Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici face portretul dictatorului modern: „Putin, prin definiție, este un dictator. Este un fenomen care speram să nu se mai întâmple în secolul XXI”

Publicat: 15 08. 2022, 15:00

This browser does not support the video element.

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici face portretul dictatorului contemporan în ediția de sâmbătă, 13 august a podcastului ALTCEVA, găzduit de Adrian Artene.

Om de știință și reputat neurolog, Bălăceanu-Stolnici arată că, în esență, dictatura clasică și cea modernă sunt construite pe principii anacronice și calcă în picioare drepturile omului, așa cum face președintele rus Vladimir Putin în cazul războiului din Ucraina.

„În democrație, individul singur nu poate și nu trebuie să conducă, ci trebuie să țină seama de cei pe care îi conduce, pe baza principiului democratic potrivit căruia majoritatea se impune în fața minorității. Or Putin, prin definiție, este un dictator. Este un fenomen care speram să nu se mai întâmple în secolul XXI. Și totuși sunt mulți dictatori, mai ales în țările africane. Și care confundă țara pe care trebuie s-o conducă cu o moșie pe care o exploatează pe principii sclavagiste. Putin nu e o excepție. E un dictator anacronic pentru epoca noastră. Și care a luat și o decizie mizerabilă.

(n.r. Este greu de făcut o paralelă între Putin și Ivan cel Groaznic) pentru că nu avem foarte multe date despre ce s-a întâmplat în timpul lui Ivan cel Groaznic. Dar toți dictatorii fac același lucru: fac ce vor. Calcă în picioare drepturile omului. Dacă li se pare că e nevoie de un anume sacrificiu uman, îl fac. Fie printr-un război, fie printr-o execuție în masă cum au fost persecuțiile creștinilor făcute în primele trei secole ale creștinismului. Și ceea ce se întâmplă acum, războiul din Ucraina, este expresia încercării unui om nedemocratic care vrea să se impună cu forța, împotriva dorinței populațiilor. Și ca să se impună, folosește ororile războiului. Este un model clasic de dictatură”, spune Bălăceanu-Stolnici la podcastul ALTCEVA.

Constantin Bălăceanu-Stolnici, în vârstă de 99 de ani, s-a născut la București în data de 6 iulie 1923. Este medic neurolog, profesor de Neuropsihologie și Anatomie a Sistemului nervos, membru de onoare al Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România și al Academiei de Științe Medicale din România. Este, de asemenea, Director de Onoare al Institutului de Antropologie „Fr. I. Rainer” al Academiei Române și Președintele de Onoare al Societății Academice de Antropologie. Descendent al Bălăcenilor, veche familie boierească, Bălăceanu-Stolnici a urmat Liceul „I.C. Brătianu” din Pitești, unde a dat bacalaureatul în 1941. Între anii 1941-1947 a urmat cursurile Facultății de Medicină din București, obținând în 1948 titlul de Doctor în Medicină și Chirurgie. În 1967 a fost confirmat Doctor în Științe Medicale de către IMF-București și Ministerul Învățământului.