Aerul condiționat devine indispensabil în zilele călduroase de vară, însă poate crea probleme dacă nu-l folosim corespunzător. Aparatele trebuie curățate periodic. În caz contrar, oamenilor le poate fi afectată sănătatea.
Medicii spun că aparatul de aer condiționat scade umiditatea din medicul ambiant și acest lucru se poate răsfrânge asupra mucoaselor.
„Scade umiditatea din mediul ambiant și lucrul acesta se răsfrânge și asupra mucoaselor, mucoasei nazale, oculare sau la nivelul feței. Practic o deshidratează, ceea ce poate duce la o inflamație locală sau chiar infecții locale, rezultând otite seroase, senzații de ureche înfundată, scăderea auzului sau durere. Expunerea prelungită la acesta poate duce și la apariția durerilor de tip nevralgic, paralizii musculare, contracturi musculare, paralizii de nerv facial”, a precizat Alexandra Băetu, medic ORL, pentru PrimaTV.
Specialiștii spun că aparatele de aer condiționat trebuie curățate periodic.
„Aerul condiționat trebuie curățat de două ori pe an, în general spălat cu soluții speciale. Pe turbina respectivă se depune un mucegai care miroase a amoniac. Majoritatea, de exemplu, montatorilor se uită decât la sitele respective. Noi ne uităm și la turbina respectivă”, afirmă un instalator.
Și medicii recomandă ca aparatele să fie curățate.
Este important să efectuăm o igienă corespunzătoare a aerului condiționat, a filtrelor, să le schimbăm la timp. Este un mediu umed din aerul condiționat, din aparat în sine. Este propice dezvoltării unor bacterii periculoase sau a unor mucegaiuri care determină infecții mult mai grave”, a explicat medicul.
CITEȘTE ȘI: