Peștera de 52 km lungime de lângă Oradea. Turiștii pot explora numai UN SINGUR KILOMETRU din cavitatea naturală

Publicat: 15 11. 2024, 20:00
Actualizat: 15 11. 2024, 20:05

România este o țară renumită pentru numeroasele peșteri. Cea mai lungă are 52 km lungime, aflându-se în Munții Pădurea Craiului, în apropiere de localitatea Șunciuș . 

Se numește Peștera Vântului, aflată la 50 km de Oradea. Din păcate,  numai un traseu de 800 metri poate fi parcurs de vizitatori.

Numele peșterii vine de la faptul că la intrare se formează un curent de aer foarte puternic, datorat lungimii foarte mari a galeriilor. Curentul poate ajunge la o viteză de câțiva zeci de kilometri pe oră.

Accesul la peșteră se  face pe drumul asfaltat DJ 764C, 11 km de la DN1 (E60), dar și pe calea ferată, la stația CFR Șuncuiuș.

Galeria de acces era foarte strâmtă și greu accesibilă, motiv pentru care a fost blocată pentru turiști.

Prima parte a peșterii, cea care poate fi vizitată, este și cea mai spectaculoasă, cu multe stalagmite, făgașe subterane și draperii. Acolo se află cea mai mare stalactită din peșteră, numită „Torpila”. Măsoară  4,5 metri înălțime.

Temperatura anuală din Peștera Vântului este de 11,8 grade Celsius și este locuită de lilieci, melci, păianjeni și miriapode, potrivit site-ului oficial.

Sursa Foto Ilustrativ – Profimedia 

Citește și:

Cea mai lungă peșteră din sud-estul Europei este în România. Are peste 50 de kilometri