Ana Blandiana, scriitoarea ce nu mai are nevoie de nicio prezentare, a fost invitată în cadrul podcastului Altceva, unde a vorbit deschis despre trecutul său din perioada comunistă, despre momentele dificile prin care a fost nevoită să treacă.
Ana Blandiana a povestit, cu sinceritate, despre perioada în care nu avea voie să se înscrie la facultate, perioadă în care a fost nevoită să muncească ca ucenic de zidar.
”Numai că eu am avut noroc. Salvarea mea a fost că m-am căsătorit imediat după ce ne-am întâlnit și nu am fost singură. Nu știu cum aș fi rezistat. Și așa a fost foarte greu, cea mai grea perioadă din viață. Nu știam cine sunt, dacă cândva o să am un loc în lume, în societate, în timp ce după aceea, la celelalte interdicții eram deja, aveam cărți, eram tradusă, eram eu însămi, știam că o să continu să scriu indiferent dacă nu voi mai publica niciodată, ceea ce nu însemna că era ușor. Dar știam cine sunt”, a povestit Ana Blandiana.
Ana Blandiana (născută Otilia Coman) s-a născut la Timișoara pe 25 martie 1942. A fost fiica preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani, Timiș și a soției sale Otilia, fostă Diacu, de profesie contabil. După retrocedarea Ardealului de Nord în 1944, familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatăl poetei a slujit ca preot la Biserica cu Lună, catedrala ortodoxă din Oradea. După instaurarea regimului comunist în România, preotul Gheorghe Coman a fost arestat ca „dușman al poporului”. Ca fiică a unui deținut politic, a trebuit să aștepte patru ani până când autoritățile comuniste i-au permis înscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj.
Pentru a ocoli șicanele regimului, Otilia Coman și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al mamei, Blandiana, Alba.
Tulburătoarea și Înălțătoarea discuție dintre cei doi fini cunoscători ai cuvântului în sens intens artistic a avut premiera sâmbătă, 20 aprilie, pe canalul oficial de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.
Folosind slove născute, parcă, din miezul cordului, poeta Ana Blandiana reușește să se expună în acest episod de podcast ca o construcție literară formată metaforic din poezie și narațiune, atingând punctul culminant intens într-o explicație profundă despre Dumnezeu și Dumnezeirea poeziei care este, spune domnia sa, o formă de Înviere.
Pentru Ana Blandiana poezia i-a fost înainte de Facere și posibil că așa îi va fi și după Existență.
”Am făcut versuri înainte să știu să scriu”, mărturisește Ana Blandiana, iar noi, publicul, îi mulțumim pentru faptă și artă.
Discuția dintre poetă și jurnalist s-a prelungit pe parcursul a mai bine de o oră, iar profunzimea și intensitatea emoției face bine să fie trăită, așadar ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.