A început numărătoarea inversă până la începerea anului școlar. În două săptămâni va suna clopoțelul pentru aproape 3 milioane de elevi. Deși mai este timp până la începerea școlii, mulți părinți au început deja goana după rechizite.
În magazine rafturile sunt pline, iar părinții caută tot mai mult reducerile. Asta pentru că prețurile rechizitelor s-au scumpit cu aproape 20% față de anul trecut. Deși mai sunt 2 săptămâni până la începerea școlii, mulți părinți au intrat deja în febra cumpărăturilor. Rechizitele s-au scumpit față de anul trecut. Unii părinți se gândesc să nu mai cumpere ghiozdane noi.
„Da, dacă e în stare bună, cu siguranță că îl păstrăm. Pentru rechizite cred că va fi nevoie cam de 3000 de lei. După calculul meu, pentru toate, deci sunt destul de multe rechizite de cumpărat. Mai ales acum pentru clasa a opta”, spune un părinte.
Cei mai mulți dintre părinți caută reduceri la rechizite.
„Copilul meu are 6 ani, intră în clasa zero. Sunt așa emoționată. O să profit din plin de toate aceste oferte. I-am cumpărat carioci, i-am cumpărat un penar echipat. Acum am venit să iau riglă, să iau caiete. Până acum am cheltuit undeva la 150-160 RON”, spune alt părinte.
Un ghiozdan costă, în medie 80 lei, însă prețul acestuia poate crește în funcție de calitate și brand. Caietele sunt și ele mai scumpe. Pentru un caiet A4, un părinte trebuie să plătească, în medie, 10 lei. Pentru un penar va plăti, în medie, 50 lei, iar pentru un stilou 20 lei. Pentru toate aceste cumpărături, un părinte trebuie să plătească aproape 300 lei. Lista este în realitate, mult mai lungă. Anul acesta, prețurile au crescut cu aproape 20% față de anul trecut. Necesarul pentru un elev de școală primară, de exemplu, incluzând manuale, caiete, alte obiecte de papetărie, ghiozdan și altele depășește 500 lei în momentul de față. N-am inclus aici cheltuielile cu uniforma cu alte obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte. Mulți vor încerca să le folosească pe cele din anii trecuți. Este o adevărată goană după promoții în acest moment, în magazine, mulți părinți colindând practic inclusiv supermarket-urile. În ciuda creșterii prețurilor, unele magazine au creat campanii de reduceri pentru a face rechizitele mai accesibile.