„Din două motive nu am folosit-o cu ocazia apariției acestui tragic eveniment. Având în vedere numărul mare de bolnavi gravi arși care au fost internați la Spitalul de Urgență, respectiv 14, dimensiunile Unității de Arși care este reprezentată de cinci paturi pentru îngrijirea bolnavilor arși sunt absolut insuficiente raportat la lotul pacienților. Din motive de strategie terapeutică, am convenit și am considerat necesar să grupăm toți pacienții într-o singură locație. În acest scop, serviciul de terapie intensivă le-a dedicat numărul corespunzător de paturi, pentru a aduna toți bolnavii arși într-un singur sector, pentru a putea fi monitorizați în comun și pentru a utiliza resursa umană cu maximă eficiență”, a declarat, la Digi24, șeful Clinicii de Arși din Spitalul Clinic de Urgență Floreasca, Ioan Lascăr.
El a mai spus că „ar fi ilogic” să alerge cadrele medicale „între două etaje având cinci pacienți într-un loc și nouă pacienți într-un alt loc”.
Lucrările la Clinica de Arși de la Spitalul de Urgență Floreasca au fost finalizate în 2010, însă aceasta a fost deschisă abia în aprilie 2015, până atunci neexistând aparatura necesară. Unitatea este dotată cu o uzină de aer steril care intră prin plafon și o cameră pentru oxigenoterapie hiperbară.
„Aceasta este unică în țară. Repet este vorba de pacientul ars grav. Pacientul este instalat pe un brancard care culisează și este introdus într-un modul care seamănă cu unul spațial. Este închis etanș, iar în interior se realizează o presiune crescută a oxigenului, ceea ce permite oxigenarea țesuturilor fără a mai fi necesară oxigenarea pe cale sanguină și respiratorie, adică oxigenul pătrunde în țesuturi prin tegumente, având o concentrație și o presiune mult mai mare. Este una din procedurile terapeutice care ne ajută să scurtăm perioada de vindecare mai ales în cazul arsurilor cu profunzime mare”, explica, la momentul inaugurării, profesorul Ioan Lascăr.
Construcția Unității de Arși de la Floreasca a fost realizată în întregime cu fonduri de la Primăria Sectorului 1 și a fost finalizată în 2008. Aparatura medicală a fost cumpărată din fonduri de la Ministerul Sănătății fiind alocate 4,2 milioane de euro. Alți 89.000 de euro au fost primiți din sponsorizări.
Potrivit ultimului bilanț, în incendiul de vineri noapte din clubul Colectiv au murit 30 de persoane, ultima – o tânără de 26 de ani – în cursul serii de duminică, la Spitalul Bagdasar-Arseni. Alte aproximativ 130 de persoane sunt internate în mai multe spitale din București, până la 90 fiind în stare critică și gravă.