Peste 60.000 de persoane au protestat în orașele din întreaga țară, cerând schimbarea totală a clasei politice și curățarea sistemului public de corupție și complicități, care au făcut posibilă tragedia din Clubul Colectiv, în urma căreia au murit până acum 32 de oameni și alte câteva zeci se află în stare gravă, arși. Deși Victor Ponta și Guvernul său și-au dat miercuri demisia, gest făcut și de primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, protestatarii nu s-au arătat mulțumiți, ieșind în număr și mai mare pe străzi, față de prima zi de proteste, când le cereau demisiile celor responsabili. „Nu mă cumperi cu două demisii”, a fost o lozincă ce ar putea marca seara protestului de miercuri.
În București au ieșit pe străzi peste 30.000 de oameni, strigând „Peste tot corupție, nicăieri justiție”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Colectiv”. S-au cerut alegeri anticipate, dar s-a strigat și împotriva acestei idei – „Vrem dreptate, nu anticipate”. În țară, lumea a ieșit pe străzi mult mai în forță ca ziua precedentă: peste 4.000 la Constanța (unde lumea s-a oprit și în fața restaurantului Beirut, unde au ars într-un incendiu trei tinere), peste 4.000 la Timișoara, peste 3.000 la Cluj, Galați, Craiova, Sibiu sau Iași. În Bacău au ieșit peste 1.500 de oameni, iar la Buzău și Alba Iulia peste 1.000, fiind înregistrate proteste mai mici și la Ploiești, Focșani, Deva, Pitești, Târgu Jiu și Brașov. În diaspora, s-a protestat la Paris și la Londra.
În București, la protestul de astăzi, spre deosebire de cel de ieri, a existat o prezență mult mai puternică a băieților din galeriile de fotbal, precum și a unor indivizi cu portavoce care au încercat să rupă mulțimea din Piața Universității. Au și reușit, de altfel, la un moment dat câteva mii de oameni părăsind Piața și mergând la Parlament, în Piața Constituției.
Câteva personaje care s-au recomandat „din Ilfov”, dar și tineri care nu se încadrau în profilul cel mai des întâlnit al protestatarilor, au scandat și au urlat în portavoci, cățărați pe gardul Parlamentului, încercând să anime mulțimea. Unii oameni au sărit chiar gardul Parlamentului, mișcându-se în voie pe pajiștea din fața Casei Poporului. Mișcarea nu a ținut însă prea mult, cei mai mulți oameni declarându-se nemulțumiți că au fost îndepărtați de Piața Universității și dorind să se întoarcă. Au existat voci care au acuzat o diversiune. Întoarcerea către Universitate a fost marcată de explozia câtorva petarde de stadion, reacția mulțimii fiind apelul „fără violență”.
Reuniți în Piața Universității, seara de protest a continuat, marcată de câteva grupuri bine conturate de băieți de galerie cu scandări și cântări specifice, dar și de diverși lideri de ocazie care au încercat să determine o nouă mișcare – către Patriarhie, către clubul Colectiv sau chiar către Palatul Cotroceni. Mai mulți oameni le-au strigat „Nu ne dezbinați”.
Deși haosul și lipsa unor scopuri imediate prea clare au fost mai vizibile în seara de miercuri, față de cea de miercuri, protestul a fost masiv, a vibrat și mulțimea a rămas unită, în Piața Universității, chiar dacă mulți oameni nu au scandat sau nu au sărit, ci doar au fost alături unii de alții.
GÂNDUL A TRANSMIS EVENIMENTELE LIVE TEXT. Au contribuit: MARIA BÎRNAURE, CRISTINA ANDREI, NARCIS POPESCU, VICTOR ROTARIU, MEDIAFAX.
UPDATE 00.00 Protestul din Piața Universității s-a încheiat. Câteva sute de oameni au mers în fața clubului Colectiv, unde au scandat. Metrorex a prelungit programul de circulație a metrourilor cu două ore în această noapte, până la 1.30.
UPDATE 23.15 Lumea a început să plece din Piața Universității. Au mai rămas în jur de 3.000 de oameni. Se ține un moment de reculegere pentru victimele tragediei din Colectiv și se spune o rugăciune, o mare parte din mulțime lăsându-se pe vine sau în genunchi.
UPDATE 22.55 Unii încearcă să ducă oamenii spre Patriarhie, alții iar la Parlament. Mulțimea le-a strigat „Nu mai încercați să ne dezbinați”.
UPDATE 22.15 La Universitate se cântă imnul României.
Foto: Emilia Șercan.
UPDATE 21.30 Numărul manifestanților a ajuns la aproximativ 30.000 în centrul Capitalei.
UPDATE 21.15 În mai multe rânduri, au explodat petarde specifice galeriilor de fotbal în coloana care se întoarce de la Unirii la Parlament. Lumea a strigat „fără violență, fără violență”. Coloana dinspre Unirii a ajuns la Universitate.
UPDATE 21.05 Câteva personaje care au scandat și au ghidat prin portavoce mulțimea ruptă către Piața Unirii și Parlament (foto: Vlad Ursulean)
UPDATE 21.00 Un alt grup s-a rupt din cel de la Universitate și a coborât spre Unirii. Pe drum s-a întâlnit cu coloana care se întorcea către Universitate. Se negociază în strigări destinația: „Universitate, Universitate!”, versus „La Parlament, la Parlament”. Mai mulți protestatari pot fi auziți că sunt nemulțumiți că au fost ghidați departe de Universitate și nu le place aspectul de galerie de fotbal pe care l-a luat protestul.
UPDATE 20.50 Mulțimea de la Parlament se întoarce la Universitate. În acest moment peste 20.000 de oameni protestează în București. Sunt proteste în mai multe mari orașe din țară, numărul total al protestatarilor ajungând la aproximativ 50.000.
UPDATE 20.40 În Cluj s-au strâns peste 3.000 de oameni, iar în Timișoara peste 4.000. Sunt proteste și la Ploiești și Bacău. La Sibiu sunt peste 1.000 de oameni, la Galați peste 2.000. La Craiova sunt câteva mii de asemenea.
UPDATE 20.30 În fruntea mulțimii adunate la Parlament sunt mai multe persoane cu vuvuzele, care scandează în stilul galeriilor de fotbal. Se strigă „Jos Parlamentul”.
UPDATE 20.14 Inițiatoarea evenimentului de pe Facebook în urma căruia s-a creat protestul de ieri seară consideră că ruptura mulțimii către Parlament este „o diversiune”: „Absolut NICIO legătură cu noi nu au ăștia cu glugi care strigă după dictare. Sunt mulți și falși”.
UPDATE 20.00 Coloana plecată în marș a ajuns la Parlament, în Piața Constituției. „De 26 de ani furați prin rotație. Groparii României”, scrie pe un banner. Mai multe persoane s-au cățărat pe gardul Parlamentului.
UPDATE 19.45 În capul coloanei care se îndreaptă către Parlament se află unul dintre liderii comunității Uniți Salvăm, dar și alte persoane cu portavoci. Cea mai mare parte a protestatarilor au rămas la Universitate.
UPDATE 19.30 O parte din mulțime a plecat din Piața Universității spre Parlament, coborând pe bulevardul Unirii, restul lumii a rămas în Piață. Prezența la protest este estimată la peste 9.000 de oameni.
UPDATE 19.25 La Cluj, aproximativ 800 de oameni au ieșit în stradă, cu steaguri tricolore și bannere inscripționate cu mesaje precum: „Securiști, sunteți triști?”, „Corupția, pericol public”, „Corupția ucide”, „Jos Parlamentul”, „Suntem mai puțini cu 32”, conform Mediafax.
Se scandează „Ghinion, ghinion, Clujul s-a trezit din somn”, „Singura soluție, încă-o Revoluție”, „Parlament penal, marș la tribunal”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Clasa politică e sub orice critică” sau „Parlamentul judecat pentru sângele vărsat”.
La un moment dat, manifestanții au ținut un moment de reculegere și au îngenuncheat în fața statuii lui Matei Corvin, din Piața Unirii, după care au intonat imnul național și au aplaudat.
Cornel Vâlcu, cel care a lansat apelul pe Facebook pentru mitingul de miercuri seară, a declarat corespondentului Mediafax că situația politică s-a schimbat, dar nu atât de mult încât oamenii să nu mai iasă în stradă: „Niște păpuși vor fi date mai în spate, iar în locul lor vor fi puse altele. Nu mai există revendicări în clar după demisiile de miercuri, dar printre cele pe care le avem sunt cele privind dispariția corupției și alocarea a 10% din PIB pentru sănătate. Unul dintre scopurile nedeclarate ale mitingului de acum este să ne asigurăm că această schimbare care are loc nu este una de suprafață, de formă”.
UPDATE 19.15 Aproximativ două mii de persoane s-au adunat în Piața Operei din Timișoara. Pe o pancartă scrie: „32 de îngeri ne-au dat nouă aripi”.
UPDATE 19.07 Numărul protestatarilor este în creștere, a depășit acum 6.000. Se scandează „Peste tot corupție, nicăieri justiție”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Vrem spitale, nu catedrale”, „Colectiv”. Se strigă pentru alegeri anticipate, dar și „Vrem dreptate, nu anticipate”. În Piață au apărut și membri ai galeriilor de fotbal.
Mesaje de pe pancarte, conform Mediafax: „Nu vrem PNL, nu vrem PSD, nu vrem USL, nu pentru asta s-a ieșit ieri în stradă. Plecați toți”, „Iohannis, atenție. Ai o singură șansă. Fără securiști, fără mafioți”, „DNA, nu răspunzi decât în fața românilor, iar românii spun: Rade-i pe toți”, „Dacă vă schimbați între voi, generația noastră vă duce la gunoi”, Nou partid, nou început”, „Bunicii la război, părinții la revoluție, noi căutam o altă soluție”.
UPDATE 19.00 La Universitate s-au strâns peste 4.000 de persoane.
UPDATE 18.40 Peste 2.000 de persoane au blocat Piața Universității protestând. În acest moment traficul este întrerupt.
UPDATE 18.20 Au ieșit în stradă oameni și la Timișoara și Brașov.
UPDATE 18.10 Aproximativ 300 de oameni au ieșit din nou să protesteze, la Universitate, o parte la Fântână, o parte la Teatrul Național.
Anunțul privind mitingul de miercuri seară, programat începând cu ora 18.00 la fântâna din zona Universități, a fost făcut tot pe pagina de Facebook „Demisia Piedone, subordonaților lui și tuturor celor răspunzători”, unde a fost organizat și protestul de marți seară.
Inițiatorii spun că acum bucureștenii trebuie să meargă la Palatul Cotroceni „să ceară un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici”.
„Vă anunț că ieșirile în stradă vor avea loc în continuare. Primul pas a fost realizat. Acum, ca să putem obține ceea ce ne dorim cu adevărat trebuie să mergem la Palatul Cotroceni să cerem un guvern bazat pe oameni specializati, nu politici! Pentru ca altfel în locul lor vor venii alții mai răi sau nu decât proaspeții demisionați. Vrem cu toții la conducerea acestei țări oameni cu pregătiri, cu idei, oameni inovatori, nu nise foști securiști și comuniști care trag cu dintii de scaune și de bani! Lupta spre normalitate continuă!”, a scris unul dintre inițiatorii protestului.
La rândul său, un alt organizator scrie: „Da, ne întâlnim la fântână, la 6”.
Pagina respectivă de Facebook este plină de mesaje și comentarii generate de anunțul premierului Victor Ponta, de depunere a mandatului Guvernului, dar și de demisia primarului Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone.
„Triunghiul rușinii (Ponta-Oprea-Piedone) – Eliminat!” (Mihai Ionescu), „Clasa politica trebuie resetată în totalitate!” (Carmen Biea), „Românii știu acum că sunt o forță, cu care politicienii nu se mai pot juca! Nimeni nu mai are vreo îndoială! (Andreea Dumitrescu), „Nu ar trebui să ne încălzească cu nimic aceste demisii. Începând de astâzi ar trebui sâ ieșim și mai multi, să mergem la Parlament și să cerem demisiile tuturor parlamentarilor care au dosare pe rol sau sunt cercetați. Pe urma trecem și pe la DNA, CSM și Procurorul General care trebuie să-și facă treaba. Dacă nu, să vină alții in locul lor. Dacă renunțăm acum, n-am rezolvat nimic” (Kaitar Istvan Janos), „Ponta își dă demisia!! Nu este destul… Dar este un început. Nu trebuie să ne oprim… Trebuie schimbată toată clasa politică și coruptă” (Cristian Tinca), sunt câteva dintre mesajele postate.
O altă propunere apărută printre cei care scriu pe această pagină este formarea unui nou partid, cu „oameni tineri și corecți”.
„Avem nevoie să ne implicam, să facem un partid, fără corupți si coruptibili, fără cei care au mai făcut parte din alte partide anterior, fără securiști sau politologi, oameni noi, tineri, corecți!! Asta trebuie să facem, să ne organizăm! Protestele sunt foarte valoroase!! Si trebuie sa le continuam, să fim gardienii democrației! Dar trebuie sa ne implicam, sa ne adunam, avem nevoie de unitate intre noi, de solidaritate!! Trebuie să formăm grupuri, să fim reprezentați, vocea strazii trebuie să aibă ecou la toate nivelele, în toate structurile!”, scrie Cătălin Albu.
Studenții și elevii cheamă oamenii în stradă
Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor încurajează toți tinerii să iasă în stradă, spunându-le că doar câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului și că trebuie să reacționeze public la nereguli.
Reprezentanții tinerilor le transmit colegilor că evenimentul tragic din clubul Colectiv a avut loc și din cauza corupției generalizate din mediul politic și a unei administrații publice nefuncționale, infectată de nepotism și interese străine de cele ale cetățenilor.
„Câteva demisii nu rezolvă problemele de fond ale sistemului, care au costat vieți nevinovate, chiar dacă și acestea sunt necesare în fața unei astfel de tragedii care cu siguranță putea fi evitată. Consiliul Tineretului din România, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România și Consiliul Național al Elevilor încurajează toți tinerii din România să reacționeze public la neregulile de funcționare a autorităților și să participe la mișcările de protest organizate joi, 5 noiembrie 2015, precum și în alte zile, în mai multe orașe din țară. Schimbarea societății este posibilă, dar ea necesită însă o masă critică de cetățeni care refuză să tacă în fața abuzurilor sau să le accepte. Suntem convinși că tinerii pot forma această masă critică și că sunt categoria socială cea mai potrivită pentru a genera o schimbare fundamentală a României”, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, agenției MEDIAFAX.
Andreea Dumitrescu continuă ideea: „Ideal este să se înființeze un partid independent cu oameni de rând deștepți, oameni de calitate și cu decență, onoare și integritate, care să nu uite de unde au plecat niciodată și să pună țara și poporul înainte de propriile intese. Important ar fi ca toți locuitorii țării să facă acest lucru, să vadă dincolo de interesele proprii. Dacă nu facem ceva mai repede, nu vom mai avea o țară pentru care să facem ceva. Deja ne-au vândut…”.
După cele trei zile de doliu național, după un marș al tăcerii în memoria victimelor de la Colectiv, oamenii au ieșit în stradă pentru a-și exprima revolta. Peste 25.000 de persoane au manifestat animate de același gând: dușmanul comun – corupția, iar schimbarea trebuie să aibă loc de acum.
Protestul care a început marți seară în Piața Universității a fost anunțat luni pe Facebook, cu mesajul „Demisia Piedone, subordonaților lui și tuturor celor răspunzători” și „Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificați în numele șpăgii!”.