Parastas de nouă zile, oficiat de 15 preoți, pentru victimele incendiului din Clubul Colectiv
„În primel zile, am săvârșit rugăciuni în biserică. Acum, la parastasul de nouă zile, am venit aici la locul tragediei. Au venit 15 preoți de la diverse biserici din București, iar coliva a fost făcută de sora Preafericitului părinte Patriarh Daniel, doamna profesoară Vișan”, a spus preotul Mihai Aurel, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
La slujba oficiată în fața Clubului Colectiv au fost prezente peste 200 de persoane.
Întrebat dacă Biserica îi judecă pe tinerii decedați, mai ales cu privire la circumstanțele în care au murit, preotul Mihai Aurel a răspuns negativ și a precizat că Biserica se roagă și ajută.
„Biserica nu judecă tinerii care au murit în incendiu. Biserica se roagă pentru sufletele lor. Avem datoria să ne rugăm și să ajutăm. Biserica s- a mobilizat să strângă fonduri. A donat sânge, șapte tone de sânge colectați în cadrul Campaniei Patriarhiei, organizată de părintele Ciprian Grădinariu. Mai sunt ajutoare materiale și în bani”, a adăugat părintele vicar eparhial.
El a explicat că potrivit rânduielii BOR, după deces urmează mai multe slujbe importante.
„Primul soroc, după cel de trei zile, este la nouă zile (duminică, 8 noiembrie- n.r), apoi, trei săptămâni, șase săptămâni, adică un parastas foarte mare de 40 de zile. Apoi se fac pomeniri la trei, șase și nouă luni și încă unul la un an. După aceea urmează pomeniri la fiecare an, până la șapte ani”, a mai spus părintele, rostind rugăciunea „Dumnezeu să-i ierte”.
Întrebat dacă este o rugăciune specială pentru cei care mor tragic, părintele a spus că este o rugăciune mai intensă.
„Nu este o rânduială specială, sunt rugăciuni mai intense pentru că au trecut la Domnul în condiții tragice, neașteptate”, a adăugat părintele.
La rândul lui părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, coordonatorul campaniei de donare de sânge, a declarat că voluntarii Catedralei Neamului au mobilizat mii de oameni la donare.
„Suntem alături de familiile îndoliate care și-au pierdut copiii în tragedia din Club Colectiv. Suntem alături și de toți cei aflați în suferință, de cei care se zbat între viață și moarte. Noi îi pomenim la fiecare rugăciune și Biserica se roagă pentru sănătatea, pacea și liniștea acestora și a poporului român. Am avut 50 de voluntari ai Catedralei care s-au implicat în acțiunile pentru mobilizarea donatorilor. Am colectat în cadrul Campaniei Patriarhiei 7000 de litri de sânge”, a declarat părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Unul dintre tinerii prezenți la parastas, Șerban Mircea Stan, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a spus că, împreună cu alți 49 de voluntari au donat, sâmbătă, alimente și produse sanitare în patru spitale din București: Elias, Bagdasar-Arseni, Floreasca și Municipal. Părinții victimelor exploziei din Clubul Colectiv precum și cadrele medicale au primit din partea voluntarilor pachete cu alimente, fructe, apă, sucuri și dulciuri.
„Eu unul am avut o bucurie imensă în suflet când am văzut părinți care ne priveau cu speranță că prin gestul nostru, dar și cu ajutorul rugăciunilor noastre, starea celor internați, deși aflați în stare gravă, se poate îmbunătăți. Pentru noi, aceasta este bucuria supremă, că putem să le alinăm suferința, fie și puțin”, a spus tânărul.
În urma incendiului care a avut loc pe 30 octombrie, în clubul Colectiv, au decedat 44 de persoane și alte aproape 200 au fost rănite. În spitalele din Capitală erau internați, duminică, 95 de răniți în incendiul din Colectiv, dintre care 36 în stare gravă și critică, iar 57 stabili.
Zeci de oameni continuă să vină în fața Clubului Colectiv pentru a depune flori și a aprinde lumânări în memoria victimelor incendiului.
(Serviciul FOTO al agenției MEDIAFAX vă pune la dispoziție imagini.)