Prima pagină » Tragedia Din Clubul Colectiv » Noi mărturii din infern: Am plecat de la concert, eram în curte și la 5 minute a ieșit o fată în flăcări

Noi mărturii din infern: Am plecat de la concert, eram în curte și la 5 minute a ieșit o fată în flăcări

Noi mărturii din infern: Am plecat de la concert, eram în curte și la 5 minute a ieșit o fată în flăcări
Un tânăr aflat în Colectiv în noaptea tragediei spune că a plecat în timpul concertului și a rămas în curtea clubului, iar la cinci minute a văzut ieșind o fată cuprinsă de flăcări.

La marșul de solidaritate care a avut loc duminică în memoria victimelor din clubul Colectiv au participat și supraviețuitori ai tragediei, dar și tineri norocoși care au reușit să scape nevătămați, plecând cu doar câteva minute înainte de producerea incendiului. Unul dintre aceștia a povestit, pentru MEDIAFAX, că a plecat de la concert și a mai rămas câteva minute în curtea clubului, văzând la un moment dat o fată care ardea ieșind din sală.

„Am plecat cu 5 minute înainte să înceapă incendiul. Am fost cu niște prieteni, era vorba să mă duc spre casă și am zis să vedem și noi despre ce e vorba. Majoritatea au plecat într-un alt club. Am stat ce-am stat și exact în momentul în care am văzut că a ieșit o fată în flăcări ne-am panicat. Eram undeva pe colț, la 50 de metri”, a povestit acesta, chiar în fața clubului Colectiv, locul de încheiere al marșului de duminică.

Tânărul povestește și reacția forțelor de ordine în momentul în care au ajuns la locul tragediei, după aproape 30 de minute. „Erau panicați”, susține acesta. „După cam o jumătate de oră a venit o mașină de poliție. S-a panicat unul din ei, care apreciez că a vrut totuși să sară în ajutor, dar nu știa ce se întâmplă. Nu țin cu autoritățile, dar a fost șocant și pentru ei. A fost ceva, nu am cuvinte, șocant”, a continuat tânărul.

El a venit însoțit de câțiva prieteni, care spun că frecventau clubul Colectiv.

Sunt câteva dintre miile de persoane care au fost la locul tragediei pentru a doua seară la rând. După un marș care a început la ora 14.00, și la lăsarea întunericului sute de tineri au rămas în fața clubului și mai aprind o lumânare. În fața intrării în Colectiv este un continuu pelerinaj. Unii oameni au rămas încă de la prânz în fața fostei fabrici Pionierul.

Spre seară, cei aflați în fața clubului s-au unit și au început să cânte împreună Imnul României, „Deșteaptă-te române!”.

Unii privesc porțile clubului, gândindu-se că acolo s-au distrat cu doar două zile în urmă și nu s-au gândit niciodată că o asemenea tragedie ar fi vreodată posibilă.

„Primul lucru la care te gândești când te duci într-un club este să te distrezi, nicidecum că se poate întâmpla ceva. (…) Am fost de câteva ori și nici nu pot să-mi imaginez cum au încăput 300-400 de oameni înăuntru. Pe lângă asta, accidentul a fost provocat de niște artificii, care de fapt au fost artificii de tort”, povetește unul dintre tinerii care frecventau Clubul Colectiv.

Cei veniți să aprindă o lumânare consideră că vina aparține atât autorităților, care au permis ca acest club să funcționeze, cât și patronului, care nu a investit în măsuri de siguranță. Tinerii, care mergeau des în Colectiv, consideră că soluțiile trebuie să fie drastice pentru astfel de locuri pe viitor. „Toate localurile care nu sunt echipate ar trebui ori echipate de urgență, ori închise. O spun cu părere de rău. Siguranța este cea mai importantă. Te duci să te distrezi, nu să te întorci rănit”, susține unul dintre ei.

