Alina Gorghiu despre protestele din penitenciare și cheltuielile cu detinuții: Mai avem încă probleme cu resursa umană

Publicat: 14 10. 2024, 21:49

This browser does not support the video element.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că instituția a alocat resurse pentru îmbunătățire a condițiilor de muncă în penitenciare. Întrebată dacă există riscul ca protestele să se extindă în sistemul penitenciar, ea a precizat că „speră că nu”.

„Eu sper că nu, am avut o colaborare extrem de bună cu sindicatele din penitenciare și chiar le mulțumesc pentru maniera aceasta directă, deschisă în care am colaborat. Ne-am străduit împreună să alocăm resurse pentru îmbunătățire a condițiilor de muncă. De altfel, s-a lucrat și pentru creșterea salariilor.

Mai avem încă probleme pe resursa umană, pentru că din 16.000 de polițiști de ponipenitenciare atâta este schema, avem ocupate doar 13.000 și foarte puțin. Asta înseamnă că va trebui în perioada următoare ca cele 3000 de locuri vacante din schema de personal să le ocupăm (…) N-aș putea să vă spun în momentul acesta care este salariul. Nu știm nici de la cât, dar chiar nu știu să vă răspund în momentul acesta care este salariul de la care pleacă polițistul de penitenciar. Dar vreau să vă spun că au fost mărite, după cum știți, aceste salarii”, spune Gorghiu.

Ministrul a adăugat că la momentul acesta, în sistemul penitenciar sunt circa 24.600 de custodiați deținuți – femei, bărbați în penitenciarele din România. Dintre aceștia, aproape 7000 de deținuți munceau la sfârșitul lunii septembrie. Procentul înseamnă vreo 28,06% mai mulți cu vreo 350 față de luna august.

„În fiecare lună avem privilegiu, ANP-ul să încurajeze scoaterea la muncă a deținuților și creștem acest număr și în cazul în care deținuții muncesc în baza unui contract, beneficiază de 40 de procente din banii pe care îi câștigă. Banii aceia rămân la ei, îi pot folosi pe durata executării pedepsei privative. 90% din acea sumă, 10% beneficiază de ei când ies din pușcărie și 60% noi.

ANP-ul beneficiază de 60% din acele sume de bani care se fac venituri proprii. Sumele sunt investite în modernizare a spațiilor, în hrana deținuților, în schimbarea lenjeriei în un deținut care nu merge la muncă, de exemplu (…) Per total, banii pe care noi câștigăm din munca deținuților ne sunt suficient să acoperim toate cheltuielile cu deținuții”, a mai precizat Gorghiu.