Prima pagină » Video » Cât de importantă este achiziția UCM Reșița pentru Hidroelectrica. Explicațiile lui Karoly Borbely

Cât de importantă este achiziția UCM Reșița pentru Hidroelectrica. Explicațiile lui Karoly Borbely

După un 2023 cu rezultate financiare de excepție, producție și profit, Hidroelectrica a finalizat anul acesta preluarea UCM Reșița. Odată cu această tranzacție, cel mai mare producător țintește independența în procesul de mentenanță a hidroagregatelor, cumulat cu activitatea Hidroserv.

Odată cu achiziționarea UCM Reșița, Hidroelectrica își asigură hidroagregatele, necesare pentru buna funcționare a turbinelor.

“Anul trecut au început procedurile de pregătire a achiziției UCM Reșița. Anul acesta, în 22 ianuarie, a fost aprobarea finală de către Adunarea Generală a Acționarilor. Asta înseamnă că noi am cumpărat 40%, deci practic transfer de business, am cumpărat acea parte din UCM care deja era în insolvență de vreo 11 ani, acea parte din UCM care este pentru noi extrem de utilă, având în vedere că produce tot ce înseamnă zona de hidroagregate și partea de generatoare de la turbine. UCM Reșița a fost înființat în 1771, este una din cele mai vechi unități industriale din România. Am preluat-o cu 450 de oameni”, a explicat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica la Gândul Green.

2023 – un an absolut fantastic din punctul de vedere al rezultatelor financiare. O producție-record în ultimii 10 ani. A fost a doua producție ca și cantitate, 18,1 TWh. Asta înseamnă că, sigur, și prețurile la un moment dat erau cum erau, dar o producție-record aduce profit record la 6,3 miliarde de lei, profit la o cifră de afaceri de 12,2 miliarde de lei – un lucru absolut extraordinar, cu siguranță” a mai spus Karoly Borbely.

Bugetul companiei producătoare de hidroagregate a fost deja aprobat.

“Vom face investiții, vom face reabilitări ale echipamentelor actuale, strungurile speciale, strungurile carusel și alte echipamente speciale pe care le avem. Deja se lucrează la rectificări de generatoare și de piese pe care noi le avem în procedurile de mentenanță și de modernizare, de la hidroagregatele noastre, care în momentul de față sunt în reparație, de la Mălaia, avem de la Porțile de Fier butucuri desfăcute, la hidroagregatul numărul patru”, a precizat șeful Hidroelectrica.

„Avem un proiect extrem de ambițios, în care noi credem foarte mult, punem foarte mult suflet”

Investițiile nu sunt doar în echipamente, ci și în oameni.

“Deci se lucrează, încercăm să facem cumva transferul, fiindcă vârsta angajaților pe echipamentele speciale este destul de ridicată. Încercăm să facem acest transfer de cunoștințe și generației mai tinere. Avem și parteneriate cu Politehnica de la Timișoara în acest sens, să putem să atragem studenții în practică, în intens și după aceea să-i angajăm”, a completat Borbely.

Prin compania Hidroserv, care este în subordinea companiei și care face activitățile de mentenanță, și cu UCM Reșița, care produce echipamentele, încercăm să nu depindem de nimeni în ceea ce privește partea de mentenanță și, bineînțeles, componentele din activitățile de retehnologizare. Din păcate, în ultimii 10-15 ani, în companiile românești specifice în această zonă s-au subțiat – dacă pot să spun asta – considerabil, statul nemaiavând lucrări de infrastructură hidroenergetică foarte mare, nu s-au mai făcut, iar zona asta specifică, din păcate, industria, mai mult s-a tăiat decât s-a construit.

Deci, avem un proiect extrem de ambițios, în care noi credem foarte mult, punem foarte mult suflet și sper foarte mult ca lucrurile să evolueze în direcția pe care ne-o dorim. Găsim soluții, atragem oameni, investim și cu siguranță va aduce rezultate.

Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica

Ce „plus” aduce furnizarea în business-ul Hidroelectrica

De trei ani de când Hidroelectrica a intrat și pe furnizarea de energie electrică, ca parte a diversificării portofoliului de business, subiectul s-a transformat în principala știre – deși nu acesta este main core-ul companiei -, deoarece livrează energie verde și cea mai ieftină din piață.

“Suntem pe final de dezvoltare a sistemului informatic, pentru că nu e nicio rușine să spui că te apuci de ceva la care nu te pricepi, trebuie să te pregătești foarte bine, am făcut progrese foarte mari. Suntem și cu zona de facturare într-o zonă extrem de avansată. Mai sunt lucruri de finisat, dar suntem spre final. Avem undeva la 16% din piața B-TO-C (business to consumer) și B-TO-B (business to business), deci suntem un jucător important. Vom atrage și mai mulți clienți”, a explicat Karoly Borbely situația actuală.

Anul acesta, fiind un an în care deja există, după noile reglementări, de acum două săptămâni, practic suntem într-o perioadă de semi-liberalizare sau pregătire a liberalizării totale de anul viitor, este un pas firesc și un pas bun din partea autorităților și noi suntem o companie care susținem funcționarea pieței de energie electrică liberă, bazată pe cererea și oferta de energie electrică, de producție și de consum, bineînțeles.

Aici vorbim despre o vânzare sau o normalizare a piețelor de energie, prin faptul că producătorii au această posibilitate de a vinde energie forward, deci pentru perioada următoare. Acestea reduc foarte mult presiunea de pe piața zilei următoare, unde se inflamează piața și unde, datorită faptului că toată lumea vrea să cumpere energie pe termen foarte scurt, prețul urcă foarte mult. Nu trebuie să uităm că suntem conectați cu piața europeană și orice orice turbulențe, să spunem, pot afecta prețurile, dar în momentul de față lucrurile sunt stabile.

Cu 16 la sută din piața de furnizare și cu noile investiții, viitorul Hidroelectrica pe această piață se arată unul încrezător.

“În zona de furnizare, vom continua să fim un jucător important. Furnizarea aduce un beneficiu, aduce o contribuție foarte bună la EBITDA, deci la profitabilitate, deci un lucru foarte bun. Este mult mai multă bătaie de cap decât cu consumatorii de business, dar, sigur, trebuie să facem și asta”, a conchis Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

  • Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România.
  • Furnizează circa  30% din producția totală de energie a țării.
  • Hidroelectrica a avut, în anul 2023, venituri de 12,5 miliarde de lei și un profit net de 6 miliarde de lei.

În baza celei mai recente capitalizări bursiere, valoarea companiei este de 57,6 miliarde de lei.


CITEȘTE ȘI:

Ministrul Mediului, AVERTISMENT despre „Sahara Olteniei”: „Pierdem 1.000 de hectare de terenuri arabile anual” / Care este SOLUȚIA salvatoare

Mircea Fechet, ministrul Mediului, speaker la Conferința Green Report „Managementul deșeurilor: SGR funcțional în România”

Panourile solare și sistemele de irigație – Revoluție în SUA și India, VIS în România

Poluarea apelor, o problemă globală. Cât PLASTIC poartă Dunărea noastră?

Mineritul asteroizilor, o opțiune VIABILĂ pentru viitorul planetei?

Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o redacție de știri. Deși a terminat ... vezi toate articolele
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și