Spitalul de Arși: Trei pacienți sunt în continuare în stare critică și alți doi în stare gravă

Spitalul de Arși: Trei pacienți sunt în continuare în stare critică și alți doi în stare gravă
Publicat: 09/11/2015, 15:07
Actualizat: 28/11/2015, 17:15

„După toate transferurile și evenimentele neplăcute din weekend, am mai rămas cu trei bolnavi în stare critică și doi bolnavi în stare gravă. Evoluția celor doi bolnavi sperăm să fie bună, par a se îndrepta spre bine, mai au niște etape de trecut până li se vindecă arsurile și sperăm că vor fi bine”, a spus dr. Adrian Stănculea.

El a precizat că dintre cei trei pacienți aflați în stare critică, unul este foarte grav, unul mediu și un altul ar putea avea o evoluție grav, să treacă de etapa critică. „Poate vom reuși să îl desprindem de ventilator. Vom vedea”, a precizat Stănculea.

Purtătorul de cuvânt al Spitalului de Arși a adăugat că deocamdată nu sunt noi informații privind alte transferuri, dar o altă echipă de medici străini ar putea ajunge luni.

Medicul a mai spus că Spitalul de Arși a primit de la Ministerul Sănătății kituri pentru intoxicația cu cianuri.

„Această intoxicație cu cianuri nu a părut foarte manifestă, pentru că acolo este un întreg mecanism care ar trebui să se regăsească: niște dozări care nici la noi, nici la alte spitale, nu au apărut ca fiind mari. Deci nu au existat niște semne de intoxicație cu cianură la bolnavi, la momentul venirii, așa că utilitatea acelui kit, la acel moment, mi-e greu să o definesc. (…) Mi-e greu să vorbesc de utilitatea lui de la început, pentru că noi ne-am confruntat cu asemenea intoxicații și nu au fost semnele unei intoxicații severe cu cianuri”, a precizat Stănculea.

Precizările au fost făcute după ce presa a scris că, după incendiul din clubul Colectiv, spitalele nu aveau în dotarea standard antidotul împotriva intoxicațiilor cu fum. Cyanokit, un medicament aprobat în UE din 2007, este folosit în cazul intoxicărilor cu cianuri, în cazul victimelor care au inhalat sau au fost expuse tegumentar fumului toxic rezultat din incendiile izbucnite în spații închise. Pe site-ul companiei producătoare, indicația este ca acest medicament să fie administrat cât mai repede cu putință. Medicamentul este un tratament-standard în SUA, Marea Britanie sau Franța, în cazurile de intoxicări cu fum.

Toate cele 26 de persoane care au decedat în seara tragediei din clubul Colectiv aveau în sânge monoxid de carbon și acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea, concetrațiile erau peste valorile letale, potrivit rezultatelor analizelor toxicologice efectuate de INML.

„Toate victimele au fost expuse în grad diferit la concentrații ridicate de funingine, aerosoli și gaze toxice generate în incendiu, între care monoxidul de carbon și acidul cianhidric sunt dovedite ca prezente. În aceste tipuri de incendii rezultă însă și alte tipuri de substanțe toxice: poliuretanul (ex. bureți folosiți în antifonare etc.) și poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etanșarea racordurilor de țeavă) generează acid cianhidric și izocianați, oxizi de azot, oxizi de sulf; policlorura de vinil (ex. plastice de orice fel) generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric; cauciucul generează hidrogen sulfit, acroleină, aldehide, benzen, fenoli, bioxid de sulf etc.”, arată raportul INML.

În raport se menționează că la toate aceste substanțe, efectele toxice se manifestă imediat, ca urmare a acțiunii directe.

Multe dintre aceste substanțe determină în corpul uman și manifestări toxice la distanță în timp față de expunerea inițială, ceea ce face ca persoane care se află internate în spital să prezinte o patologie combinată postcombustională (arsuri) și toxică.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În zece zile de la tragedie au decedat alte 19 de persoane, numărul victimelor ajungând, luni, la 46.

Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite și internate în spitale din Capitală. Dintre cei internați, 83 sunt în continuare spitalizați în Capitală, iar 35 au fost transportați spre unități sanitare din străinătate, însă patru au decedat. Ultima care a decedat, luni, la o clinică din Israel, este jurnalista și fotografa Teodora Maftei, care fusese transferată săptămâna trecută, la o clinică din Israel. Bateristul trupei Goodbye to Gravity, Bogdan Enache a murit duminică seară, după ce a intrat în stop cardiorespirator în aeronava care îl transporta la o clinică din Elveția și care a fost întoarsă din drum. Alți doi răniți au decedat sâmbătă, după ce au ajuns în Olanda.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar