VIDEO | Analistul financiar Iancu Guda e explicat, la podcastul ALTCEVA, cum să ne cheltuim banii cu cap. Ce reprezintă aplicația „Money in Motion”

VIDEO | Analistul financiar Iancu Guda e explicat, la podcastul ALTCEVA, cum să ne cheltuim banii cu cap. Ce reprezintă aplicația „Money in Motion”
Analistul financiar Iancu Guda, la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene
Publicat: 22/10/2023, 17:57
Actualizat: 22/10/2023, 18:41

Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare”, de la Digi 24, și unul dintre analiștii financiari de top din România, a fost invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA de sâmbătă, 21 octombrie. Printre altele, expertul a explicat și cum să ne cheltuim banii cu cap.

În primul rând, el a fost de acord cu realizatorul podcastului, cu privire la recomandarea de a avea o agendă în care să notăm clar nivelul de cheltuieli… pentru copii, pentru hrană etc.

Totuși, expertul financiar a afirmat că o astfel de agendă nu te ajută să vezi ușor, revelator și simplu, diverse statistici, astfel că lucrează la o aplicație, în acest sens, care va fi gratuită și ne va ajuta să ținem mult mai bine socoteala banilor care ne ies din cont.

„Se cheamă MIM, de la Money in Motion (Bani în mișcare). O vom lansa la începutul anului următor, sper în ianuarie, o aplicație foarte complexă , în care investim foarte mult, dar chiar vreau să ofer românilor un instrument gratuit, simplu, de a introduce – 1 minut/zi – cheltuielile. E o aplicație unde poți să introduci mai mulți membri de familie. Dacă ești în Cluj și soția e în Constanța, în deplasare, pe același cont se loghează doi useri care fac parte din aceeași gospodărie și introduc cheltuielie. Durează 1 minut/zi/familie, că să ne recăpătăm independența și libertatea financiare”, a spus Iancu Guda, la podcastul ALTCEVA.

El a vorbit, totodată, si despre cheltuielile de care nu avem nevoie, care nu se impun, dar și cum putem să economisim bani din salariu.

„Pleci de la venituri-economii=cheluiteli. Deci, dacă îți propui să economiseșți 20%… din start, în ziua în care ti-au intrat banii în casă… ai, să zicem, 10.000 de lei, 2.000 de lei au dispărut, economii puse deoparte, nu te-ai atins de ei. Prima dată te plătești pe tine! E o vorbă a banilor: «Save me today, i will save you tomorrow / Economisește-mă astăzi, eu te voi salva mâine!»”, a mai spus expertul financiar.

El a amintit și de metoda părinților săi de a economisi bani, în anii ’90, când nu existau instrumente financiare sofisticate.

„Puneau pe masă banii și ziceau… «Ăștia îi punem la CEC, pentru viitorul vostru, pentru educație, pentru sănătate». Și îmi aminteam că e pentru binele nostru, acea suma economisită, și nu aveam o frustrare că mai cumpăram, la sfârșit de lună, pe caiet de la magazinul alimentar, că nu ne mai ajungeau banii rămași. Apărea constrângerea, trebuia să ne încadrăm în banii care rămân, dar nu era o constrângere pe care să o percepem ca pe o frustrare pentru că înțelegeam de ce”, a completat Iancu Guda, care a mai spus că el crede acum în pași mici și în echilibru.

„Pași atât de mici, încât nici nu îi observi. Eu cred că acele cheltuieli ar trebui să se încadreze în ce ne propunem și să fim conștienți de încă un exercițiu: când dai 1 leu pe ceva, nu dai 1 leu… dai 8 lei. Pentru că în 30 de ani, practic, dacă știi să dublezi banii, un randament real nominal de 10%/an, minus inflație – cam 3% , cât e media pe 10 ani – practic, tu dublezi banii în 10 ani. Și atunci… 1 leu, astăzi, înseamnă 2 lei peste 10 ani, iar cei 2 lei înseamnă 4 lei peste 20 de ani și cei 4 lei înseamnă 8 lei peste 30 de ani. Și eu… când aleg între o mașină de 12.000 și una de 10.000, pentru mine diferența nu e de 2.000 de euro. Sau când aleg un concediu de 3.000 de euro și unul de 2.500, diferența nu e de 500 pentru că din acei 500 de euro eu știu cum să fac 4.000, în 30 de ani”, a mai precizat realizatorul emisiunii „Banii în mișcare”, de la Digi 24, și unul dintre analiștii financiari de top din România.

Iancu Guda, 13 ani de experiență în managementul riscului de credit

Absolvent al facultății FABBV (Finanțe Asigurări Bănci și Burse de Valori) din cadrul ASE București, Iancu Guda a finalizat cu succes programul DOFIN—Centru de Excelență European.

Ulterior, a obținut toate cele trei nivele de certificare CFA (Chartered Financial Analyst), în anul 2016, și deține autorizația de formator ANC (Autoritatea Națională pentru Calificări).

Începând cu noiembrie 2014, a urmat cursurile EMBA Sheffield University, pe care le-a finalizat cu succes (calificativ cu distincție) la finalul anului 2016, fiind câștigătorul singurei burse integrale la nivel național.

Este membru activ al AAFBR (Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România) începând cu Martie 2012. De asemenea, este membru activ în cadrul altor asociații de renume, precum CFA România, Asociația Trezorierilor sau Asociația de Management al Creanțelor Comerciale.

În cei peste 13 ani de experiență în managementul riscului de credit, acumulați la compania Coface, a întâlnit peste 1.000 de antreprenori din toate domeniile de activitate, a analizat declarațiile financiare pentru aproape 100.000 de companii care au intrat în insolvență, a susținut cursuri de finanțe corporative pentru aproximativ 1.000 de profesioniști din toate industriile și a fost invitat în calitate de lector, ca să susțină prelegeri privind mediul de afaceri din România, la aproape 100 de evenimente publice.

Urmărește podcastul integral cu Iancu Guda doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”