Prima pagină » Video » Acord istoric între Israel și Egipt. Miza, Bazinul Leviatanului! (VIDEO)

Acord istoric între Israel și Egipt. Miza, Bazinul Leviatanului! (VIDEO)

Acord istoric între Israel și Egipt. Miza, Bazinul Leviatanului! (VIDEO)

Acord istoric între Israel și Egipt, care au convenit să construiască o nouă conductă între zăcământul de gaze Leviathan din largul Mediteranei de Est şi Egipt. Prin asta, se urmărește creșterea livrărilor de gaze naturale lichefiate către Europa.

În weekend, Ierusalimul a fost vizitat de ministrul egiptean pentru Petrol și resurse miniere, Tarek El-Molla, pe care l-au primit cei mai importanți oameni din Israel.

Acord istoric între Israel și Egipt. Ce pun la cale cele două țări

El-Molla s-a întâlnit cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, cu ministrul de Externe, Gabi Ashkenazi, şi cu omologul său, Yuval Steinitz. Aceste întâlniri au avut drept „să consolideze cooperarea dintre ţările noastre în materie de energie şi în special în ceea ce priveşte gazele naturale”, a declarat ministrul egiptean într-o declaraţie comună.

Astfel, Egiptul și Israelul au căzut de acord să construiască un gazoduct offshore care să conecteze câmpurile din Bazinul Leviatan cu instalaţiile de lichefiere din Egipt! Scopul proiectului vizează „creşterea exporturilor de gaze către Europa de la instalaţiile de lichefiere din Egipt şi, astfel, satisfacerea cererii tot mai mari de gaze naturale din partea Europei”.

După un deceniu de muncă şi miliarde investite în „cel mai mare proiect energetic din istoria Israelului”, din zăcământul de gaze Leviathan s-au realizat primele extracţii în decembrie 2019. Ambiţia Israelului este aceea de a deveni o putere energetică regională. La scurt timp după lansarea producţiei, Egiptul a anunţat primele livrări de gaze israeliene prin conducta submarină EMG, care leagă oraşul israelian Ashkelon de El-Arish, în Sinai.

Zăcământul Leviatan conține 605 miliarde metri cubi de gaze naturale

Descoperit în 2010, zăcământul Leviatan, situat la 130 km în largul oraşului israelian Haifa, conţine resurse exploatabile estimate la aproximativ 605 miliarde de metri cubi de gaze naturale, potrivit consorţiului israeliano-american care se ocupă de acest proiect.

În afara livrărilor de gaze către Egipt, Israelul participă împreună cu Grecia şi Cipru la proiectul gazoductului Eastmed, ce vizează conectarea câmpurilor de gaze offshore israeliene cu Europa. Proiectul urmăreşte să transforme aceste trei ţări în verigi cheie ale lanţului de aprovizionare energetică a Europei, demonstrând în acelaşi timp determinarea lor în faţa Turciei, ţară interesată, la rândul ei, de zăcămintele de gaze din regiune.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și