Măsurile dure luate de un teatru din București după tragedia din Colectiv. Anunțul a fost făcut astăzi
Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, în situațiile în care scenariul nu poate fi adaptat, țigările vor fi înlocuite cu unele electronice sau confecționate din materiale incombustibile. De asemenea, se va renunța și la lumânări și alte surse de foc deschis, apelându-se tot la variante electrice.
Reprezentanții instituției teatrale menționează, de asemenea, că Teatrul Nottara dispune de toate avizele necesare funcționării, inclusiv avizul I.S.U. privind apărarea împotriva incendiillor, planul de intervenție în caz de incendiu fiind întocmit și avizat de I.S.U „Dealu Spirii” al Municipiului București.
Aceste precizări vin ca urmare a incendiului din clubul Colectiv, în care 53 de persoane și-au pierdut viața, autoritățile descoperind apoi mai multe nereguli în administrarea clădirii respective.
O altă precizare importantă este faptul că imobilul beneficiază de un număr total de patru ieșiri, una (cea principală) pe Bulevardul Magheru și trei pe Strada Jules Michelet, iar sălile au mai multe uși largi, care se deschid spre exterior. Capacitatea sălilor este de 400 de locuri.
În plus, pentru intervenții în situații de urgență, la Teatrul Nottara sunt asigurate două posturi permanente de pompier servant (24 ore/24 ore) și un post cadru tehnic de specialitate. De asemenea, Teatrul Nottara este dotat cu detectoare de fum și 65 de extinctoare.
Printre măsurile pe care Teatrul le-a luat și până acum se numără respectarea numărului maxim de spectatori admis pentru fiecare sală, existența planurilor de evacuare pe fiecare etaj, marcarea prin semne luminoase a ieșirilor, menținerea liberă a tuturor culoarelor de trecere, pentru a nu se bloca accesul în cazul necesității de evacuare rapidă, revizia tehnică lunară a echipamentelor ce deservesc sălile de spectacole.
În ceea ce privește încadrarea clădirii în care este situată instituția teatrală la categoria I de risc seismic, managerul Teatrul Nottara, Marinela Țepuș, a solicitat în repetate rânduri efectuarea unei noi expertize a clădirii, pentru a clarifica definitiv care este starea imobilului, dar aceasta nu s-a efectuat până în prezent.
Teatrul Nottara, situat pe Bulevardul Gheorghe Magheru din București, a fost înființat în 1947, având denumirea Teatrul Armatei. Numele marelui actor român Constantin Nottara (1859-1935) l-a primit mai târziu. În fruntea teatrului se afla atunci actorul George Vraca, nume de prestigiu al scenei românești.
În prezent, Teatrul Nottara este condus de Marinela Țepuș.