Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”

Publicat: 21 12. 2024, 11:00

This browser does not support the video element.

Mesele de sărbători sunt, de obicei, bogate în grăsimi, însă există și alimente care sunt ușor de digerat. Piftia este pe cât de gustoasă, pe atât de săracă în calorii. Aproximativ 100 de grame de piftie de porc poate ajunge până la cel mult 150 de calorii, astfel că poate fi o opțiune de consum într-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Specialistul în nutriție Cristian Mărgărit a descris, pentru Gândul, cum arată o masă sănătoasă de sărbători, la care unul dintre secrete este să controlăm foarte bine cantitățile.

„Dacă vrem să facem masa de sărbători mai sănătoasă, tăiem bucățile de porc și de specialități în felii foarte subțiri și le prezentăm invitaților sau le punem pe masă astfel încât să nu poate mânca foarte mult din ele. Încercăm să lăsăm pauze între ele, deci controlăm foarte bine cantitățile, le spațiem în timp și încercăm să nu punem lângă niște garnituri grele.

Deci nu neapărat cartofi copți sau cartofi prăjiți, nu neapărat băuturi cu zahăr sau prăjituri foarte grele. Încercăm să asociem cu salate, legume, murături, astfel încât procesul de digestie să fie optim și să nu ne încărcăm cu prea multe calorii.

Tot acest exces de carne pune un stres deosebit nu doar asupra ficatului, ci și asupra rinichilor, împreună cu excesul de sare. Deci mare, mare atenție la hidratare, mai ales dacă vom consuma și alcool, este nevoie să creștem aportul de apă„, a precizat specialistul în nutriție.

„Cel mai sănătos aliment este piftia”

Cristian Mărgărit a dezvăluit că, surprinzător, printre cele mai sănătoase alimente de pe masa de sărbători sunt piftia și șoriciul, pentru că reprezintă o sursă de colagen, cu numeroase beneficii.

Toate alimentele de Crăciun sunt sănătoase sau pot fi sănătoase. Le putem încadra într-o dietă sănătoasă. Aș spune că cel mai ușor și cel mai sănătos aliment este piftia. Vorbim de fapt despre colagen. Se asimilează foarte ușor, e și o cantitate mică de carne acolo. Este binevenit pentru toată lumea.

Noi ar trebui să mâncăm această supă de oase și piftie, de fapt, pe toată durata anului, colagenul, fiind o proteină care furnizează materialul de construcție necesar pentru piele, păr, unghii, articulații, mușchi. Deci am putea să consumăm astfel de alimente bogate în colagen pe toată durata anului.

Avem apoi, culmea, șoriciul, care nu are foarte multe calorii, așa cum am crede, dar cu o condiție: trebuie să fie foarte bine mestecat. El este tot o sursă de colagen, dar mult mai greu de digerat. Dacă îl mestecăm bine și îl mâncăm tot așa, ca pe o gustare, în cantități mici, el poate fi încadrat într-o nutriție sănătoasă.

Friptura de porc, de asemenea, poate fi sănătoasă dacă o punem lângă o salată și nu mâncăm o cantitate foarte mare. La polul opus, desigur, ar fi cârnații prăjiți și una dintre soluții este să facem acești cârnați la cuptor.

Îi înțepăm cu furculița și acest lucru permite ca o parte din grăsime să se scurgă. Deci reducem cantitatea totală de grăsime, reducem caloriile și astfel cârnatul este mai sănătos. Arsura este și ea periculoasă, de aceea spun întotdeauna că trebuie să asociem o salată cu aceste tipuri de fripturi sau carne preparate la temperaturi mari”, a explicat Cristian Mărgărit.


CITEȘTE ȘI:

Cât costă o masă festivă de CRĂCIUN, comandată acasă. Opțiunea pentru românii care nu timp să gătească

Mâncărurile preferate de mulți, la masa Crăciun, NU sunt, de fapt, românești. Preparate, considerate „tradiționale”, care provin din alte culturi