Stațiunea climatică din România unde găsești cazare de la 160 lei/noapte. Turiștii pot inspira un aer pur

Publicat: 27 08. 2024, 13:09
Actualizat: 27 08. 2024, 13:15
Stațiunea din România în care poți inspira un aer pur / sursă foto: Shutterstock

V-ați gândit vreodată care poate fi stațiunea climatică din România unde puteți găsi cazare de la 160 pe noapte, dar și cu peisaje parcă rupte din Rai? Este vorba despre o stațiune din județul Bistrița Năsăud care a câștigat popularitate în ultimii ani. Aici, turiștii vin pentru a se bucura de un aer pur, de relaxare și de un spectacol natural aparte.

În județul Bistrița Năsăud poate fi regăsită stațiunea climatică românească unde prețul unei nopți de cazare pornește de la 160 de lei. România oferă turiștilor un spectacol natural aparte: peisaje rupte din Rai, locuri încărcate cu istorie și zone în care își pot ameliora diverse afecțiuni de care suferă. De cele mai multe ori, aceste locuri sunt declarate spații balneare sau balneoclimatice.

Stațiunea climatică din România unde poți inspira un aer pur

De data aceasta, în atenție se află satul Colibița, care aparține de comuna Bistrița Bârgăului. Localitatea a fost atestată în anul 1760. Satul transilvănean îmbracă „haine de poveste”, mai ales toamna! Culoarea pronunțată a zonei verzi se întrepătrunde cu nuanța Lacului Colibița, formând un adevărat spectacol vizual. De altfel, turiștii se pot bucura, aici, de un aer pur. Potrivit unor studii, în zona satului Colibița din Bistrița Năsăud, valoarea concentrației de ozon ar atinge 90 micrograme/m3.

De altfel, amenajarea barajului a avut loc în perioada 1977 – 1991. Suprafața lacului ajunge la 270 de hectare și are o lungime de 13 kilometri.

Lacul se regăsește la altitudinea de 900 de metri. În zonă se regăsesc o multitudine de obiective turistice. Printre aceste se numără: Tăul Zânelor, Pasul Tihuța, Peștera Izvorul Tăușoarelor (descoperită în 1955). Turiștii pot face o plimbare prin Parcul Naţional Munții Rodnei.

Vezi și Orașul din Transilvania în care oamenii vin să trăiască „visul american”. Se află la 5 ore de București, iar chiriile sunt accesibile

Vezi și Cea mai frumoasă stațiune din România pentru a te odihni. Peisajele sunt mirifice și îți poți auzi propriile gânduri

Ce arată legea despre stațiunile balneare sau balneoclimatice

Potrivit unui fragment din „Norma tehnică cu privire la sistematizarea si organizarea statiunilor balneare si climatice din 10.03.1979”, cap. VIII – „Criterii unitare pentru avizarea funcționării ca stațiuni balneare sau balneoclimatice”, trebuie să se respecte anumite puncte, pentru ca un asemenea spațiu să se integreze pe această listă.

„Stațiunea climatică este o localitate sau o parte a unei localități care trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

1. Să posede un bioclimat bine definit cu efecte favorabile (diferențiate) asupra organismului uman sănătos sau bolnav.

Un bioclimat bine definit înseamnă cunoașterea tuturor factorilor care-l compun (temperaturi, regim pluviometric, mișcarea aerului, ionizarea aerului etc.) ca și a factorilor conecși: altitudine, structura solului, configurația reliefului, oglinzile de apă, esteto-peisagismul general, spațiul verde arboricol și floricol etc.

2. Să aibă organizat, dotat și încadrat un punct de observație și urmărire a factorilor climatici și microclimatici din stațiune.

3. Să ofere condiții pentru reconfortarea și întărirea sănătății și capacității de muncă, prin instalații și amenajări care să asigure aplicarea corectă a factorilor bioclimatici ai stațiunii.

Aceste instalații și amenajări sunt: plaje, solarii, ștranduri, terenuri de sport și agrement în aer liber, trasee marcate pentru cura de teren, terase-umbrare-parcuri pentru acroterapie, bazine de înot, piscine, săli de gimnastică etc.

4. Să fie stabilit și respectat perimetrul de protecție sanitar al stațiunii pentru a se evita poluarea acesteia (vezi art. I/11.).

5. Să îndeplinească condițiile unei urbanistici moderne.

6. Să ofere mijloace variate de relaxare, agrement și culturalizare.

7. Să aibă asigurată asistență medicală inclusiv climatoterapia”, se arată în lege.

Sursă foto: Shutterstock