Bacalaureat cu emoții la română pentru cei care au ”îngrășat porcul în ajun”. ”Era mai important să mă pensez, n-am avut timp să învăț nuvela”

Publicat: 01/07/2024, 17:25
Actualizat: 01/07/2024, 17:28

Absolvenții de liceu au revenit luni în sălile de clasă ca să susțină prima probă scrisă de la Bacalaureat, la Limba și literatura română. Primii candidați au ieșit din sălile de examen după o oră și jumătate. Mulți dintre ei au fost încântați de subiecte, alții însă se mulțumesc cu o notă de trecere.

La ultimul subiect, cel mai amplu al testului la română de la Bacalaureatul 2024, candidații de la profilul real au avut de scris un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei nuvele studiate. Candidații care au absolvit la profilul umanist au avut de ales tot dintr-o nuvelă studiată, dar din care să prezinte particularitățile de construcție a unui personaj.

„Mi-a fost lene să învăț. M-am axat pe bănuielile oamenilor”

Pentru un candidat, proba scrisă la Limba și literatura română a fost ușoară, deși recunoaște că i-a fost „foarte lene” să învețe mai mult și s-a bazat pe „bănuielile oamenilor” atunci când s-a gândit care ar putea să fie cerința de la subiectul al treilea.

„Foarte bine și ușor din punctul meu de vedere. Am avut de scris despre o nuvelă și am ales «Moara cu noroc». Am scris tot ce mi-a venit în minte. Examenul contează mult pentru mine. Pentru limba română m-am pregătit foarte puțin – sâmbătă și duminică. Pentru matematică, m-am pregătit în ultimele patru, cinci săptămâni. La română mi se pare ușor dacă ai cuvintele la tine și știi exact ce să spui ca să poți atinge numărul de cuvinte.

M-am axat pe bănuielile oamenilor: «Moara cu noroc», «Luceafărul», «Moromeții», «Testament». Am văzut ce au scris oamenii pe internet analizând ce s-a dat în anii trecuți. Nu am avut dispoziția necesară și mi-a fost și foarte lene să învăț. Așa că am zis să îngraș și eu porcul în ajun. Mai departe, aș vrea să dau la jurnalism”, a spus tânărul.

„Am rude prin Italia și mă primesc cu brațele deschise”

Un alt absolvent de liceu spune că a avut noroc la proba de limba și literatura română, pentru că a învățat doar nuvela. Nu-și face planuri mari de viitor pentru că știe că îl are asigurat în Italia, la rudele sale, dacă nu ia examenul.

„Dacă am avut ghinion tot anul, măcar la Bac să am noroc. M-a lăsat gagica, piciorul e aproape rupt. Am avut noroc la Bac, la propriu. Mi-a picat «Moara cu noroc» și a fost ceea ce am învățat. Am scris cinci pagini. Dacă sunt bine, nu știu. Mă aștept la un 5,50 – 6. Ar fi ideal pentru mine. La matematică, nu-mi fac griji. Pe asta mă axez. La română eram vraiște.

La română m-am pregătit o săptămână. A fost suficient pentru așteptările mele. O să merg la facultatea de sport dacă îmi revin, dacă nu… bucătar. Dacă nu reușesc, eu am rude prin Italia și mă primesc cu brațele deschise. Nu e problemă”, a spus acesta.

„Nu contează Bacalaureatul. Era mai important să mă pensez, să mă tund. N-am avut timp să învăț nuvela”

Alții, însă, se mulțumesc cu puțin. Nu au învățat și nu se așteaptă la o notă mare. Unul dintre absolvenții de liceu nici nu a intuit ce trebuie să scrie la subiectul al treilea.

„Am avut de scris despre emoții, și acum am emoții. Am avut de scris despre o nuvelă studiată, dar nu am scris. Am făcut subiectele 1 și 2, iau 7. La mai mult nu am sperat, eu sunt mulțumit. Nu am învățat, m-am mulțumit cu puțin. Pe viitor, aș face ceva tot în alimentație. Aș merge la facultate, dacă iau examenul. Am avut de scris particularități dintr-o nuvelă studiață, dar eu n-am studiat.

Nu știu ce nuvelă era. Scriam dacă știam. Nu m-am pregătit deloc pentru această probă. Nu contează bacalaureatul. E să fie. M-am pensat ieri, m-am tuns. Era mai important să mă pensez, să mă tund. N-am avut timp să învăț nuvela”, a spus tânărul.

„Să fie peste cinci și e de ajuns. O zi m-am pregătit”

Un alt candidat la examenul de Bacalaureat, deși spune că a scris zece pagini, râvnește la nota 5.

„A fost bine. Am făcut toate subiectele și am scris mult, zece pagini. Să fie peste cinci și e de ajuns. O zi m-am pregătit. O zi pentru subiectul 3 și tot anul pentru subiectele 1 și 2. Am învățat cei patru mari clasici și a picat unul dintre ei. Ioan Slavici, nuvela. Sunt mai pregătit la matematică decât la română. Apoi, aș vrea să merg la Academia de Poliție. Am examen în august”, a spus tânărul.

Examenul de Bacalaureat 2024 continuă marți, 2 iulie, cu proba obligatorie a profilului. Joi, 4 iulie, va fi proba la alegere a profilului şi specializării., iar vineri, 5 iulie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate la Bacalaureatul 2024 vor fi afișate pe 8 iulie.


CITEȘTE ȘI:

BACALAUREAT 2024 | Ce a picat la limba română. Subiectul care a dat bătăi de cap elevilor / Au fost publicate baremele

Calendarul probelor scrise de la prima sesiune de BACALAUREAT din 2024. Când se desfășoară examenele și care sunt regulile

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri