Gust! Aceasta este emblema, este cuvântul care definește cel mai bine produsele tradiționale românești. O mușcătură și ești purtat într-o călătorie imaginară în timp, unde rețeta nu includea nicicum conservanți ori chimicale. În spatele acestei experiențe unice se află oameni. Se află muncă, multă muncă, din zori și până-n noapte, pasiune, pentru ca produsul, oricât de simplu ni s-ar părea să fie așa cum a fost moștenit el din moși-strămoși, și autoimpusul obiectiv de a-l preda urmașilor, de a-l duce mai departe nealterat, așa cum a fost scris într-o rețetă scrisă pe o bucată de hârtie înnegrită de timp.
De la simpla cultivare a pâmântului fără îngrăsăminte chimice, la miere adunată de albine de la flori depărtate de poluarea orașelor, lapte proaspăt, muls dimineața de la văcuțe ce trăiesc libere pe câmp, brânză făcută fără grabă și ținută la putină, ori cine știe ce mezel făcut doar din carne și mirodenii. Sunt doar câteva exemple, alături de multe altele care au fost reunite în Via Profi.
Așadar, ce este Via Profi? Via Profi este acel instrument de explorare culinară care aduce în același loc mici producări din toate colțurile țării. Via Profi ne duce într-o călătorie prin România, ne trece pragul gospodăriilor și ne ajută să cunoaștem oameni dedicați și pasionați. Oameni care-și pun și sufletul pe masă pentru ca musafirul să se simtă cât mai bine. Să mânânce autentic românește, să traiască în armonie cu natura.
Specificul fiecărei regiuni, al fiecărui loc este cuprins de Via Profi. Autenticul se va afla pe masă, fie că vorbim de produse de carmangerie, de lactate, ori de conserve, miere sau pâinea rumenă din grâu ars copt pe ogoare. Nu mâncăm, nu gustăm, ci ducem mai departe autenticul, menținem vie tradiția și în fond ajutăm comunitatea locală să se dezvolte.
Dincolo de comerț este conexiunea între vânzători și cumpărători. Este povestea nescrisă, este legenda care însoțește autenticul. Este efortul care nu mai contează atunci când vezi că munca ți-a fost apreciată. Este momentul în care nopțile nedormite nici nu mai contează. Pentru că cineva te caută convins că ceea ce i se oferă este de calitate.
Via Profi asta face. Aduce la un loc și producătorul și consumatorul. Și povestea, și tradițiile, și meșteșugurile. Practic, România autentică.
Sunt peste 250 de producători care s-au înscris deja pe Via Profi. Sunt oameni care-și spun poveștile și oferă gust și tradiție. Împreună îi descoperim în cele ce urmează.
Ați gustat vreodată virșlii? Dacă nu, trebuie cât mai degrabă. Și nu de oriunde, ci pe cei de la Sbuciumelea, de la Pianu de Sus, din Alba. Nu de alta dar de patru generații, adică de circa 100 de ani, tot sunt produși acești cârnăciori de vită și oaie cu multe mirodenii, ferecați într-un gust nemaintâlnit într-un maț de oaie și hițuiți, pentru necunoscători – afumați cu fum cald, doi câte doi. La Pianu de Sus îi găsiți ori, ca odinioară, în târguri, precum cel de la Sebeș.
Dacă tot e să vorbim de produse afumate, musai să dăm o fugă până la Suceava, la Ipotești. Nu de alta dar Gabriel Ostrovan este un maestru al împăturirii bucăților de carne în fum de fag. “Sare, fum și timp” este deviza lui și doar cine-i gustă coastele de porc, ceafa, spata, cotletul ori mușchiulețul pot confirma: “Slow and low barbeque” reprezintă un amestec de experiențe culinare trăite într-o singură degustare.
Lângă niște cârnați și afumătură merge de minune și o brînză, fie ea de oaie, fie de vacă. Iar dacă-i de oaie, de ce să nu fie una deosebită, mai cu seamă că Bogdan Dumitru Bârsan crește oi Assaf, aduse din Spania, deși ele sunr de fapt din Israel și foarte apreciate în Orientul Mijlociu. Și lapte, și smântână și iaurt produce ne Bârsan la ferma din apropriere de Sebeș.