La locul tragediei au venit și foarte mulți prieteni și rude ale celor care au pierit în incendiu sau care au fost răniți. Lângă un copac de pe marginea drumului, departe de câmpul de lumânări aprinse la intrarea în clubul Colectiv, a fost improvizat un mic altar și pentru tânărul Claudiu Petre, care a plătit cu viața gestul său de a se întoarce de două ori printre flăcări pentru a-și salva prietenii. Rude și apropiați ai acestuia au pus fotografii cu tânărul erou și au aprins lumânări. Fără a schimba o vorbă, mulți și-au dat seama pentru cine țin un moment de reculegere, recunoscând fotografia tânărului care fusese distribuită intens pe rețele de socializare în ultimele două zile. Acolo s-a oprit și un alt tânăr, care reușise să scape din incendiu cu doar câteva zgârieturi, însă acesta nu a vrut să rememoreze seara de 30 octombrie. „E prea mult”, a spus, ștergându-și lacrimile.

Nu doar tinerii au venit să aprindă o lumânare și să țină un moment de reculegere. Printre cei 5000 de participanți la marș s-au aflat și persoane în vârstă, printre care și mama unui băiat care venea des în clubul Colectiv. Doar o boală care l-a ținut în casă i-ar fi salvat viața, potrivit mamei sale, care spune că a venit la marș în memoria victimelor, dar și din revoltă.

„Am făcut gestul acesta în numele băiatului meu, care frecventa acest club. Întâmplarea a făcut ca el să fie bolnav și acum n-a fost la acest concert. Să-mi exprim revolta și speranța că se vor lua niște măsuri drastice pentru cei vinovați, să se învețe minte odată și pentru totdeauna. Nu se poate așa ceva. Să nu faci niște controale ferme la astfel de cluburi, la care se știe clar că vine tot tineretul, că asta este muzica care le plece”, a spus femeia, considerând că pedepsele celor vinovați trebuie să fie „exemplare”.

Ea a recunoscut că este furioasă pentru ce s-a întâmplat, pentru faptul că patronii „s-au scumpit la bani”, iar acest lucru a costat, până în acest moment, 30 de vieți. „Poate că sunt foarte revoltată, poate că sunt foarte pornită, fac o nedreptate, dar la un moment dat așa de tare e revolta că parcă ceri, nu știu, moarte pentru moarte. Îți dai viața să crești un copil și să-și piardă viața în asemenea condiții”, a spus ea, oprindu-și lacrimile.

În ciuda revoltei, majoritatea celor aflați acum la locul tragediei spun însă că sentimentul cel mai puternic care i-a făcut să vină în fața locului a fost solidaritatea. Vinovații trebuie căutați apoi, dar, chiar și așa, oamenii nu cred că se vor schimba prea multe, prea ușor.

„Am venit din spirit de solidaritate pentru cei care nu mai sunt printre noi. Cred că este cazul să se ia niște măsuri de către autorități, că ne tot duc cu vorba de ani de zile și nu se întâmplă nimic. (…) O să se ia măsuri probabil la început, cât e vâlvă, o perioadă, apoi nu sunt convins că lucrurile vor intra în normal”, a spus un alt tânăr. El nu merge foarte des în cluburi, iar la tragedii de genul acesta nu s-a gândit niciodată. „Poate la cutremure, sincer să fiu”, spune el. „Te duci într-un club să te relaxezi, să te simți bine după o săptămână de muncă. Dacă te-ai gândit la lucruri nefaste probabil nu te-ai mai duce”, continuă tânărul.

În vața clubului Colectiv au venit și mulți muzicieni, printre care Adrian Despot, liderul formației Vița de Vie, care la rândul său se afla în clubul Colectiv în momentul izbucnirii incendiului, precum și Tudor Chirilă, solistul trupei Vama. Nu doar muzicienii s-au mobilizat, ci și personalități din alte domenii. O lumânare a aprins și magistratul CSM Cristi Danileț, dar și depuatul Remus Cernea.

„Am rezonat din prima clipă cu această tragedie. (…) M-am bucurat să văd atâția oameni venind, participând la acest mers. A fost aproape ca o coloană fără de sfârșit a solidarității. Cuvintele nu ne ajung să descriem ce simțim în aceste momente grele. Pentru România sunt momente pe care țara noastră nu le va uita curând. Sper să nu le uite niciodată. Sunt momente care îndeamnă la reflecție, dar și la acțiune”, a spus deputatul Remus Cernea, adăugând că va sprinjini în Parlament orice proiect de clarificare a legilor din domeniu, dar și de înăsprire a pedepselor.