Mihai Șora, la 99 de ani, îi încurajează pe Facebook pe protestatari: Poate fi un nou început

Publicat: 08 11. 2015, 18:58
Actualizat: 08 11. 2015, 19:07

Mihai Șora a publicat în ultima săptămână, pe contul său de Facebook, mai multe mesaje după tragedia din clubul Colectiv din București, în urma căruia câteva zeci de mii de persoane au protestat în București și în mai multe orașe din țară, cerând schimbarea clasei politice.

Mihai Șora a publicat pe Facebook și o fotografie realizată de jurnalista și fotografa Teodora Maftei, în vârstă de 36 de ani, care a fost rănită grav în incendiul din clubul Colectiv, aflându-se în prezent într-un spital din Israel.

De asemenea, miercuri, în ziua în care premierul Victor Ponta a demisionat, după ce cu o seară înainte peste 25.000 de persoane au manifestat în București, exprimându-și revolta pentru tragedia din Colectiv, Mihai Șora a scris pe Facebook: „Speranța moare ultima, se spune”.

„Da, până și cei mai sceptici pot interioriza această formulă, chiar dacă nu sub forma ei maximalistă, de veșnică bucurie a întâlnirii cu Celălalt, dăruire țintind spre sacrificiu, uitare (sau măcar punere între paranteze) a sinelui (și a măruntei condiții personale). Mă emoționează până la lacrimi oamenii care găsesc în ei resurse pentru a ieși în stradă, a-și face auzită vocea, pentru a fi – pur și simplu – împreună, cu tot ce au ei mai loial, esențial și bun în conștiință; oameni care pot să-și lase acasă grijile, obligațiile individuale, necazurile, ca să se adune laolaltă și să fie, un timp, cu gândul la aproapele lor. Tocmai acești oameni umplu de înțeles cuvântul speranță. Ceea ce s-a petrecut aseară pe străzile Bucureștiului nu este fără precedent: românii au, în ei, resurse inepuizabile de iubire și de sinceritate. Însă momentul acesta poate fi un nou început. Victor Ponta a demisionat. Slavă Domnului”, a scris Mihai Șora.

Filosoful și eseistul Mihai Șora, născut pe 7 noiembrie 1916, este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de cultură din România. Mihai Șora este și membru de onoare al Academiei Române.

Marți, după cele trei zile de doliu național și după un marș al tăcerii în memoria victimelor din clubul Colectiv, oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de același gând: dușmanul comun – corupția, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.

Protestele au continuat miercuri, joi, vineri și sâmbătă, când în Piața Universității au ieșit în stradă zeci de mii de persoane. De asemenea, mii de oameni au protestat și în marile orașe, cerând schimbarea clasei politice.

Bilanțul persoanelor decedate în tragedia din clubul Colectiv a ajuns la 45, după ce duminică au murit alți patru răniți internați în spitale din București, iar alți nouă au decedat sâmbătă, șapte în clinici din Capitală și doi în Olanda, unde au fost transferați.