Prima pagină » Turism » Unde pot merge în acest weekend pasionații de istorie și turism cultural. Cele mai spectaculoase obiective de pe RUTA CETĂȚILOR

Unde pot merge în acest weekend pasionații de istorie și turism cultural. Cele mai spectaculoase obiective de pe RUTA CETĂȚILOR

Weekend de poveste la Cetatea Severinului, pe urmele cavalerilor ioaniți și teutoni și spectaculoasa cetate de la porțile Retezatului. Cetatea Medievală a Severinului și Cetatea Mălăiești sunt două dintre monumentele istorice care au fost repuse în valoare prin lucrări masive de renovare din ultimii ani și pot fi vizitate de turiștii care vor să vadă cu ochii lor crâmpeie din istoria națională.

Cetatea Medievală a Severinului poate transpune orice turist în atmosfera veacurilor când cavalerii teutoni trăiau auster între zidurile ridicate pe malul stâng al Dunării.

Locuită de cavalerii ioaniți și cavalerii teutoni

Construită începând cu secolul al XIII-lea, Cetatea Severinului a fost centrul politic și administrativ al Banatului de Severin, iar istoria sa este marcată de cavalerii ioaniți, cavalerii teutoni, dar și de personalități marcante, cum sunt Sigismund de Luxemburg, Mircea cel Bătrân, care a deținut și titulatura de ban de Severin, Vlad Dracul, Iancu de Hunedoara.

Cetatea a fost într-o dispută religioasă și militară continuă între Regatul maghiar, bulgari și voievozii munteni, după cum explică istoricii.

Cetatea Severinului, deschisă vizitatorilor din 2015, după lucrările de renovare începute în 2010, cuprinde două incinte fortificate din piatră, prima datând din a doua jumătate a secolului al XIII-lea, iar cea de-a doua de la începutul secolului al XV-lea.

În colțul de nord-est al primei incinte fortificate se afla un donjon impunător, cunoscut și sub numele de Turnul lui Sever.

Cei care ajung acum la cetatea complet renovată, aflată în inima orașului Drobeta-Turnu-Severin, pot vizita expozițiile de arme, armuri și instrumente de tortură, dar și frumoasele colecții de costume și instrumente muzicale. Tot de acolo au și o perspectivă superbă asupra Dunării, din cele câteva puncte de belvedere din cetate.

Acest obiectiv face parte din Ruta cetăților, una dintre cele 12 rute promovate prin programul național de turism cultural „România atractivă”. Pe site-ul și aplicația programului pot fi aflate mai multe detalii despre cetate și pot fi programate excursii în toată țara.

Turiștii care se află în Drobeta-Turnu Severin pot alege să meargă mai adânc în istorie, în epoca antică, vizitând Castrul roman Drobeta. Acesta se află în incinta Muzeului Regiunii Porților de Fier, care include expoziții de arheologie și istorie, de etnografie și artă populară, dar și de științele naturii.

Tot aici se pot vedea termele romane, amfiteatrul, precum și unul dintre picioarele principale ale Podului lui Traian, ridicat după planurile arhitectului imperial Apollodor din Damasc.

Tot în zonă se poate vizita Castelul Artelor (fostul Castel de Apă), unde funcționează un veritabil muzeu pe verticală, cu expoziții inedite, unele unicat în România.

Cetatea de la porțile Retezatului

Cetatea Mălăiești, fortăreață medievală din Țara Hațegului, este printre primele monumente istorice restaurate, începînd din 2012, cu fonduri europene și care poate fi vizitată de cei curioși să vadă cum trăiau nobilii care se refugiau aici din calea asupritorilor.

Aceasta se altă pe teritoriul satului Mălăiești al comunei hunedorene Sălașu de Sus și a fost construită de familia nobiliară Cândreș de Sălaș, aproximativ în anul 1380.

Ansamblul cuprinde un donjon – turnul de supraveghere, cu șase etaje -, înconjurat de o incintă inelară din piatră, la care au fost adăugate ulterior patru turnuri poligonale.

În urma Răscoalei curuților, din secolul al XVII-lea, cetatea a fost distrusă, dar începând din anul 2012, a fost restaurată, iar acum este deschisă pentru vizitare.

Cei care ajung în această zonă au numeroase opțiuni de petrecere a timpului liber, de la turismul istoric la cetățile dacice din Munții Orăștiei, la drumeții în cele trei arii naturale protejate, după cum detaliază managerul destinației eco-turistice Țara-Hațegului Retezat, Anca Rusu, despre responsabilitatea față de mediu și patrimoniu.

Cele 12 rute din „România Atractivă”

Ruta cetăților este una dintre cele 12 propuse de inițiatorii primului program național de turism cultural, „România Atractivă”, lansat la jumătatea lunii mai, prin care se urmărește creșterea vizibilității obiectivelor culturale, a istoriei și tradițiilor locale, dar și educarea micilor vizitatori.

