Cu câteva zile înainte de Crăciun, oamenii își caută bradul ideal pe care să-l împodobească în Ajun. Cei mai mulți caută brazi naturali, însă sunt și persoane care optează pentru cei artificiali.
În Piața Obor din București, brazii sunt organizați pe rânduri în funcție de dimensiune. Comercianții au oferte pentru toate buzunarele. Prețul unui arbore pornește de la 89 de lei și poate ajunge și la 800 de lei dacă este bogat și înalt.
Un bărbat a cumpărat un brad cu 120 de lei și este mulțumit de achiziție. Chiar și așa, el spune că prețurile sunt destul de piperate.
„Mai bogat și mai micuț. Asta în funcție și de locul pe care îl avem în casă. E rentabil. Brazii sunt frumoși, dar și prețurile, să știți, că sunt foarte piperate. Negociezi ca să ajungi la o sumă cât de cât accesibilă. Prețuri începând de la 100 de lei la 500 de lei. Foarte scump anul acesta. Sunt puțini brazi la 100 de lei. La 100 de lei oferta este foarte mică. Am dat 120 de lei pe brad. E foarte bogat, miroase a brad și suntem bucuroși”, a spus acesta.
„Am luat brăduț, dar din Oltenița. Eu sunt din Oltenița. Brad natural. În fiecare an, noi luăm brad natural. Prețurile sunt măricele față de alți ani. Am cumpărat un brad nici foarte mare, nici foarte mic”, a spus o altă femeie.
Alții sunt de părere că prețurile sunt similare cu cele de anul trecut.
„Nu prea înalt, nu prea mare. Să fie potrivit. În funcție de cum arată e și prețul. Prețurile sunt la fel ca anul trecut. Cam aceleași prețuri. Împodobesc bradul în Ajun. Azi îl cumpărăm, îl pregătim și în Ajun îl împodobim. În fiecare an cumpăr brad. Cumpăr doar brad natural pentru că așa e datina. N-am avut niciodată brad artificial și nici nu vreau. Întotdeauna am luat brad natural”, ne-a spus un bărbat care căuta bradul ideal.
Și brazii artificiali au publicul lor. Prețurile pentru un astfel de brad încep de la 100 de lei și pot ajunge la câteva sute de lei în funcție de dimeniuni.
Potrivit datelor transmise de Romsilva, preţurile la achiziţia directă, de la ocoalele silvice, depozite sau locurile de recoltare, sunt la acelaşi nivel ca cele din ultimii ani, pornind de la 15 lei pentru un pom de Crăciun, specia molid cu înălţimea de până în 1,3 metri, şi ajungând la 35 de lei pentru un exemplar de brad cu înălţimea între 2 şi 3 metri.
„Pomii de Crăciun sunt vânduţi la sediile ocoalelor silvice, în special cele din zonele de munte şi deal, iar persoanele fizice au prioritate la achiziţionarea acestora. Ocoalele silvice oferă, la cerere, pomi de Crăciun cu rădăcină protejată sau la ghiveci, care pot fi replantaţi, o soluţie recomandată. Această opţiune include costuri suplimentare. De asemenea, în cazul în care unităţile din subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva vând pomii de Crăciun în pieţe sau alte locuri amenajate, costurile de transport, manipulare şi depozitare vor fi incluse, suplimentar, în preţul final de vânzare”, au precizat reprezentanții Romsilva.
CITEȘTE ȘI:
Trucul care prelungește viața bradului de Crăciun NATURAL. La ce să fii atent
Pericolul din bradul de Crăciun. Ce trebuie să faceți neapărat, înainte de a începe să-l împodobiți