„Nu am văzut o asemenea tragedie în toată cariera mea, nu așa. (…) Imediat ce am auzit de incident ne-am oferit ajutorul. Era nevoie de ajutorul nostru și de asta suntem aici. Am ajuns aici azi noapte”, a spus doctorul, care acum îi ajută pe medicii de la Spitalul Bagdasar.
„În aceste condiții este foarte greu pentru mine să spun ce cred că se va întâmpla cu acești pacienți. Știu că sunt tratați foarte bine aici, iar echipele din spital fac o treabă minunată și muncesc foarte eficient non-stop pentru a trata acești pacienți și toți sperăm să obținem cele mai bune rezultate”, a spus dr. Shoham.
Doctorul israelian a venit la București pentru a trata pacienții de la Bagdasar cu NexoBrid, un produs care înlocuiește intervențiile chirurgicale în cazul pacienților cu arsuri.
„Am venit să ne oferim ajutorul și expertiza în utilizarea NexoBrid, un produs care înlocuiește intervenția chirurgicală pentru arsuri grave. Noi avem experiență cu acest produs și am venit să oferim NexoBrid și ajutorul nostru în folosirea sa. Este folosit acum în spital. Acesta permite tratarea mai multor pacienți decât ar fi posibil cu intervenții chirurgicale. Toți pacienții vor fi tratați azi, acesta este obiectivul, să tratăm toți pacienții, să decidem care dintre ei are nevoie de operație sau tratament cu NexoBrid și să-i tratăm pe toți. Ar fi imposibil să facem acest lucru doar cu intervenții chirurgicale”, a spus doctorul.
Referitor la felul în care a fost abordată situația de doctorii din România, Shoham a spus că este foarte dificil, când ajung la spital foarte mulți pacienți. „Este foarte greu de spus, mai ales într-o situație ca asta, când ai atât de mulți pacienți. Nu sunt suficient de multe echipe care să-i trateze pentru că nu te aștepți să se întâmple o catastrofă ca asta. Chiar dacă ar fi foarte mulți oameni în spital, este foarte dificil valul inițial în primele zile, să tratezi toți acești pacienți”, a mai spus doctorul.
Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a anunțat că o echipă medicală din Israel operează la Spitalul Bagdasar Arseni victime ale incendiului din Club Colectiv, urmând ca apoi, tot în cursul zilei de duminică, să ajungă la Spitalul Universitar de Urgență București.
„Medicii israelieni vor veni și la acest spital (n.r. – Spitalul Universitar de Urgență București). Acum operează la Bagdasar. S-au oferit ei să ne ajute, avem o relație foarte bună cu ministrul Sănății de acolo. Nu doar ministrul Sănătății din Israel s-a oferit să ne ajute. Chiar acum am fost sunat și de doamna ministru al Sănătății din Republica Moldova. Am primit solicitări de ajutoare și din alte țări, respectiv Franța și Germania, dar medicii noștri pot gestiona situația”, a spus ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu.
Starea a șapte dintre răniții internați la Spitalul „Bagdasar-Arseni” este dramatică, aceștia având arsuri pe suprafețe mari din corp, potrivit conducerii unității.
„Situația unui număr de șapte pacienți este dramatică. Sunt în ventilație mecanică. Au suferit afectări de diferite grade ale căilor respiratorii. Suprafața arsă a corpului este de minimul 30 la sută, ceea ce face îngrijirea lor o problemă delicată”, a spus directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan, într-o conferință.
El a adăugat că acești pacienți pot fi tratați în condiții optime, în săli de operație dedicate, întrucât cel mai mare risc la care sunt expuși este contaminarea externă.
Spitalele Capitalei aveau, duminică la prânz, internați 140 de răniți în incendiul de la clubul Colectiv și doar o singură victimă neidentificată, la Spitalul de Arși, potrivit datelor Ministerului Sănătății.
Astfel, la Spitalul Universitar de Urgență București (SUUB) sunt 24 de pacienți, la Floreasca- 15, La Spitalul de Arși – 27, la Bagdasar Arseni – 22, la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” -cinci, Spitalul „Sf Ioan” -opt, Spitalul Elias – 15, Spitalul Militar – 11, Spitalul „Sf. Pantelimon” – cinci, Spitalul Gerota -trei și la Spitalul SRI – cinci.
Potrivit ministrului Sănătății, 80 – 90 de pacienți sunt în stare critică și foarte gravă.