de la accesul în club, iar acolo era foarte multă lume, dar nu se putea ieși. S-a creat o ambuscadă la intrarea în container, deoarece multe persoane erau deja căzute pe jos, iar din spate erau alte persoane care împingeau. La rândul meu, și eu am căzut, iar sub mine mi-am dat seama că se aflau mai multe persoane. Peste mine au căzut mai mulți oameni, și am rămas prins în acea ambuscadă”, le-a mai spus Adrian Despot procurorilor.

El a mai povestit că, la un moment dat, s-a simțit un val de aer, a remarcat o flacără foarte mare, iar de sus cădeau bucăți de burete ars și lemn ars.

„La un moment dat, am auzit zgomote din exterior, ca și cum cineva încerca să spargă peretele și să creeze o ieșire. Atunci, am simțit că presiunea corpurilor omenești de deasupra mea s-a slăbit, și am dedus că cineva reușește să scoată oamenii din interior. M-am ridicat la rândul meu și am plecat târâș spre ieșire. M-am uitat în spatele meu, în club, și nu am mai văzut nicio persoană. Până am ajuns la ieșire, am reușit să trag o fată afară, care era conștientă. La ieșirea afară, am văzut aproximativ 30 de persoane, unele care suferiseră arsuri, iar alte persoane erau sănătoase. Nu am observat nicio persoană decedată”, a arătat Adrian Despot în declarația dată în fața anchetatorilor.

Procurorii PICCJ cer, marți, instanței Judecătoriei Sectorului 4 arestarea preventivă a celor trei patroni ai Clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, după ce i-au reținut, luni, pentru ucidere din culpă.

Incendiul din Clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că a fost permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a localului, precum și a desfășurării unui foc de artificii în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, potrivit Parchetului instanței supreme.

În urma incendiului din Clubul Colectiv au murit 32 de persoane, iar alte aproximativ 130 sunt internate în mai multe spitale din București.