Cum l-a dus pandemia pe Nicolae Munteanu pe tărâmul STRUȚILOR

Publicat: 21 08. 2024, 08:17
Actualizat: 21 08. 2024, 08:19

This browser does not support the video element.

A crescut păsări de când se știe, iar pandemia l-a  determinat să încerce ceva nou. Și a ales… struții. Noua îndeletnicire l-a făcut repede cunoscut și a devenit primul producător de ouă de struț înrolat în Via Profi.

Ca să ajungi la Nicolae Munteanu, nu-i tocmai o misiune ușoară. Dar ne asigură că, odată ajunși în comuna Ștefești, pe oricine întrebăm ne îndrumă către Târșoreni pentru struți și ouă de struț.

Ne aștepta în poartă, ca să nu ratăm cumva intrarea, apoi ne-a vorbit cu mare plăcere despre pasiunea sa.

A început cu 10 struți, pe care i-a luat din Buzău, cu 100 de euro bucata, pe când aveau doar 2,5 kg. Au mai scăpat câinii, iar ursul pândește în umbra pădurii, unde-și are gospodăria. Așa că efectivul i s-a diminuat, dar n-a disperat. Îi îngrijește cu mare pasiune, iar „dihăniiile” de peste 2 metri și peste 150 kg îl urmează peste tot.

„Mănâncă iarbă o grămadă și o găleată de urluială pe zi”, prezintă Nicolae Munteanu meniul struților, completat cu minerale pentru a avea ouă până târziu în toamnă.

Secretul unei producții constante și al unui efectiv sănătos – respectarea rețetelor.

Totodată e nevoie ca și marile păsări să intre cât mai puțin în contact cu alte animale sau alte înaripate pentru a nu se îmbolnăvi. Asta pentru că puțini sunt veterinarii care se încumetă să le trateze.

„Există și riscul să te lovească dacă e nevoie să le ții ca să li se facă tratament”, se destăinuie crescătorul de struți.

Oul de struț, festin pentru o masa mare

Un ou de struț poate hrăni  12 persoane și îndestula 5-6. Marea provocare este însă să fie spart.

„Ca să folosești oul gol de struț e nevoie să-l găurești cu  bormașina și miroase ca la dentist, din cauza conținutului ridicat de calciu. Dacă vrei să-l faci ochi, îl spargi cu satârul sau cu ciocanul”, ne explică Nicolae Munteanu.

Cu o coajă atât de groasă, este și normal să fie rezistent la o temperatură mai ridicată. Nu este nevoie să fie imediat depozitat la rece.

„Cam după o săptămână le bag în frider și rezistă și trei luni”, mai spune Nicolae Munteanu.

Oul gol și cu coaja intactă poate fi folosit la policandre, în biserici. Sauu poate fi încondeiat și devine o atracție a Sărbătorilor de Paște.

Cei mai mulți cumpărători de ouă de struț sunt din țară, însă, prin rudele lui Nicolae Munteanu, au ajuns și în stăinătate.

„Nu am comenzi mari, de 4 sau 6 ouă”, conchide crescătorul de struți care, dacă ar fi să o ia de la capăt, ar face același lucru, doar că la o scară mult mai mare.

Micii producători trebuie doar să-și dorească să ajungă pe Via Profi, fără să-i coste ceva și fără să aibe vreo obligație

Via Profi este locul unde virtualul se întâlnește cu realul, unde explorarea culinară este la un click distanță. Pe Via Profi pot fi descoperite bunătăți și produse chiar în casele ori în fermele oamenilor din diverse zone ale României, fiecare cu specificul ei.

Profi a creat această plaformă non-comercială, de responsabilitate socială, cu scopul unui stil de viață sustenabil.

Practic, micii producători trebuie doar să-și dorească să ajungă pe Via Profi, fără să-i coste ceva și fără să aibe vreo obligație față de Profi sau altcineva. Via Profi îi face vizibili, îi conectează cu consumatori dornici de produse locale sănătoase, prezentând detalii pentru a fi contactați – telefonul, adresa și localizarea pe hartă. Mai mult, le este expusă povestea și imagini cu produsele pe care le comercializează, evidențiind naturalul și valoarea culinară.

Via Profi realizează, practic, conexiunea direct între producători și consumatori și oferă oportunitatea cunoașterii poveștii din spatele fiecărui produs.

În prezent, pe Via Profi sunt 552 de producători listați, din 32 județe ale țării și 10 categorii de produse. Iar proiectul Via Profi crește constant cu noi artizani adăugați, toți ușor de găsit pe www.via-profi.ro.


Citește și:

Călător pe Via Profi – Experiența autenticului din Nordului Moldovei

Gabriela Sîrbu, Profi: „Am investit peste 50 de milioane lei, în ultimii 10 ani, în proiecte dedicate susținerii comunității”

FOTO VIDEO | Satul românesc și producătorii locali, celebrați de Profi. “Suflet de România”, pe Domeniul Regal de la Săvârșin 

Festivalul SUFLET DE ROMÂNIA celebrează satul românesc și producătorii locali