Haos în Grecia! Autoritățile pregătesc noi măsuri pentru reprimarea fenomenului de turism în masă

Publicat: 04 09. 2024, 18:01
Actualizat: 04 09. 2024, 18:04
Turismul în masă a devenit o problemă în Grecia / sursă foto: Envato

Autoritățile din Grecia se confruntă cu un real fenomen, și anume turismul în masă. În Santorini, una dintre cele mai populare insule grecești, se pregătesc noi măsuri prin intermediul cărora să se reprime acest fenomen și prin care să se păstreze arhitectura tradițională. Informațiile se regăsesc mai jos.

În vara lui 2024, în jur de 17.000 de turiști au vizitat, zilnic, insula Santorini. Autoritățile locale au în plan să implementeze noi măsuri pentru reprimarea fenomenului de turism în masă. De altfel, se dorește ca arhitectura tradițională să fie păstrată intactă. Pentru reducerea impactului turismului asupra insulei grecești, autoritățile iau în calcul noi restricții.

În acest sens, Ministrul Mediului din Grecia a lansat un proiect de lege prin intermediul căruia să se impună restricții de construcție, îndeosebi în zonele emblematice din Santorini. Acest aspect, însă, a stârnit o serie de controverse în rândul localnicilor și celor care au afaceri. La momentul actual, proiectul de lege se află în consultare publică. Se dorește oprirea construcțiilor sau extinderea clădirilor și piscinelor, pentru păstrarea intactă a peisajului și clădirilor culturale. Vă reamintim că în luna aprilie a acestui an au avut loc alunecări de teren, iar autoritățile și-au exprimat, atunci, îngrijorarea față de fragilitatea terenului.

Vezi și Munca peste PROGRAM a devenit normalitate. Angajații vest-europeni pot ignora șeful în timpul liber, dar în România nu există o lege în acest sens

Vezi și „Orașul FANTOMĂ” din Turcia pe care mulți vor să-l viziteze, are o istorie tragică

Autoritățile din Grecia pregătesc noi măsuri pentru a reprima turismul în masă

De altfel, proprietarii întreprinderilor care operează în caldeiră sunt obligați să efectueze studii asupra structurilor și stabilității clădirilor, termenul limită fiind de 2 ani. Autorizațiile de construire existente vor fi revizuite până la finalul anului, potrivit Express.co.uk.

Efthymis Lekkas, președintele Organizației de Planificare și Protecție Antiseismică (OASP): „Anul acesta, după alunecarea de teren din aprilie, s-au ținut ședințe ale comitetului interguvernamental special pentru Santorini”.

Proiectul de lege a stârnit o serie de controverse și dezbateri în Santorini, unele persoane susținând că aceste măsuri sunt necesare pentru păstrarea mediului autentic în insula grecească. Pe de altă parte, alte persoane au o temere legată de impactul asupra economiei locale, după implementarea acestor măsuri. Supraturismul a devenit o problemă în Grecia, iar insula Santorini este vizitată, anual, de aproximativ două milioane de turiști.

Sursă foto: Envato (caracter ilustrativ)