Stațiunea Păltiniș a fost fondată în 1894 de Societatea Carpatină Ardeleană a Turiștilor (SKV – Siebenbürgischer Karpatenverein). Este cea mai veche stațiune montană din România.
Situată pe versantul nord-estic al Munților Cindrel, parte a Carpaților Meridionali, la 32 km sud-vest de Sibiu, stațiunea este accesibilă printr-un drum modernizat, potrivit Qmagazine .
La o altitudine de 1.442 de metri, Păltiniș este cea mai înaltă stațiune montană din țară, oferind un climat ozonat care este benefic pentru tratarea afecțiunilor precum asteniile, hipertiroidismul benign, boala Basedow și diverse sechele pulmonare.
Stațiunea beneficiază de temperaturi medii anuale de aproximativ 4 grade Celsius, cu veri răcoroase (media lunii iulie fiind de 12 grade Celsius) și ierni aspre (în ianuarie temperatura medie este de -6 grade Celsius).
Precipitațiile sunt frecvente, dar de scurtă durată, iar zăpada persistă timp de aproximativ 120 de zile pe an, condițiile pentru schi fiind ideale din decembrie până în aprilie.
Din punct de vedere arhitectural și istoric, Păltinișul păstrează câteva clădiri originale, printre care Casa Turiștilor (1894), Casa Medicilor (1895), Sala Monaco (1898) și o altă vilă, toate incluse pe lista monumentelor istorice. Un alt obiectiv turistic important este Schitul Păltiniș, o biserică de lemn ridicată în anii 1930, care adăpostește mormântul filosofului Constantin Noica.
Lăcașul de cult, ctitorit de mitropolitul Nicolae Bălan, are hramul „Schimbarea la Față” și se remarcă prin catapeteasma realizată între 1944-1945 în stil neobizantin și fresca pictată de Ovidiu Preotescu. Icoana Sfintei Paraschiva, datată 1904, și o Psaltire din aceeași perioadă sunt printre cele mai valoroase obiecte de cult păstrate în biserică.
Accesul la Păltiniș este facilitat de o șosea modernă, iar compania de transport local TURSIB oferă curse zilnice pe ruta Sibiu-Păltiniș (traseul 22). Plecările din Sibiu sunt la orele 07:00, 11:00 și 16:00, iar din Păltiniș la 09:00, 13:30 și 17:30. Prețul unui bilet este de 9 lei, iar dus-întors costă 16 lei.
Stațiunea este atât de plăcută încât că și președintele Klaus Iohannis o adoră.
Citește și: VIDEO. Klaus Iohannis, surprins la schi pe pârtia de la Păltiniş