Ce efecte au aparatele de aer condiționat asupra sănătății? Sfaturile medicilor pentru această perioadă

Publicat: 17 07. 2024, 11:25

This browser does not support the video element.

Cum zilele caniculare ne afectează atât ziua, cât și noaptea, folosim poate excesiv aparatele de aer condiționat.

Medicul ORL Răzvan Hainăroșie, a vorbit, la Euronews România, despre modul în care aerul condiționat ne afectează sănătatea.

„Cred că este o necesitate să avem o temperatură rezonabilă în cameră. Nu cred că este un lucru pe care îl putem alege 100%. Evident că trebuie să respectăm câteva reguli atunci când utilizăm aerul condiționat. O dată, pentru a avea o temperatură de confort, doi la mână, pentru a nu usca foarte tare aerul din încăpere și trei la mână, este foarte importantă temperatura la care utilizăm aerul condiționat”, a explicat acesta.

La ce temperatură trebuie reglat aparatul de aer condiționat

Medicul a explicat și că diferențele de temperatură între camera în care ne aflăm și mediul exterior nu trebuie să depășească, în mod ideal, zece grade.

„În general se recomandă ca diferența de temperatură între exterior și interior să nu depășească 10 grade, evident că este o recomandare ideală, ca să spun așa. În momentul în care afară avem 40 și un pic de grade, cu siguranță că la 30 de grade nu ne vom simți confortabil. Deci temperatura trebuie să fie ceva mai joasă. Totuși, ar trebui să evităm trecerile bruște din exterior către camerele în care lucrăm sau camerele în care ne odihnim, astfel încât organismul nostru să reușească să se adapteze la noua temperatură, deci practic să ne ferim de un șoc termic care ar putea să apară atunci când diferența dintre cele două temperaturi este foarte mare”, a spus acesta.

Specialistul mai atrage atenția că blocurile, mai ales cele vechi, înmagazinează căldură și radiază permanent, multe fiind din beton.

„Cred că 23-24-25 de grade este o temperatură civilizată. Trebuie să avem în vedere că majoritatea locuințelor noastre sunt, cel puțin în aglomerările urbane, blocuri care utilizează betonul. Acesta radiează aproape permanent căldură. Deci căldura pe care o înmagazinează în timpul zilei o vor ceda. Mai ales cele neanvelopate, vor ceda interiorului în mod constant.

Și atunci evident că este mai bine să utilizăm aerul condiționat permanent cu o temperatură ceva mai ridicată, decât să utilizăm pe anumite intervale de timp aerul condiționat. Utilizând temperaturile extreme pe care le poate produce, de exemplu, 16-17°… să încercăm să avem o temperatură cât de cât constantă”, mai spune el.