Programul, coordonat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), beneficiază de cea mai complexă platformă multimedia de promovare, care include un site și o aplicație ce poate fi descărcată gratuit.

Utilizatorii au acces la o mulțime de informații și pot să își facă propriul traseu cu ajutorul platformei multimedia România Atractivă, prin website-ul www.romania-atractiva.ro și prin aplicația mobilă de travel România Atractivă, disponibilă gratuit atât pentru smartphone-urile cu sistem de operare iOS, cât și Android.

Programul include în total 276 de obiective principale și 465 secundare, grupate pe 12 rute, din 35 de județe, care până la finalul anului vor fi semnalizate profesionist, atât prin indicatoare rutiere, cât și prin panouri cu informații consistente despre valoarea patrimoniului istoric și cultural al României.

Cele 12 rute sunt:

  • Ruta castelelor (județele Alba, Arad, Bistrița-Năsăud, Brașov, Cluj, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Hunedoara, Iași, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș);
  • Ruta curiilor din Transilvania (județele Bihor, Cluj, Covasna, Harghita, Sălaj, Satu Mare);
  • Ruta culelor (județele Argeș, Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea);
  • Traseul gastronomiei tradiționale românești (județele Alba, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Giurgiu, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vrancea);
  • Ruta bisericilor fortificate (județele Alba, Bistrița-Năsăud, Brașov, Harghita, Sibiu);
  • Ruta bisericilor de lemn (județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Cluj, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vrancea);
  • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei (județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui);
  • Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României (județele Alba, Bihor, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sibiu);
  • Ruta castrelor romane (județele Alba, Bistrița-Năsăud, Buzău, Caraș-Severin, Cluj, Dolj, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Vâlcea)
  • Ruta cetăților (județele Alba, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Covasna, Harghita, Mehedinți, Mureș, Hunedoara, Sălaj);
  • Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 8 obiective promovate (județul Tulcea);
  • Ruta satelor cu arhitectură tradițională (județele Alba, Argeș, Brașov, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Maramureș, Mureș, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș, Tulcea, Vrancea).

„Weekend-ul acesta e mai plin ca niciodată pe rutele României Atractive!”

Weekend-ul acesta e mai plin ca niciodată pe rutele României Atractive, este ceea ce i-au anunțat pe urmăritorii coordonatorii programului.

„Aproape orice zonă din țară are de oferit evenimente gastronomice sau culturale: castane, sarmale, muzică veche, vinuri, jazz, parade stradale, ceaune, meșteșuguri, producători locali – dacă îți sună bine, de toate vei găsi, doar să știi să le cauți! Răsfoiește lista de evenimente din platforma România Atractivă și lasă-te inspirat pentru un weekend de toamnă perfect! Găsești acolo toate detaliile despre fiecare eveniment, dar și despre atracțiile pe care le poți vizita, în fiecare zonă!”, au transmis aceștia.

Recomandările pentru acest weekend sunt:

  • Mica Săptămână de Muzică Veche de la Sighișoara, prima ediție
  • Piața produselor metropolitane din Târgu Mureș
  • Sărbătoarea Castanelor din Baia Mare
  • Piața Țărănească de toamnă de la Muzeul Național al Țăranului Român din București
  • Zilele Europene ale Patrimoniului la Biertan
  • Parada stradală „Amurgul Baroc” la Biertan
  • Descoperă Șamșud pe MTB, ediția a III-a
  • Ziua Recoltei la Aiud
  • Sânpetru cu bun gust
  • Sărbătoarea Meșteșugurilor Ardelenești, ediția a II-a
  • Festivalul Borșului Lipovenesc de la Jurilovca
  • Festivalul Silvoiței din Băbuțiu, ediția a VI-a
  • Oktoberfest la Toamna Culinară din Haleș, județul Buzău
  • Ziua porților deschise la Domeniul Ion Ghica de la Ghergani
  • Gusturi și tradiții de Bihor, ediția a II-a
  • Festivalul „Promovarea Obiceiurilor și Tradițiilor Culturale din Comuna Drăguș
  • Picnic în Pusta Banatului
  • Báthory Fest 2024, din Șimleu Silvaniei
  • 7 Ceaune – în numele vieții, la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara

CITEȘTE ȘI:

România Atractivă, primul program național de turism cultural, propune 12 rute, cu 275 de obiective. Cum pot descoperi turiștii istoria și tradițiile

Cum se apăra mica boierime din Oltenia și vestul Munteniei. Complexul muzeal Măldărești și Casa Cartianu, obiective de neratat pe RUTA CULELOR

Cu caiacul în PEȘTERA Topolnița și la 200 de trepte adâncime, spre cel mai mare GHEȚAR subteran din lume, la Scărișoara. Descoperă „România atractivă”

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele