Cât de geroasă va fi iarna 2024-2025? Vom avea ZĂPADĂ de Crăciun? Climatolog: „Mare atenție de unde vă informați”

Publicat: 02 11. 2024, 08:30

This browser does not support the video element.

Mare atenție la sursele de informare cu privire la prognoza meteo. Folosiți-le pe cele autorizate și nu credeți în prognozele pe perioade mai mari de două săptămâni deoarece nu au fundament științific. Avertismentul vine de la climatologul Roxana Bojariu, care a explicat, la Gândul Green, cum va fi această iarnă.

“Trebuie să fim atenți la sursele care furnizează astfel de informații. Mereu trebuie să fie surse autorizate, adică trebuie să luăm în considerare serviciile meteorologice naționale, inclusiv Administrația noastră de Meteorologie. Și ce pot să spun este că dacă depășim intervalul de anticipație de două săptămâni, nu se mai poate vorbi de prognoză din punct de vedere științific. Cel mult poți să prognozezi o estimare privind media pe o perioadă mai mare fără a putea să dai detalii. Nu e științific. Nicăieri în lume nu există o soluție să poți să dai succesiune de vreme pe intervale mai mari de două săptămâni.

Pentru iarna care vine nu poți să spui în ce zi o să ningă, când o să plouă. Nu e științific, nu ai bază științifică. Poți să spui doar cum va fi în general iarna. Caracteristici generale care nu sunt esențiale pentru omul obișnuit. Estimările pot să fie foarte importante, de exemplu, pentru cei care gestionează energia, energia termică, gestionează resursele de gaz. Pentru ei sunt importante aceste medii pe tot anotimpul”, a declarat Roxana Bojariu.

Conform acesteia, sezonul hibernal 2024-2025 va fi mai cald comparativ cu media de referință.

“Informațiile, așa cum arată acum, pentru că se vor actualiza, ne sugerează că vom avea o iarnă totuși în zona noastră mai caldă ca în mod obișnuit. Atenție, asta nu înseamnă că nu vor exista episoade punctuale cu condiții severe, însă ele vor fi limitate în timp și probabilitatea este mică să dea caracteristica iernii”, a estimat climatologul.

Cât privește zăpada de Crăciun, Roxana Bojariu s-a limitat în a spune că va exista, cel mai probabil la munte și izolat la câmpie.

“Vom avea zăpadă de Crăciun la munte, sigur vom avea undeva, dar la zona de câmpie probabilitatea e relativ mică”, a conchis Roxana Bojariu.

Întreaga emisiune Gândul Green, susținută de Țiriac Auto, poate fi urmărită AICI.

CITEȘTE ȘI :

Climatolog: Există primii migranți CLIMATICI din insulele mici din Pacific în Noua Zeelandă sau în Australia

Climatolog, după urgia din Spania: Temperaturile mari au generat CANTITĂȚI sporite de vapori și au alimentat sistemele de vreme cu mai multă energie