Claudiu Mihalcea și borcanele lui delicioase. Teama de înțepături de albine, tratată cu PASIUNE

This browser does not support the video element.

Pasiune. Un simplu cuvânt, dar cu o multitudine de semnificații. Toate sunt definitorii pentru activitatea lui Claudiu Mihalcea, un apicultor din Prahova decis să-și îndeplinească visul de a dezvolta un business… dulce, exact ca mierea pe care o produce. La început a fost curiozitate, dar și teamă, însă odată infectat cu „virusul” apiculturii… și de ar fi să înceapă iar, tot la albinele sale s-ar întoarce. Evident, sprijinit de soția sa, Iulia.

La 20 de kilometri de Ploiești, ascunși în livada lui Claudiu Mihalcea, stau ordonați militărește aproape 100 de stupi. Cu cât te apropii de ei, cu atât zumzetul hărnicuțelor culegătoare de nectar este mai puternic.

Nici Claudiu nu se apropie de ele decât după ce-și pune costumul și mănușile. Asta pentru că primele experiențe nu au fost cele pe care și le-ar fi dorit.

„Tatăl meu, înainte să plece de pe pămînt, s-a apucat de apicultură și a lăsat în urma lui vreo cinci stupi în curte. Asta se întâmpla în 2003. Și atunci mama a spus «eu nu vreau să-i vând». Noi suntem patru frați, zice «apucați-vă unul din voi să faceți treaba asta». Niciunul n-a vrut . Eu am avut un contact când trăia tata, dar au tăbârât pe mine și am spus nu mă apuc în viața mea de așa ceva”, rememorează Claudiu începuturile albinăritului.

Și totuși, luase deja microbul apiculturii.

Ce ar putea să facă până la urmă o albină? Te înțeapă! Și te înțeapă și ai scăpat. Te îmbraci în costum și nu mai ajunge să te înțepe. Îți pui mănuși, și pui constumul și nu te mai înțeapă albina. Și atunci a trebuit să le iau în primire și am dus mai departe

A fost uimit să vadă cum îl așteptau albinele

Claudiu Mihalcea a fost plecat de mai multe ori din țară și, de fiecare dată, a fost uimit să vadă cum îl așteptau albinele. Chiar și când s-a întors după doi ani, a descoperit roiuri de albine în cutii.

A ajuns să aibă 89 de stupi însă nu poate intra cu toți în iarnă. În plus, nici nu-i poate transporta pe toți în pastoral.

„Am plecat după salcâm și am avut surpriza să mă întorc cu miere de mană. Amestec de salcâm cu mană”, a mai adăugat Claudiu.

Anul acesta a fost unul foarte dificil. Nu doar din cauza secetei și a temperaturilor ridicate. Probleme sunt și cu substanțele folosite de agriculturi, dar și cu prădătorii naturali. Mai mult, s-au scumpit toate materialele, iar din import este adusă așa-zisă „miere” la prețuri foarte scăzute.

„Omul care încearcă să facă mișmașuri nu ajunge departe”

Și totuși, există soluții pentru ca afacerea să crească.

„În primul rând trebuie să fii serios cu tine însuți și să nu te joci cu produsele pe care le dai oamenilor. Eu pe asta am mers. Omul care încearcă să facă mișmașuri nu ajunge departe”, este categoric Claudiu.

Din stup, până în borcan, mierea parcurge câteva zeci de metri, pentru că și-a amenajat „laboratorul” chiar lângă livadă. Toate investițiile au fost făcute cu fonduri proprii și au fost făcute treptat. Iar toate operațiunile sunt cu atenție monitorizate de soția Iulia, pregătită în orice moment să intervină și să dea o mână de ajutor.

„Am plecat la drum oferind miere prietenilor și rudelor. Apoi s-a extins lanțul”, completează Claudiu. Așa a ajuns la cea mai mare comandă de 50 de kilograme.

Iar oferta familiei Mihalcea este variată. La ei se găsește de la miere de salcâm, la cea de tei și de mană, de la miere polifloră la cea de rapiță, iar pentru cunoscători propolis și suc presat la rece din cătină și miere polifloră.

„Apicultura e un drog, dacă ți-a intrat în sânge… nu cred că scapi. Cine se apucă de apicultură și nu are pasiune, nu are dragoste, nu….pentru că vin ani în care nu ai beneficii majore de pe urma lor îți vine să te lași, că nu ai ce să faci. Dar dacă ai în sânge, niciodată nu o să faci lucrul ăsta”

Iar o mână de ajutor a primit din partea Profi. Claudiu și Iulia Mihalcea au fost înrolați pe platforma Via Profi.

“Suntem la început cu dânșii. Suntem încântați că avem pe cineva care să ne sprijine cumva”, a conchis Claudiu Mihalcea.

Explorarea culinară este la un click distanță

Micii producători trebuie doar să-și dorească să ajungă pe Via Profi, fără să-i coste ceva și fără să aibă vreo obligație

Via Profi este locul unde virtualul se întâlnește cu realul, unde explorarea culinară este la un click distanță. Pe Via Profi pot fi descoperite bunătăți și produse chiar în casele ori în fermele oamenilor din diverse zone ale României, fiecare cu specificul ei.

Profi a creat această plaformă non-comercială, de responsabilitate socială, cu scopul unui stil de viață sustenabil.

Practic, micii producători trebuie doar să-și dorească să ajungă pe Via Profi, fără să-i coste ceva și fără să aibe vreo obligație față de Profi sau altcineva. Via Profi îi face vizibili, îi conectează cu consumatori dornici de produse locale sănătoase, prezentând detalii pentru a fi contactați – telefonul, adresa și localizarea pe hartă. Mai mult, le este expusă povestea și imagini cu produsele pe care le comercializează, evidențiind naturalul și valoarea culinară.

Via Profi realizează, practic, conexiunea direct între producători și consumatori și oferă oportunitatea cunoașterii poveștii din spatele fiecărui produs.

În prezent, pe Via Profi sunt 552 de producători listați, din 32 județe ale țării și 10 categorii de produse. Iar proiectul Via Profi crește constant cu noi artizani adăugați, toți ușor de găsit pe www.via-profi.ro.