Brânzeturile maturate ale Adrianei Formenti, o italiancă ce a prins rădăcini în Timiș, sunt unice. Ea a pus bazele unui proiect social care susține tinere venite din centre de plasament. Locuiesc împreună, gospodăresc împreună și se întrețin din ceea ce produc și vând. Se mândresc cu brînza maturată de 7 kg, pe care o fac în doar două bucăți pe lună. Apoi, timp de un an, roților de brânză li se acordă o atenție deosebită. Ne recomandă ricotta cu ceapă călită, sare piper și alte mirodenii după gust.
Pastele sunt specifice Italiei, dar, când o româncă ambițioasă își propune, parcă sunt mai bune. Este cazul Danielei Bulzan Bibarț din Arad. Când este pasiune și devotament, lângă tăiței își găsesc loc și cele mai cunsocute paste italiene, făcute după rețelele tradiționale: și ravioli, și tortellini, și spaghete, și tagliatelle. Secretul? Ouă proaspete de la ferme de cultură liberă, făină din grău de cea mai bună calitate, condimente naturale oar rezultatul, pasta fresca unică. Daniela recomandă pastele din făină integrală, iar produsul ei favorit – ravioli cu ricotta.
Din Romuli, Bistrița Năsăud, ne delectăm cu pește și produse din pește, de la Nina Rus. Pasiunea pentru bucătărie a plecat de la bunica ei, dar și de la mătușa care lucra ca bucătar-șef la Ambasada Germaniei. A început c-o păstrăvărie și a continuat cu un restaurant. Apoi a început să dezvolte și produse. Unele i-au făcut nopțile albe, dar după încercări și eșecuri au ieșit opere de artă. Precum salata de icre, de păstrăv, crap și hering care a ajuns să fie marcă înregistrat la OSIM.
După atâtea bunătăți, se cere și desert. Vine din comuna Mănăștur, Copalnic, zonă bogată în fructe de părdure și livezi. Se cheamă Șura cu bunătăți și a fost creată de Ștefan Florian în urmă cu 7-8 ani, întâi ca un hobby. Alături de soția sa Ioana, au renovat casele bunicilor de sus de la munte, de la Preluca Nouă, de unde au fructe și legume. Livezile oferă nu doar fructe, ci și ciuperci și plante medicinale. În Șură, pe timpul verii, există și o tabără de creație și ateliere de teatru și muzică. Așa că ce oferă Șura oferă nu doar alimente pentru trup, ci și pentru suflet.
Și din Bucovina, din Ipoteșii Sucevei vin deserturi făcute în casă. Sunt aduse la Lăcrămioara Hoștiuc, iar rețetele sunt cunoscute doar de ea. Fie că vorbim de vorbim de pricomigdale cu magiun, fie că vorbim de ciocolată de casă, salam de biscuiți sau lemon cake, toate au un numitor comun: sunt făcute doar cu igrediente de calitate, precum unt, ouă, lapte și fructe doar de la localnici de încredere.
Acestea sunt doar câteva exemple de producători pe care-i găsiți pe site-ul viaprofi.ro. Sunt oameni cu suflet deschis, care-și oferă cele mai bune bucate și sunt mereu gata să împărtășească atât din experiența lor, cât și din tradiția zonei pe care o reprezintă. Până să-I cunoașteți real, viaprofi.ro vi-i prezintă, vă arată produsele lor și specificul acestora, dar și, mai mult, vă pune direct în contact cu printr-o hartă google, cu ajutorul căreia ajungeți direct la locație, dar și cu adresa ori cu numărul de telefon pentru a-i apela apela.
Și, mare atenție! Platforma viaprofi.ro este în continuare deschisă micilor producătorilor. Cu o recomandare sau cu o solicitare poate fi completată România gustului bun.
Scopul este unul singur – să (re)descoperim România, să păstrăm bogăția culturală și gustul autentic.