Artistul care are înviat cenușa minelor. Un tânăr din Valea Jiului creează opere de artă cu ajutorul cărbunelui

Publicat: 01 12. 2024, 21:25

This browser does not support the video element.

Paul Șerban, un tânăr crescut în ghetourile din Valea Jiului, a găsit un mod spectaculos de a promova frumusețea zonei cu ajutorul pământului și crengilor culese din pădure. Face artă în inima munților, acolo unde nu ajunge picior de om. Creațiile lui taie respirația.

„Îmi place să cunosc lucruri, să învăț și să creez. Dau culoare locului pe care îl numesc acasă. Am vrut să fac ceva aici, în zonă logică, matematică, știință, gândire. Nu e doar talent, este multă muncă în spate. Lendard este o mișcare artistică din care se creează folosindu-se doar de elemente din natură mușchi, frunze, crengi. Vreau să promovez locurile extraordinare de aici, din vale. Vreau să promovez tot ce ține de Valea Jiului”, explică tânărul artist.

El a povestit că este vorba despre foarte multă muncă în spatele artei sale.

„Muncă, muncă foarte multă muncă urcă, coboară, vino, du-te, strânge frunze, caută crengi, pământ. Este mult de muncă, foarte mult de muncă. Noroc că am prieteni care mă ajută și au fost mereu alături de mine să să mă ajute să trăiesc”, adaugă el.

În Aminoasa, unul dintre orașele miniere înțepenite în timp, vedem un tablou gri încadrat de peisajele superbe de la poalele munților Retezat și Vulcan. E locul de suflet al lui Paul Șerban, un tânăr care a ieșit din mina de cărbune la lumină, ghidat de un talent altfel.
Ieșit din mină, a absolvit arta și design-ul la Timișoara, pentru ca mai apoi să-și dozeze tot talentul pentru a promova locurile nașterii și toată Valea Jiului cu pământ, cu frunze, din pădure, cu mușchi și tot felul de lucruri. Așa pictează Paul în creierii munților cu mâinile goale. Cocoțat pe stânci, plăsmuiește zei și personaje uimitoare. Așa renaște el și așa renaște zona. Tot farmecul lucrărilor sale constă în faptul că pot fi admirate doar de la înălțime, doar de sus, din cer. Poți să-ți dai seama că ai de-a face cu un talent autentic cum rar îți e dat să întâlnești. Până să primească o dronă, era nevoit să se cațere în copaci ca să vadă mai bine ce face.