Prima pagină » Video » Casa Albă cere Camerei Reprezentanților să aprobe asistența pentru Ucraina și Israel/ SUA continuă eforturile pentru un ARMISTIȚIU în Gaza

Casa Albă cere Camerei Reprezentanților să aprobe asistența pentru Ucraina și Israel/ SUA continuă eforturile pentru un ARMISTIȚIU în Gaza

Administrația Joe Biden a insistat, miercuri seară, asupra importanței adoptării de către Camera Reprezentanților a planului de asistență militară destinat Ucrainei și Israelului, pledând și pentru continuarea eforturilor în sensul unui acord între Guvernul Benjamin Netanyahu și grupul islamist palestinian Hamas.

Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranță Națională al președintelui Joe Biden, a cerut Camerei Reprezentanților să aprobe rapid planul bugetar adoptat de Senat.

”Ieri, Senatul a făcut un pas major pentru avansarea obiectivelor esențiale de securitate națională ale SUA, prin aprobarea cu un vot masiv a acordului de suplimentare a fondurilor pachetului de securitate națională. Această lege bipartizană va permite Statelor Unite să continue sprijinul pentru poporul ucrainean, alături de aliații și partenerii noștri, în luptele zilnice pentru apărarea libertății și independenței. Va furniza și Israelului ce are nevoie pentru a se apăra de teroriștii Hamas și de alte amenințări teroriste”, a declarat Jake Sullivan într-o conferință de presă.

”L-ați auzit pe președinte mulțumind coaliției bipartizane din Senat. Și l-a îndemnat pe președintele Johnson să aducă rapid acest plan în plenul Camerei Reprezentanților. Așa cum a spus președintele, nu ne putem permite să mai așteptăm. Fiecare zi generează costuri pentru poporul Ucrainei și pentru interesele de securitate națională ale SUA”, a insistat Sullivan, amintind că planul prevede și resurse pentru trupele americane din Orientul Mijlociu, pentru partenerii SUA din zona Asia-Pacific, precum și asistență umanitară, inclusiv pentru civilii din Ucraina și Fâșia Gaza.

Senatul SUA a aprobat, marți, un plan de asistență militară destinată Ucrainei, Israelului și Taiwanului, dar proiectul de 95 de miliarde de dolari va întâmpina, cel mai probabil, opoziția Camerei Reprezentanților, aflată sub controlul Partidului Republican.

Casa Albă speră că Israelul va ajunge la un acord cu Hamas

Jake Sullivan a pledat și pentru continuarea eforturilor diplomatice, prin intermediul Qatarului și Egiptului, pentru ajugerea la un acord între Israel și grupul militant palestinian Hamas.

”Președintele a spus la începutul săptămânii, cu ocazia întâlnirii cu regele Abdullah, că vrem să obținem o încetare temporară a confruntărilor, în cadrul unui acord privind ostaticii, iar apoi să construim pe această bază spre ceva mai durabil. Ce va însemna acest lucru, care vor fi parametrii, unde se încadrează Hamas în acest acord, alte elemente – toate acestea vor trebui stabilite cu partenerii noștri din Israel și cu alți oficiali. Dar obiectivul ar fi să începem cu o pauză temporară și să vedem ce putem construi pe această bază”, a insistat Jake Sullivan.

Netanyahu a întrerupt negocierile cu Hamas

Premierul Benjamin Netanyahu a exclus, miercuri, posibilitatea trimiterii unei delegații la Cairo pentru continuarea negocierilor, fără a se consulta cu membrii Cabinetului de război.

Guvernul Israelului a anunțat, potrivit cotidianului The Times of Israel, că negocierile nu vor avansa atât timp cât grupul Hamas nu își modifică ”atitudinea iluzorie”.

Decizia a fost condamnată de Benny Gantz și Gadi Eisenkot, foști politicieni din opoziție care s-au alăturat Guvernului de uniune națională imediat după atacurile islamiste din 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți în sudul Israelului.

Forumul Rudelor Ostaticilor a denunțat ”decizia șocantă de blocare a negocierilor”. ”Se pare că unii membri ai Guvernului au decis să sacrifice viețile ostaticilor, fără a recunoaște acest lucru. Decizia înseamnă condamnarea la moarte a ostaticilor”, a reacționat Asociația rudelor celor peste 100 de ostatici israelieni din Fâșia Gaza.

Directorul Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA), William Burns, directorul Serviciului israelian Mossad, David Barnea, și premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, au discutat luni și marți, la Cairo, despre un armistițiu de șase săptămâni între Israel și grupul militant palestinian Hamas. Negocierile vizează un armistițiu temporar, care ar putea deveni definitiv, precum și eliberarea ostaticilor israelieni din Fâșia Gaza în schimbul unor deținuți palestinieni din Israel.

Pe fondul presiunilor internaționale, premierul Benjamin Netanyahu a dat asigurări, miercuri seară, că armata israeliană nu va interveni în orașul Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, înainte de a fi evacuați cei peste un milion de civili palestinieni.

Bilanțul ofensivei israeliene a ajuns la 28.576 de morți în Fâșia Gaza, iar alte aproximativ 68.300 de persoane au fost rănite, conform Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării militante Hamas.

Foto: Profimedia

Citește și:

Israelul INTENSIFICĂ bombardamentele asupra Libanului, după o serie de atacuri ale Hezbollah

 

Licențiat în Jurnalism, Științe Politice și Teologie Ortodoxă, Mihail Drăghici este activ în presa centrală din 2002, având o activitate de peste 20 de ani ca editor de știri externe la una ... vezi toate articolele

Citește și