Băncile românești devin mai mari. Raport BNR: Capitalul autohton în sistemul bancar a depășit 40%
This browser does not support the video element.
Capitalul românesc în sistemul bancar a depășit 40%, revenind la astfel de procente mari la două decenii după privatizările importante. Există o implicare mare a antreprenorilor români, dar și statul are acum o amprentă mult mai mare din perspectiva capitalului.
Astfel, capitalul majoritar autohton a ajuns la 41,6% la finalul anului trecut, iar băncile cu capital majoritar străin se situau la 58,4% arată raportul anual al BNR. Și din perspectiva activelor nete a fost un avans pentru administrarea românească, depășind o treime din total. Băncile cu capital majoritar privat românesc au avut o cotă de piață de peste 20% iar Banca Transilvania este responsabilă pentru cea mai mare parte din această poziție. Cota de piață a băncilor de stat a urcat și ea la aproape 14%. CEC Bank a urcat pe podium, pe poziția a 3-a după valoarea activelor.
Practic, pe locurile unu și trei sunt două bănci cu capital autohton. Activul deținut de băncile străine a crescut cu circa 10% pe când la cele românești avansul a fost de aproape 24% în 2023, profitabilitate a sistemului bancar românesc a atins un nou record, de 13,5 miliarde de lei. Dintre cele 32 de instituții de credit prezente pe piața românească, 25 au avut un profit în sumă totală de 13,6 miliarde de lei. Șapte bănci au avut o pierdere de aproape 120 de milioane de lei. Profitul la nivel de sistem a fost mai mare cu aproape 35% față de anul anterior. Rentabilitate a capitalului în sistemul bancar a depășit anul trecut 20% față de 16,4% nivelul din 2022, când oricum era considerată o cotă excepțional de bună.
Dobânzile sunt principala sursă de venituri. Acestea au reprezentat 70% din veniturile operaționale în 2023, în timp ce comisioanele au atins 16% iar diferențele nete de curs de schimb au fost sursă pentru 8% din veniturile operaționale, arată datele BNR. Creșterea veniturilor din dobânzi a fost de 48% sunt două surse. Pe de o parte, nivelul de dobândă ridicat dobânda medie a creditelor în lei din sold a fost de 9,3% în anul 2023, față de 7,8% în 2022. O a doua sursă este creșterea activelor care generează dobânzi. Acestea s-au majorat cu aproximativ 16% pe măsură ce s-au acordat credite. Pe de altă parte, cheltuielile cu dobânzile s-au dublat în această perioadă, în contextul majorării ratei de bonificație a depozitelor atrase.