EXCLUSIV| Cele mai spectaculoase destinații pentru sărbătorile de iarnă. Antreprenor turism: „Verificați întotdeauna cine vă vinde excursia”

Publicat: 25/11/2023, 09:00
Actualizat: 26/11/2023, 12:23

Laponia a devenit, de la un an la altul, cea mai dorită destinație turistă, atunci când vorbim despre locurile de vacanță pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă.  Nici zonele turistice exotice, călduroase – precum Zanzibar, Maldive sau Seychelles sau la Marea Caraibilor – nu sunt ocolite de români, atunci când aleg să petrească cele mai frumoase momente din an. Iar dacă vreți să vedeți un spectacol gratuit și inedit de artificii, recomandarea specialistului nostru este… Dubai!

Nu uitați însă, trebuie neapărat să faceți rezervările în avans, cu minimim 3-4 luni înainte și să aveți grijă să nu picați în plasa excursiilor „chilipir”, care nu au întotdeauna cea mai bună destinație. Sunt câteva dintre informațiile oferite de Răzvan Pascu, antreprenor turism, în cadrul interviului acordat Gândul.

Bucurie. Zâmbete. Optimism. Cunoaștere. Bogăția sufletului. Locuri spectaculoase, care-ți taie uneori răsuflarea și oameni dragi alături. Cam așa s-ar descrie în câteva cuvinte ce înseamnă a călători pentru Răzvan Pascu.

A fost, până acum, în sute de destinații – care mai de care mai spectaculoase și mai de poveste – și nu vrea sub nicio formă să se oprească aici.

Răzvan Pascu, antreprenor turism

Povești de suflet prin locuri de vis

Ceea ce a început ca o pasiune a continuat ca o poveste de suflet, cu timp și bani investiți, dar la final cu turiști mulțumiți și mai bogați sufletește prin locurile vizitate. Deși nu este deloc simplu, pentru că orice detaliu contează, Răzvan Pascu mărturisește că atunci când îți dorești ceva cu adevărat, se poate îndeplini.

Își amintește de vremurile în care a început să călătorescă, când nu avea bani să meargă în cele mai luxoase locuri, însă a înțeles că o programare înțeleaptă a ceea ce vrei să faci și să vizitezi, te ajută mult, dacă înveți să fii atent la anumite aspecte.

Cât despre politicienii români și călătoriile pe care le fac – unii prin țări exotice, alții rămânând, zic ei, fideli României, interlocutorul Gândul mărturisește franc că „patriotismul nu se măsoară prin cât te-ai îmbuibat prin pensiunile din România, ci prin lucrurile descoperite”, pe care le poți pune în practică și le poți face să funcționeze și în țara ta.

Cât despre România – deși susține că nu va face de excursii de grup în țara noastră, deoarece va continua să-și facă treaba pe zona destinațiilor exotice – antreprenorul în turism mărturisește că avem o țară frumoasă, cu multe locuri care merită vizitate, pe care le promovează ori de câte ori are ocazia.

„Toată atmosfera de poveste fac din această vacanță una memorabilă pentru toate vârstele”

Reporter: O să intru direct în subiect și o să te întreb care sunt destinațiile anului 2023, preferate de români pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă?

Răzvan Pascu: Crăciunul și Revelionul acesta avem aproape fully booked pe destinația Laponia, care este tot mai dorită de turiști de la an la an, deși anul acesta am dublat capacitatea. Zăpada de peste un metru, Aurora Boreală, posibilitatea de a schia pe numeroase pârtii, plimbările cu renii și cu sania trasă de husky, jocurile în zăpadă, vizita la casă și în satul lui Moș Crăciun, relaxarea la SPA și toată atmosfera de poveste fac din această vacanță una memorabilă pentru toate vârstele.

Și eu voi pleca anul acesta tot în Laponia, voi fi cu mai multe grupuri de turiști și abia aștept să fiu ajutorul Moșului și de data aceasta și să indeplinesc cât mai multe dorințe.

Pentru Crăciun, mulți români nu și-au planificat nimic altceva decât o masă în familie, însă pentru Revelion mulți iau în calcul să plece în marile orașe europene. Există însă tot mai mulți români care călătoresc în destinații exotice, la căldură.  A fost cerere bună pe Zanzibar, Maldive sau Seychelles, ori Riviera Maya – Mexic.

„Germania sau Alsacia din Franța sau Budapesta ar fi recomandarile mele pentru târgurile de Crăciun”

Ce recomanzi tu ca destinații pentru aceste perioade speciale – Crăciunul și Revelionul? Cam cu cât timp înainte este bine să ne achiziționăm o astfel de vacanță?

Dacă vorbim de o vacanță pentru perioada Revelionului, când prețurile urcă la cer, aș zice că trebuie neapărat să faceți rezervările în avans, cu minimim 3-4 luni înainte. În general, oricând ar fi în timpul anului, recomand ca orice calatorie în destinații îndepartate să fie rezervată cu minimum patru luni în avans.

Recomand, desigur, Laponia, pentru că, după părerea mea, este într-adevăr o experiență completă, complexă și merită să traiți tot ceea ce înseamnă acest loc măcar o dată în viață, iar daca veniți și cu copiii, o sa fie splendid, bucuria nu are margini aici, este fix ca în acele reclame de le vedeam cand eram mici la televizor. Reclamele acelea wow cu Moș Crăciun. Asta e Laponia: un vis implinit! Și nu mai contează vârsta, aici oricine se simte copil, se simte iubit și ești mereu cu zâmbetul pe buze, chiar dacă este foarte frig.

Alte recomandări sunt destinațiile exotice – merită să mergeți să vă relaxați la un sejur all inclusive într-o destinație de la Oceanul Indian, cum ar fi Zanzibar, Maldive sau Seychelles sau la Marea Caraibilor. Dacă vreți să vedeți un spectacol gratuit și inedit de artificii, vă recomand și Dubai, plus ca vremea este foarte placută la ei când la noi este iarnă.

Daca sunteți iubitori de târguri de Crăciun și vreți să aveti o experiență 100% în spiritul sărbătorilor, atunci puteți alege și o destinație unde veți găsi astfel de târguri – Germania sau Alsacia din Franța sau Budapesta ar fi recomandarile mele. Dar țineți cont că târgurile de Crăciun în Europa se încheie pe 26 Decembrie. Iar dacă vreți o destinație mai îndepărtată, o altfel de experiență, în cazul acesta Australia și Noua Zeelanda – nu vă vor dezamăgi în perioada Revelionului, cum nu o va face nici Las Vegas.

„Când am început să călătoresc, nu am făcut-o din prima cu bani mulți”

De multe ori, factorul financiar, mai ales în actualul context, îi împiedică pe oameni să plece în vacanțele la care visează. Este nevoie de un buget consistent sau putem vedea locuri spectaculoase și cu un buget care să ne permită să mai trăim și după vacanță?

Eu sunt de părere că atunci când îți dorești ceva cu adevărat, se poate. Desigur, poate nu îți permiți să mergi într-o vacanță ultra all inclusive într-o destinație luxoasă, însă poți ajunge în acel loc și cu bani mai puțini, dacă ești atent la mai multe aspecte. Când am început să călătoresc îmi doream să văd cât mai multe locuri și nu a fost ușor, nu am făcut-o din prima cu bani mulți și nu mergeam în cele mai luxoase cazări și locuri, însă consider că o planificare înțeleaptă și să cunoști câteva tips&tricks în domeniu, chiar te ajută mult.

Eu știam că pentru mine este o pasiune, așa că am început să investesc timp, resurse, bani, energie și… a funcționat. Azi sunt recunoscător că pot să îi duc pe turiștii mei în cele mai frumoase locuri, cu cazări spectaculoase și totul la un nivel premium.

Însă nu vă gândiți că asta se întâmplă de pe o zi pe alta. Ca în orice altceva, este nevoie de dorință, de consistență și de o organizare inteligentă. Cu alte cuvinte, desigur că poți călători în multe destinații la prețuri decente, totul depinde de ce prioritizezi, ce așteptări și pretenții ai, cât ești de organizat, cu cât timp înainte faci rezervările etc.

De ce trebuie să ținem cont când alegem excursia visată

Ce trebuie să știm atunci când alegem o excursie, când ne pregătim o plecare? Te întreb asta, pentru că sunt mulți oameni care au picat în plasa unor țepe de pe internet, gen excursii ieftine… La ce trebuie să fim atenți?

În primul rând, la persoana sau agenția care va vinde acea excursie, la “renumele” său în piată, fie că este persoană juridică, fie că este o agenție. Deși oamenii sunt acaparați de preț inițial, acesta este sfatul meu: verificați întotdeauna cine vă vinde excursia, ce experiență au în spate, care sunt recenziile reale ale acestor oameni, agenții, ce include vacanța în mod real, dacă rezervările sunt făcute sau este doar o propunere de călătorie etc.

„Avem o țară prea frumoasă, care merită din plin promovare”

Spuneai și într-o postare că este vervă mare zilele astea in jurul destinatiilor Kenya si Tanzania, acolo unde a poposit înttr-un turneu președintele Iohannis. Nu prea are gusturi rele, nu? Ai văzut însă că la extrema cealaltă sunt și politicieni care aleg România și nu străinătatea, ca destinație de vacanță. Respectiv, Nicolae Ciucă.

Despre domnul Ciucă mi-am mai exprimat părerea și mi-o mențin: trebuie sa fii foarte retrograd ca în anul 2023 nici măcar să nu-ți dorești să mergi într-un concediu în altă țară, deși ai posibilitatea să faci asta. Și eu bănuiesc că dânsul are această posibilitate, din punct de vedere financiar.

