Prima pagină » Video » VIDEO Arbori noi în Capitală (REPORTAJ)

VIDEO Arbori noi în Capitală (REPORTAJ)

Spațiile verzi sunt vitale pentru un oraș. Avem nevoie de tot mai mulți arbori pentru a putea respira un aer cât mai curat. Locuitorii Capitalei își doresc să ajute la plantarea lor.

”Normal că ne trebuie pentru că elimină oxigen și trebuie protejată și natura. Este poluat orașul? Să știți că se simte. E poluat. Exact cum se zice: un pom în plus este dare de sănătate” a spus un bucureștean.

Prefectul Capitalei Toni Greblă a solicitat atât Primarului General, cât şi Primarilor de Sector să organizeze, în această toamnă şi în primăvara viitoare, acţiuni de plantare de arbori şi arbuşti.

”Este foarte important, nu numai pentru București, dar cu precădere municipiul București care s-a aglomerat în ultimii zeci de ani, care beneficiză de foarte puține spații verzi. Cu toții ne plângem de schimbările climatice, de faptul că există prea mult beton, că nu avem verde, dar la nivel declarativ toată lumea este de acord că trebuie să ne ocupăm de spații verzi, de plantarea de arbori și arbuști, dar în realitate uităm, de multe ori, să facem acest lucru. Este motivul pentru care am făcut un prim apel la autoritățile locale, primarul general, primari de sector să desfășoare în această toamnă, în primăvara următoare, campanii de plantare.” a precizat prefectul Capitalei, Toni Greblă.

Calitatea vieții bucureștenilor trebuie să crească.

”Pe 18 noiembrie vom planta în acest parc cireși japonezi cu voluntari, cu atragerea tuturor celor interesați de această campanie, tocmai pentru a-i mobiliza, a-i senzibiliza în legătură cu acest lucru,care pare mărunt la prima vedere, dar care este important pe termen mediu și lung. Pentru aceste campanii, împreună cu direcția silvică, am identificat. O parte din puieți îi vom pune la dispoziție gratuit asociațiilor de proprietari, ONG-urilor, unor persoane fizice care au mai mulți arbori de plantat, autorităților locale. Există o parte consistentă de puieți, deja aclimatizați pentru țara noastră. Nu sunt importați, ci sunt produși în pepinierile proprii și care pot fi contra-cost achiziționați pentru a fi plantați și eu sper ca în toamna aceasta să începem să pregătim primăvara viitoare, începând cu luna februarie, să desfășurăm ample acțiuni de plantare de arbori și arbuști pentru a rezolva una dintre problemele cu care se confruntă Bucureștiul.” a adăugat prefectul Capitalei, Toni Greblă.

Un copac ajuns la maturitate produce aproximativ 90 de litri de oxigen pur pe zi

Se spune că, un adult consumă, în medie, peste 500 de litri de oxigen pur pe zi. Un copac ajuns la maturitate produce undeva la 90 de litri de oxigen pur pe zi. Astfel, rezultă că arborele îi oferă unui om aproximativ 20% din necesarul zilnic.

”Trebuie să îngrijim ce avem, în primul rând. Trebuie să renunțăm la distrugerea spațiilor verzi în vederea dezvoltării imobiliare pentru că acesta este trendul, cel puțin în marile orașe. Să îngrijim, să păstrăm tot ce avem și să creem și spații noi, iar pentru un spațiu nou plantăm arbori și arbuști, să recâștigăm din oraș fiecare bucată de spațoiu care poate să aibă destinația asta. Cu toții am învățat că arborele ne dă oxigen, absoarbe dioxidul de carbon care știm că este elementar în tot procesul acesta de luptă împotriva schimbărilor climatice.

Arborii sunt și case pentru biodiversitate, avem nevoie de toate speciile respective în jurul nostru. Arborii sunt bariera împotriva prafului. Atunci când vin ploile torențiale una este ca ploaia să curgă pe zeci de mii de frunze sau cade direct pe sol. Oprește praful. Sunt foarte multe lucruri… vântul…ca să nu spun de partea de recreere, cât de bine ne simțim atunci când ne plimbăm într-un parc, într-un spațiu verde și cum este când ne plimbăm printre betoane. Cum este când vara avem 40 și de grade și mergem pe un trotuar care este doar cu asfalt și nimic altceva și alta este când mergem pe o alee unde au înflorit teii sau orice altceva care ne bucură și sufletul și ne oferă condiții mai bune de a trăi într-un oraș.” a spus președintele ViitorPlus, Teia Ciulacu.

Protejarea pădurilor este esențială în acest moment.

”Înțelegem importanța pădurii și direct în viața noastră și indirect, și pe plan local, și la nivel global. În România, sudul țării este în curs de deșertificare și asta se vede din ce în ce mai mult de la an ce trece. Doar în județul Dolj, vorbim despre 100.000 de hectare transformate în deșert, iar rata de creștere este cam de 1% pe an.” a zis președintele ViitorPlus, Teia Ciulacu.

Situația este îngrijorătoare, iar mediul înconjurător ne cere ajutorul.

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și