Adrian Câciu, ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene din România, a fost invitat în emisiunea ”În opoziție” , a lui Denise Rifai. El a spus ce anume îi așteaptă pe contribuabilii români, fie că sunt antreprenori, fie că au microîintreprinderi, în contextul în care se vorbește foarte des de introducerea de taxe și impozite noi.
Potrivit ministrului social-democrat al Investițiilor și Proiectelor Europene, plafonul de la microîntreoprinderi rămâne la 500.000 de euro.
„După cum știți, astăzi (n.red. ieri) s-a lansat și programul de guvernare, anumită pagină spune foarte clar despre plafonul de la microîntreprinderi că rămâne 500.000 de euro, spune de cota de 10%, de 16%, spune că TVA-ul rămâne așa cum este, este scris în programul nostru de guvernare, este o chestiune pe care ne-o asumăm cu toții.
Înțeleg că și liberarlii susțin același lucru. Nu era necesar să treacă un plafon, este într-adevăr interpretarea Comisiei, pentru că scrie ceva mai grav: eliminarea tuturor facilităților legate de întreprinderi. În interpretarea Comisiei, plafonul a crescut de la 100.000 de euro la un million de euro în 2017, este considerată o facilitate și atunci nu trebuie să scrii negru pe alb și plafonul că trebuie să îl scazi, ci elimini facilitatea. Asta vrea Comsia. Noi nu suntem de acord”, a declarat Adrian Câciu.
În continuare, el spune că nu vor fi surprize pentru antreprenori.
„Nu vor fi surprize, nu crește impozitul pe dividende la 10%, el este la 8%. Nu aș anticipa schimbări, deci ce am scris foarte clar în program este evident, impozit pe profit rămâne 16%, avem TVA-ul care rămâne 19% și cotele diferite de 9 și 5%, așa cum sunt ele așezate acum, și avem impozitul pe venit 10%. În trimestrul unu va fi această analiză pe care o face Banca Mondială și o dezbatere cu Mediul de Afaceri. Fiecare interesul lui”, a declarat Ministrul.
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene din România a vorbit și despre PNRR.
„Vreți să vă spun ceva despre PNRR din nou? Ați văzut în planul fiscal ce am trecut și ce am discutat cu comisia și ceea ce va accepta Comsia pentru prima oară? Îmbunătățirea legislației cu priviere la combaterea optimizării fiscale. De ce nu a scris acest lucru în PNRR, cine la scris, Ghinea sau Cîțu? În PNRR scrie așa: eliminați toate facilitățile fiscale.
Cui au fost acordate facilități fiscale? Economiilor mici, microîntreprinderi și IMM-uri, acolo s-au dus facilitățile fiscale. De ce n-au pus nimic despre combaterea transferurilor în afara țării? Acest lucru este deja în planul fiscal. Banca Mondială este totuși un partener care are un palmares din perspectiva asta. Toată lumea e subiectivă în România, îl văd și pe domnul Biriș, el nu o să țină niciodată cu economia mică, că e în zona de economie mare.”, a conchis ministrul social-democrat.
CITEȘTE ȘI:
Adrian Câciu: „Decizia CCR nu a făcut bine nimănui. Schimbarea a pornit de la legea cu Iohannis”
Vezi, mai jos, emisiunea intergral!