Angela Galeța, Fundația Vodafone: „Există VIOLENȚĂ DOMESTICĂ și la oraș, și în familii cu situație materială foarte bună, și în familii cu educație”

Publicat: 13/03/2024, 12:20
Actualizat: 13/03/2024, 12:22

Violența domestică există și în familii cu situație materială bună și cu educație, este adevărul dureros al societății în care trăim, confirmat de Angela Galeța în cadrul emisiunii Gândul Exclusiv. Iar cei care credeau că doar în mediul rural există violență casnică, statistica arată că numărul cazurilor este similar cu cel de la oraș.

Raportările oficiale – 100.000 de cazuri de violență domestică în anul 2023 – arată că situația este la fel de gravă, atât în mediul rural, cât și la orașe.

Surprinzător, dacă ar fi să ne referim din nou la cazurile de care știm, cele raportate, cele de anul trecut, din cele peste 100.000, în pondere egală, 50 și ceva de mii sunt din mediul rural și 50 și ceva de mii din mediu urban. Deci egală urban și rural”, a precizat directorul Fundației Vodafone România, la Gândul Exclusiv.

Factorii care amplifică acest fenomen al violenței casnice sunt, în primul rând, educația precară, dar și consumul de alcool, de droguri  și gelozia.

Când ne gândim la violența domestică și, în principal, la violența fizică, asta e prima formă la care ne gândim, ne gândim la familii cu o situație economică precară, lipsă de educație. Dar nu este așa. Din păcate, violența domestică există și la oraș, există și în familii cu o situație materială foarte bună și în familii cu educație.

Pentru cei care se întreabă de ce o victimă a violenței casnice nu părăsește relația, Angela Galeța explică modul gradual la care este aceasta supusă și cum ajunge să se autoînvinovățească și să rămână.

De cele mai multe ori, bătaia, abuzul fizic urmează după abuzul emoțional, după violența psihologică, după violența economică, religioasă.

“Am să dau câteva exemple. Dar de ce te întâlnești cu prietenele tale? Mai bine stai cu mine, că ele te învață numai la prostii. Nu mai merge să te vezi cu familia ta, că acum eu sunt familia ta. Lasă, că administrez eu mai bine banii decât știi tu. De ce te duci la sala de sport? Că mai bine stai acasă, cine știe cu cine te întâlnești acolo.

Toate lucrurile acestea se se adună și apoi, la un moment dat, poate să apară de cele mai multe ori violența fizică și, din nou, vorbim de un cerc vicios și de un ciclu cumva, pentru că – de multe ori – agresorul vine și, pentru că vrea să păstreze victima, uneori își cere iertare, alteori își schimbă puțin comportamentu pentru o perioadă. Și atunci, din nou, victima se învinovățește tot pe ea și spune «poate că am făcut eu ceva greșit, poate că a fost vina mea»”, a explicat Angela  Galeța.

Mai grav este că acest exemplu negativ poate fi, din păcate, urmat de generația viitoare.

Din nou, specialiști spun: «Copiii care au crescut în în familii în care au văzut abuz emotional, fizic, și așa mai departe vor face același lucru pentru că li se pare ceva normal»”, a arătat diretorul Fundației Vodafone România.

Cum ajută aplicația Bright Sky în stabilirea unei relații abuzive

În sprijinul victimelor violenței casnice există aplicația gratuită Bright Sky RO, dezvoltată de Vodafone. Aceasta se adresează atât celor care au nevoie de ajutor, cât și celor care pot să acorde ajutor.

În aplicația noastră Bright Sky există un chestionar de evaluare și autoevaluare. Chestionarul poate fi folosit fie de cineva care este victimă, fie de cineva care vrea să ajute o o victimă. Sunt întrebări simple, care, pas cu pas, te te ghidează prin exact ceea ce m-ați întrebat și, în final, îți dai seama dacă ești sau nu ești victima unui a unui abuz.

La fel, există în aplicație un capitol – i-am spus noi demontarea miturilor – unde sunt alte exemple concrete, de genul celor pe care vi le-am spus mai devreme și în care poți să răspunzi adevărat sau fals. Și este foarte simplu să vezi că, uneori, ceea ce ți se pare că nu este un abuz este de fapt un abuz”, a conchis Angela Galeța , directorul Fundației Vodafone România .

Aplicația gratuită Bright Sky RO a fost lansată în mai 2020 și de atunci a fost descărcată de peste 100.000 de ori. Inițial a fost lansată în Marea Britanie de Vodafone UK și există în prezent în 13 țări. Aplicația are, până în prezent, aproape un milion de descărcări.

Puteți urmări întreaga emisiune AICI:

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Greșeala incredibilă” pe care a făcut-o echipajul superiahtului lui Mike Lynch. „A fost o serie...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Fostul vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova i-a cerut lui Ion Țiriac să îi premieze și...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
FOTO Povestea lui Oleksandr Budko, soldatul căruia i-au fost amputate picioarele, dar care a devenit...
Acestor pensionari români li se va mări pensia cu 1.000 de lei, după recalcularea de...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Afacerea deschisă de Vlad în Capitală: a început cu un spaţiu mic, iar după 6...
Descoperire șocantă la autopsia lui Filip, băiețelul mort la bazin
Tu ai văzut-o? Melania a dispărut misterios în timpul unei vacanțe în Turcia. Ce spune...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
Cel mai RAPID ÎNCĂRCĂTOR din lume! Încarcă ORICE TELEFON în mai puțin de...
Șoferii vor conduce însoțiți, deși au obținut permis auto. Se schimbă Codul Rutier în România
Secretele averii lui Alexandru Arșinel. Cum au fost împărțiți banii
VIDEO | Momentul frapant când o femeie sare gardul la zoo ca să mângâie un...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Anamaria Prodan, depre cât de mult îi seamănă copiii. Ce anume îi spunea mama ei...
Ghinion după ghinion pentru Lino Golden! Artistul, implicat într-un nou accident: ”Cum am început eu...
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
Aplicația Google Essentials, lansată pentru utilizatorii de Windows