Patriotismul nu se măsoară prin cât de mult te-ai îmbuibat prin pensiunile din România, ci prin câte lucruri bune ai descoperit – inclusiv prin vacanțele în străinătate – și le-ai aplicat apoi pentru bunăstarea celor pe care i-ai condus. Cred că un bun conducător este cel care are dorința de a vedea și alte locuri decât țara în care s-a născut.

Cât despre domnul Iohannis – si despre dânsul mi-am exprimat opinia în mai multe interviuri și postări – anul acesta aproape că a călătorit în mai multe destinații exotice decât mine. Anul viitor îl aștept într-o călătorie exotică cu mine și cu grupurile noastre de turiști, asta dacă după finalizarea mandatului nu își va face propria agenție de turism, la câta experiență a acumulat. Altfel, eu le doresc tuturor politicienilor noștri să fie sănătoși, să plece în ce turnee vor ei, dar să se întoarca mai înțelepți, mai deschiși la minte, cu planuri concrete pe hârtie, cu fapte reale.

Avem o țară prea frumoasă, care merită din plin promovare. Românul este antreprenor bun și muncitor în general, dar are nevoie și de un context favorabil în care să își poată crește afacerea, de infrastructură, plus, bineînțeles, de expunere.

„În Laponia, ai impresia că ai găsit perfecțiunea!”

Pe Moș Crăciun îl întâlnești anul acesta? Cum este în Laponia, visul celor mici, dar și al celor mari, sunt sigură?

Ho-ho-ho! Îl întâlnim și abia aștept! Nu ai idee… eu nu cred în perfecțiune, dar, pe cuvânt – în Laponia… ai impresia că ai găsit-o! Totul acolo este ca un vis, un vis împlinit pentru toți copiii. Mici și mari, nu contează.

„Sunt «îndrăgostit» de aceste destinații”

În câte destinații de vacanță ai fost până acum și dacă ar fi să faci un TOP 5, ce ai recomanda?

Am fost în sute de destinații. Deși mi-este greu să fac un top – aș spune, fără să mă gândesc prea mult – Japonia (în perioada Sakura), Coasta de Vest a SUA, Tanzania, Mexic, Australia și Vietnam. Am scris pe blog, pe Facebook și Instagram și scriu încontinuu despre ele și de ce sunt “îndrăgostit” de aceste destinații.

Răzvan Pascu, împreună cu soția și cei doi copii în Laponia

„Eu sunt bun pe destinații exotice și nu îmi doresc să schimb nimic”

De multe ori, românii au mărturisit că aleg destinații din afară, motivând că România este frumoasă, dar scumpă, ca prețuri mă refer.  De ce nu ai ales să faci excursii/ tururi și în România?

Promovez constant destinații din România și merg cu familia, atât cât îmi permite timpul. Sunt multe destinații pe care le promovez și le voi promova, pentru că da, sunt foarte frumoase și au atâtea de oferit. În mod cert, însă, nu voi face astfel de excursii de grup în România, îi las pe alții să facă, fiecare este bun la ceva, eu sunt bun pe destinații exotice și nu îmi doresc să schimb nimic.

„Sunt convins că peste 20 de ani va fi mult mai plin de turiști”

Se vorbește mult despre România viitorului, despre tehnologiile viitorului. Cum vezi turismul viitorului? Cum stă România la acest capitol și la ce ar trebui să mai lucrăm/ schimbăm?

Când menționezi acest cuvânt, tehnologiile viitorului, ei bine, primul gând mi se duce la Dubai. Este locul – în care am ales personal să investesc în imobiliare, să am câteva apartamente – pentru că eu cred că pe termen lung randamentul va fi unul extraordinar și ulterior am decis și să reprezint în România dezvoltatorul imobiliar premium SOBHA din Dubai, ca să îi conving pe români de ce merită o astfel de investiție, mai ales pentru viitorul nostru și al copiilor noștri. Dubai se reinventează constant, inclusiv din punct de vedere turistic.

Nu poți să spui că ai fost o dată și a doua oară dacă te duci nu mai ai ce face, pentru că mereu apare ceva nou. Eu, de exemplu, am fost în Dubai de vreo zece ori și tot mai sunt multe locuri în care nu am ajuns. Legat de turismul viitorului, deși ni se pare deja că peste tot este full, sunt convins că peste 20 de ani va fi mult mai plin de turiști.

Legat de tehnologie, cred ca AI-ul ne va schimba viețile și mai cred că tehnologiile îi vor ajuta pe oameni să călătorească mai mult. Vă dau un exemplu, care cred că în câțiva ani deja se va întâmpla – să poți folosi telefonul sau o aplicație care să îți traducă în timp real ce zice un vânzător dintr-o piață din Vietnam, iar tu să îi vorbești în românește și el să înțeleagă în timp real tot ceea ce îi spui. Parțial deja se întâmplă asta cu ajutorul unor aplicații.

SURSĂ FOTO: Răzvan Pascu 

CITIȚI ȘI:

Idei de vacanță: Destinații turistice feerice pentru cei pasionați de arta fotografică și de pictură

Top cinci destinații unde te poți bucura de munte și de mare în același timp – GALERIE FOTO

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...