Prima pagină » Video » Canoistul Cătălin Chirilă a explicat cum a ajuns un mare SPORTIV dintr-un copil netalentat: „Nu aș putea înțelege cum au văzut în mine potențial”

Canoistul Cătălin Chirilă a explicat cum a ajuns un mare SPORTIV dintr-un copil netalentat: „Nu aș putea înțelege cum au văzut în mine potențial”

Sâmbătă, 30 noiembrie, în ajunul Zilei Naționale, Adrian Artene a purtat o discuție emoționantă cu unul dintre sportivii care au așezat numele României în cărțile de istorie: canoistul Cătălin Chirilă. Printre altele, el a explicat cum s-a născut „fenomenul Cătălin Chirilă”.

„Dincolo de munca unui sportiv este și acea fundație care e constituită de educația primită de acasă. Și când auzi că Dumnezeu nu te lasă niciodată, când auzi că trebuie să continui, sunt convins că tu ești în continuare copilul mamei”, a început discuția Adrian Artene.

„Apropo de acele cuvinte, că trebuie să continui, îmi aduc aminte că mă apucasem de sport și îmi era cumplit de greu. Astăzi vorbesc despre mine ca sportivul muncitor, netalentat, tocmai datorită acelei perioade. Cred că acea perioadă descrie foarte bine copilul netalentat pe care îl văd eu. Îmi aduc aminte că în primul an veneau noi colegi și reușeau să mă întreacă. E clar că nu aveam foarte mare legătură cu apa, e clar că nu aveam un talent ascuns. Începusem să ne pregătim pe lacul Somova, undeva în apropiere, și îmi era cumplit de greu. Îmi aduc aminte că ceilalți sportivi reușeau să înainteze până la zona unde trebuia să ne pregătim și eu rămâneam în spate. Pentru mine, ca și copil, era dur. Nu prea vedeam mare viitor în ceea ce se întâmplă acolo.

Însă, de fiecare dată când îi spuneam mamei și părinților, de fapt, tata îmi spune același lucru… că dacă am plecat pe drumul ăsta, nu are rost să mă întorc. Trebuie să continui. Despre asta e vorba. Am vorbit adesea despre oamenii care au stat în jurul meu și au lucrat la direcționarea mea pe cale naturală, să spunem, care trebuie să se întâmple. Cred că tot ce trăim în fiecare zi, asta ne e dat, practic să trăim. Asta cred că e normalitatea. Adică, oricât de mult am vrea să schimbăm anumite lucruri în comportamentul nostru, o vom face doar pentru că ni se oferă șansa.

Acum mă gândesc la domnii antrenori de la juniori, care pregăteau sportivii din clubul CSM Danubiu și au văzut un mare sportiv într-un copil netalentat, un copil care mai tăia câteva repetări în sala de forță, la flotări sau la exercițiile mai dificile, care nu punea greutăți foarte multe pe acele haltere, cu care lucram, oameni care, pur și simplu, au luat decizii pentru viitorul meu. Acei oameni la care mă gândesc astăzi m-au trimis pe lângă lotul național de juniori, eu neavând niciun rezultat notabil. Efectiv, au simțit că pot face treabă, cred că au simțit dorința, au văzut dorința, însă eram în procesul de a deveni cumva muncitor, în procesul de a descoperi sportul și ulterior procesul de a mă lansa la juniori prin rezultatele notabile.

Efectiv, nu aș putea înțelege cum acei domni antrenori (…) au văzut în mine potențial. Nu înțeleg de unde, nu aș putea descrie, nu aș putea explica prin ce au văzut acest lucru. M-au trimis pe lângă lot. Imediat, în 2 ani și jumătate de pregătire am devenit liderul echipei de juniori, am devenit cel mai bun și aveam capacitatea… și am participat la două competiții mari europene și mondiale, cum este clasic pentru sportul nostru. Și câștigam trei medalii la Campionatul European și două la Campionatul Mondial, printre care una în simplu, câte una în simplu, câte una în patru și una în dublu. Eram eram deja considerat un fenomen și toate astea într-o perioadă de timp foarte, foarte scurtă. E clar că acei oameni mi-au mi-au decis viitorul”, a spus canoistul Cătălin Chirilă la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene.

Cătălin Chirilă este campion mondial și european C1-1000 m și vicecampion mondial[4] C1-500 m, participând și la Jocurile Olimpice de vară din 2020 și 2024.

El s-a născut în Tulcea, pe 11 mai 1996, și a copilărit în Sarichioi (județul Tulcea), o comună unde trăiește cea mai mare comunitate de ruși lipoveni din România.

Cătălin Chirilă și-a început ucenicia pe lacul Ciuperca în 2012 și a activat ca junior la Clubul Sportiv Municipal (CSM)„Danubiu” din Tulcea.

În copilărie, Cătălin Chirilă obișnuia să meargă cu bunica SA la biserică și să iasă la pescuit pe malul lacului Razelm, iar în timpul liber și de sărbători, el chiar cânta în corul bisericii Sf. Vasile cel Mare din comuna Sarichioi. Așa cum era de așteptat idolul și modelul său este marele canoist Ivan Patzaichin.

Vezi aici podcastul integral:

Marian Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, ... vezi toate articolele