A treia zi de proteste în București și în mai multe orașe din țară a scos în stradă cam de trei ori mai puțini oameni față de ziua precedentă. În ziua în care președintele Klaus Iohannis le-a prezentat manifestanților mai degrabă un ultimatum, decât o invitație la consultări pentru vineri, pe Facebook și în piață s-au făcut și desfăcut guverne formate din diverse vedete tv sau din mediul online, dar au apărut și manifeste cu cerințe clare. De asemenea, mai multe organizații ale societății civile au formulat solicitări clare și le-au transmis Președinției. Iohannis le-a dat un termen din scurt protestatarilor: să-i trimită până la miezul nopții numele reprezentanților străzii pe adresa de email [email protected]. Mulți au făcut-o, numele celor aleși le vom afla mâine, dacă își vor face apariția.
S-a protestat la București, dar și în orașe precum Cluj, Timișoara, Constanța, Sibiu, Galați, Arad, Iași sau Suceava.
O listă cu revendicări care circula, joi seară, prin Piața Universității poartă numele „Începutul. #Revoluție 2015″, relatează Mediafax.
Revendicările sunt listate sub sloganul „Vrem un viitor al românilor, nu al politicienilor”.
Oamenii cer ca noul premier să nu facă parte din niciun partid politic, ca populația să poată demite mai ușor un politician, scăderea la 300 a numărului de parlamentari, interzicerea traseismului politic și a alianțelor politice după alegeri, ridicarea imunității în toate cazurile solicitate de procurori, confiscarea averilor ilicite și înăsprirea pedepselor în cazuri de corupție.
„Vrem ca orice politician condamnat să nu mai poată ocupa o funcție în stat după executarea pedepsei”, se mai spune în lista de revendicări.
Cei care susțin această listă mai cer și „majorarea bugetului pentru sănătate, educație, securitate și alte domenii de interes național subordonate statului” și majorarea salariilor medicilor, profesorilor, polițiștilor, jandarmilor, pompierilor, „concomitent cu scăderea salariilor celor care conduc aceste sectoare”.
Înăsprirea pedepselor pentru cei care dau sau acceptă mită, majorarea salariului minim și „pensii decente pentru toți românii”, stoparea finanțării cultelor și impozitarea veniturilor acestora se numără în continuare printre revendicări.
Lista cuprinde și „revizuirea și scăderea birocrației și simplificarea și clarificarea cadrului legislativ privind funcționarea societăților comerciale” și „protejarea pădurilor și înăsprirea pedepselor în cazul exploatărilor ilegale”.
Câțiva tineri au centralizat aceste revendicări dintre cele exprimate de oameni în stradă.
Nimeni nu s-a gândit însă la alegerea unor reprezentanți, care să ducă mesajul mulțimii la Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, că așteaptă la Cotroceni reprezentanți ai protestatarilor, care trebuiau să se înscrie printr-un email până vineri la ora 00.00.
Vasile Alexandru, unul dintre tinerii care au centralizat revendicările din stradă, spune că reprezentanții străzii sunt toți, iar dacă președintele Iohannis vrea să ia contact cu oamenii ar trebui să vină în stradă.
„Nu putem să mergem la oameni în piață și să îi punem să voteze în stradă un lider. Chiar nu avem cum să facem asta. Ar trebui să înțeleagă asta. Nu vom trimite un reprezentant la discuție pentru că fiecare se prezintă individual. (…) Suntem aici pentru schimbarea clasei politice, inclusiv a președintelui dacă calcă strâmb”, a spus Alexandru.
GÂNDUL a transmis LIVE TEXT:
UPDATE 00.00Protestul s-a încheiat, în Piață mai sunt câteva grupuri de manifestanți.
UPDATE 23.00O bună parte din manifestanți a plecat, în piață mai sunt câteva mii de oameni.
UPDATE 22.15Un grup de băieți din galeriile de fotbal au dat petarde și scandează „Avem gabori civili printre noi”. Răspunsul mulțimii este „Fără violență” și băieții sunt huiduiți.
UPDATE 22.00„Oprea, demisia!”, „Nu negociem cu hoții, plecați cu toții”, „Daniele, nu uita, va veni și vremea ta”, „Nu negociem”, „România-i țara mea, voi vă bateți joc de ea”, se strigă în Piață.
UPDATE 21.30În țară numărul manifestanților a crescut. La Constanța sunt aproximativ 2.000 de oameni care mărșăluiesc pe străzi, la Cluj 1.000, la Sibiu 1.000, la Galați 1.500, la Iași și la Suceava în jur de 500. „Țara e cu noi!”, „Veniți la București” se strigă la Universitate, în București.
UPDATE 21.00„Indignați, nu manipulați”, se strigă sub coordonarea unuia dintre liderii Uniți Salvăm, Claudiu Crăciun.
UPDATE 20.15Un grup a adus o coroană pe care a depus-o la Troița de la Universitate, mulțimea creând un culoar pentru a face loc acestui grup. Se ține un moment de reculegere.
UPDATE 20.10S-au adunat câteva sute de persoane și în orașe precum Cluj, Sibiu, Timișoara, Iași, Constanța sau Arad. Protestele nu au mai scos aici mii de oameni în stradă, ca miercuri seară.
UPDATE 20.00„Revoltați, nu manipulați”, „Vrem dreptate, nu anticipate”, „Solidaritate”, se strigă în Piață. S-au strâns în jur de 10.000 de oameni.
UPDATE 19.50„Vrem 300, nu 600″, se strigă în Piață. Diverse persoane împart manifeste. Unul dintre ele enunță 40 de cerințe, cu accente anti-globalizare, naționaliste. Mișcarea „Meritocrația” aparține unui anume Laurențiu Primo.
UPDATE 19.40S-au strâns în jur de 5.000 de oameni în Piața Universității. Se strigă „Ieșiți din casă, dacă vă pasă”. Un grup care cară un banner cu o icoană s-a luat la ceartă cu niște fani Anonymous, care poartă măștile albe specifice. Cele două grupuri se huiduie reciproc. Celebrul „stegar dac” s-a urcat la locul său preferat de la proteste, pe pervazul unei ferestre de la Facultatea de Geologie.
UPDATE 19.25În piață sunt mai mulți oameni în vârstă. Unul dintre deținătorii de portavoce este revoluționarul Dumitru Dincă, fost consilier municipal. Mai mulți oameni i-au huiduit grupul, acuzându-l ba că e omul lui Iohannis, ba să se ducă la Antena 3.
UPDATE 19.00Aproximativ 3.000 de oameni s-au strâns până acum în Piața Universității. Se strigă „Corupția ucide” și „Colectiv”.
UPDATE 18.30Protestatarii au blocat Piața Universității, intrând pe carosabil. Acum sunt în jur de 1.000 de oameni la protest.
Marți seară, după cele trei zile de doliu național și după un marș al tăcerii în memoria victimelor dinCclubul Colectiv, peste 25.000 de persoane au ieșit în stradă pentru a-și exprima revolta. Mesajul de pe Facebook pentru chemarea oamenilor în stradă era: „Demisia Piedone, subordonaților lui și tuturor celor răspunzători” și „Să nu mai lăsăm oamenii să fie sacrificați în numele șpăgii!”.
În urma protestelor, miercuri dimineață, premierul Victor Ponta a anunțat că își depune mandatul, precizând că speră că demisia Guvernului său satisface cerințele oamenilor care au fost în stradă și adăugând că este nevoie de soluții raționale. Ulterior, și primarul sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedona, anunța că demisionează din funcție, spunând că-și asumă vina morală pentru tragedia din Clubul Colectiv.
În acest context, bucureștenii au ieșit din nou în stradă, miercuri, în Piața Universității, în număr și mai mare – 30.000 -, ei manifestând împotriva corupției din sistem și cerând dreptate și alți lideri politici.
Manifestări similare au fost organizate în mai multe orașe din țară, la care au participat zeci de mii de oameni.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi dimineață, că, pentru prima dată, va chema vineri la consultările pentru formarea Guvernului societatea civilă și reprezentanți ai manifestaților, precizând că a auzit vocea străzii și că va ține cont de solicitările protestatarilor. „V-am văzut, v-am auzit. Voi ține cont de solicitările voastre”, a spus președintele.
BUCUREȘTI
Bucureștenii sunt chemați și joi, pe rețelele de socializare, la un nou protest în Piața Universității, care este programat să se desfășoare începând cu ora 18.00.
Miercuri seară, aproape 30.000 de oameni au protestat în centrul Capitalei, timp de aproape șase ore, ei manifestând împotriva corupției din sistem și cerând dreptate și alți lideri politici.
CLUJ
La Cluj-Napoca sunt programate, joi, de la ora 19.00, două mitinguri de protest în Piața Unirii, unul organizat de Gruparea „Anonymus” și celălalt de tineri care susțin schimbarea clasei politice și care au ieșit în stradă și miercuri.
Acțiunea Grupării „Anonymus”, anunțată pe Facebook, este organizată, simultan, în mai multe orașe din lume, cu scopul promovării conceptelor de solidaritate umană, egalitate și unitate. În apelul postat pe rețelele de socializare se arată: „Suntem Anonymus. Suntem legiunea. Nu iertăm. Nu uităm. Cluj-Napoca, România, așteaptă-ne”.
De asemenea, pe Facebook, este anunțat și mitingul de protest al tinerilor care au ieșit în stradă și miercuri seară.
Peste 3.000 de oameni mărșăluit, miercuri seară, mai bine de trei ore, pe străzile din Cluj-Napoca, scandând lozinci la adresa Guvernului, Parlamentului, partidelor politice, dar și a Bisericii Ortodoxe.
CONSTANȚA
Și constănțenii sunt chemați din nou la proteste, joi seară, după ce miercuri au mărșăluit pe principalele bulevarde arătându-și solidaritatea cu victimele din clubul Colectiv, dar cerând totodată și schimbarea clasei politice.
Acțiunea este anunțată tot pe Facebook, manifestanții fiind așteptați de la ora 18.30, în fața Prefecturii Constanța.
„Tragedia s-a produs din cauza indolenței, iresponsabilității și corupției. Nu e nici prima, nici ultima oară când nepăsarea și abuzul de putere fac victime. Răbdarea noastră a ajuns la capăt. Tristețea și revolta nu ne mai lasă să închidem ochii. În momentele de groaznică durere, o parte dintre voi au răspuns prin solidaritate. Celor care au ajutat victimele tragediei vineri seară, celor care muncesc zi și noapte să salveze vieți și să aline suferința, celor care au donat sânge sau lucruri și servicii, celor care au informat cu obiectivitate, lor le datorăm recunoștință, ei ne redau încrederea. Gândurile noastre merg în continuare către victime, familiile și apropiații acestora. Să îi ajutăm cum putem chiar dacă ajutorul nu va repara răul făcut. Societatea noastră are o șansă dacă nu vom uita solidaritatea și compasiunea și le vom practica de fiecare dată când avem ocazia. Celor care și-au neglijat responsabilitățile legale, instituționale și morale, lor trebuie să le cerem socoteală! Altfel vor avea ei grijă să ne întoarcă la tăcere”, se arată pe pagina de Facebook.
Ei au mai multe solicitări, printre care, revizuirea planurilor de intervenție pentru situații de urgență, astfel încât toate cluburile și restaurantele din țară să fie verificate dacă au infrastructura necesară în caz de incendiu, 10 la sută din PIB pentru sănătate, dar și construirea de noi spitale.
Până la ora transmiterii acestei știri, 1.000 de persoane își anunțaseră participarea la protest prin intermediul paginii de Facebook.
Miercuri seară, aproximativ 4.000 de constănțeni au participat la un protest care a pornit din fața Prefecturii și a continuat pe principalele bulevarde ale orașului, încheindu-se târziu în noapte.
GALAȚI
Și tinerii din municipiul Galați s-au mobilizat, joi, pe Facebook, pentru a protesta pentru a doua zi consecutiv. Astfel, a fost inițiată de către comunitatea „Galațiul nostru” acțiunea de protest: „Tăcerea ucide! Vino în stradă”. Aceasta este programată să se desfășoare începând cu ora 19.00.
Tinerii se vor aduna din nou în apropierea Casei de Cultură a Sindicatelor, de unde intenționează să pornească în marș spre sediul Prefecturii. „V-a plăcut prima noastră ieșire? Mai ieșim o dată!”, anunță inițiatorii protestului.
Un alt eveniment anunțat pe Facebook este „Galațiul susține Moise Guran premier”, fiind programat să aibă loc tot de la ora 19.00, în centrul orașului.
„Scopul acestui eveniment este de a strânge cât mai multe voturi pentru a-l motiva pe Moise Guran să facă pasul acesta să devină premierul României. Protestul fiecăruia dintre noi a fost sau va fi în zadar dacă schimbăm actuala clasă politică cu o alta. Vrem la conducerea acestei țări ce nu am avut niciodată, oameni curați”, se arată pe pagina evenimentului.
Peste 3.000 de persoane au mărșăluit miercuri seara pe străzile municipiului Galați, pentru a aduce un omagiu victimelor incendiului din Clubul Colectiv, dar și pentru a protesta față de clasa politică și corupție.
IAȘI
Tinerii din Iași care au protestat miercuri seară în centrul orașului au spus că vor reveni în Piața Unirii joi, începând cu ora 19.00.
PLOIEȘTI
La Ploiești, tinerii care au participat la adunările publice din ultimele două zile au anunțat deja, pe Facebook, că vor fi prezenți în piața din centrul orașului și joi, începând cu ora 18.30.
Miercuri seară, la Ploiești, peste 300 de persoane s-au adunat pentru a doua zi consecutiv, în centrul municipiului Ploiești, pentru a protesta față de clasa politică.
SIBIU
Joi seară, sibienii vor ieși în stradă, pentru a treia oară consecutiv, atât în semn de solidaritate cu victimele din clubul Colectiv, cât și în semn de protest față de autorități. Mobilizarea se face pe Facebook, unde a fost creată o pagină a evenimentului intitulată „Sibiu Colectiv”.
Sibienii urmează să se adune în Piața Mare din oraș, la ora 19.00, după care vor porni în marș pe bulevardele centrale.
Miercuri seară, peste 3.000 de persoane au participat la un marș de protest prin oraș, oamenii spunând că s-au adunat în semn de solidaritate cu victimele din clubul Colectiv, dar și pentru a cere dreptate.
SUCEAVA
Sucevenii sunt chemați, pe rețelele de socializare, să participe, joi seară, la o acțiune de protest față de corupția din țară, peste o mie de persoane exprimându-și până în prezent intenția de a participa la miting.
Oamenii urmează să se adune la ora 18.00, în fața Primăriei Suceava, de unde vor porni în marș spre sediul Palatului Administrativ.
Miercuri seară, peste o sută de tineri au participat la un marș de doliu prin centrul orașului, în memoria victimelor din clubul Colectiv.
TIMIȘOARA
Și timișorenii sunt chemați din nou în stradă joi, de la ora 18.00, tot în Piața Victoriei din centrul orașului.
Apelul a fost facut pe rețelele de socializare, la fel ca și miercuri seară, când au protestat aproximativ 5.000 de timișoreni.