Alexandru Rafila: „Modelul spaniol în politica MEDICAMENTULUI ar putea fi implementat și în România”

România ar putea urma modelul spaniol în politica medicamentului, iar în următorii ani, acesta ar putea deveni un motor important de dezvoltare a țării și de reducere a deficitelor bugetare care există. Totodată, România trebuie să aibă un grad de independență în ceea ce privește medicamentele critice, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul celei de-a doua conferințe Europa Connect – Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri GÂNDUL.RO.

„Am făcut o deplasare cu o delegație care a inclus reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Ministerului Economiei, ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și doi reprezentanți ai unor organizații din domeniul farmaceutic, cu care am fost în Spania. Am avut întâlniri foarte bune și la Ministerul Sănătății, și la Ministerul Economiei, cu o agenție care se numește Pro Farma și care ține de Ministerul Economiei, condusă de un secretar de stat, și care are o colaborare foarte strânsă cu industria farmaceutică”, a spus ministrul Alexandru Rafila.

O serie întreagă de avantaje, fie comerciale, fie de producție, sunt oferite companiilor farmaceutice în funcție de performanța acestora. Ne referim la implicarea în cercetare-dezvoltare, investițiile pe care le fac, nivelul sau importanța medicamentelor pe care le produc, pentru că discutăm deja la nivelul Uniunii Europene de o listă a medicamentelor critice care pot pune probleme legate de fabricație și, respectiv, disponibilitate pentru pacienți, permanent sau discontinuu, dar care au fost evidente, mai ales în pandemie sau la sfârșitul pandemiei, cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Alexandru Rafila

„Cred că este o politică sănătoasă”

Modelul spaniol este unul de urmat de către România, dovadă fiind valoarea impresionantă a producției de medicamente, consideră Alexandru Rafila.

„Cred că este o politică sănătoasă. Spania are cam 30 de miliarde de euro producție de medicamente, la o populație dublă. Noi avem vreo 2 – 2,5 miliarde, maxim 1% din PIB, ei sunt pe la 3- 4% din PIB. E clar că modelul spaniol, unul dintre cele mai performante, dacă vreți, este un model care ar putea să fie implementat și în România”, a completat ministrul Sănătății.

În acest sens, reprezentanții tuturor organizațiilor din domeniul farmaceutic care sunt reprezentative au fost invitați la discuții.

“Am făcut un grup de lucru în care am invitat reprezentanții tuturor organizațiilor din domeniul farmaceutic care sunt reprezentative. Deci nu e vorba de niciun fel de parti-pris pentru una sau alta dintre organizații. Toți au calitatea de invitați permanenți, alături de reprezentanții Ministerului Sănătății, Agenției Medicamentului, Ministerului Economiei și ne gândim și la Ministerul Finanțelor, pentru că în mod evident, dacă discutăm de politică fiscală și de avantaje care ar putea să fie acordate producătorilor, este important să fie și Ministerul de Finanțe la masă.

Cred că în următorii doi ani ar putea să fie un motor important de dezvoltare a țării și de reducere a deficitelor bugetare care există, pe de o parte, și pe de altă parte, și România trebuie să aibă un grad de independență în ceea ce privește aceste medicamente critice la care făceam referire”, a conchis Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Partenerii celei de-a doua conferințe Europa Connect – Health EU Summit – Politici europene în domeniul sănătății și impactul lor asupra României, promovată de platforma de știri Gândul.ro, au fost Sanador, Regina Maria, Medicover, B. Braun, Astra Zeneca, Roche, MSD.


CITEȘTE ȘI:

Alexandru Rogobete: „26 miliarde lei, programul global de DEZVOLTARE a sistemului de sănătate prin investiții, digitalizare, tranziție verde”

Când se va circula de la Borș la Târgu Mureș pe cei 270 km ai AUTOSTRĂZII TRANSILVANIA? Șeful CNAIR: „Tunelul Meseș este o lucrare foarte complicată”

Șeful CNAIR știe pe câți kilometri din Autostrada Moldovei vom circula în acest an

Șeful CNAIR somează public constructorul grec AKTOR: „Luăm în calcul orice variantă, inclusiv rezilierea”

Recycle Now | Anca Marinescu, RetuRO: „Dincolo de de atingerea țintelor, Sistemul de Garanție-Returnare are ca obiectiv SCHIMBAREA de mentalități”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Marina SUA a folosit sistemul Aegis, similar celui de la Deveselu, pentru a intercepta rachetele...
Autopsia Mariei Campai, ucisă de un tânăr de 17 ani din Italia, i-a uluit total...
Prodanca, atac dezlănțuit la Reghecampf: „Fotografii grotești din cluburi și interviuri date de amantă”
Cum am putea ajunge iar la tăieri de salarii si pensii. Expert român din Elveția:...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Un bărbat și câinele lui au mers pe jos în jurul lumii timp de 7...
„După atacul cu rachete, Israelul ar putea fi gata să riște un război total cu...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
Categoria de pensionari care scapă de impozit. Legea a intrat în vigoare de la 1...
În cât timp ajungi milionar dacă investeşti 25 de lei pe zi
Cioban omorât în bătaie de patronul stânei la care lucra! Ucigașul din Buzău și-a lovit...
Pensionarii care pot ieși cu 11 ani mai devreme la pensie. Ce acte sunt necesare...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Ce mașină are costuri mai mici de întreținere: diesel sau benzină? Cât de mare este...
Liderul Hezbollah a fost de acord cu oprirea temporară a focului cu câteva zile înainte...
Orașul PUS la PĂMÂNT de ROMANI și BLESTEMAT timp de 170 de ani
Doliu în România. S-a stins un mare om de afaceri. A reușit să-și construiască un...
Bianca Drăgușanu, gest neașteptat pentru Gabi Badalau. Ce a făcut de ziua de naștere
Radu Vâlcan, imagini de pe patul de spital. Ce mesaj a transmis prezentatorul Insula Iubirii
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cum îl ajută Mihai Trăistariu pe fratele care i-a incendiat casa: "Știți că nu are...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Test de cultură generală. Care este diferența dintre meteoroid, meteor și meteorit?