Centralele termice, la control. Verificarea este obligatorie la fiecare doi ani

Publicat: 13 09. 2024, 23:26

This browser does not support the video element.

Scad temperaturile și mulți vor porni centralele pe timpul nopții. Specialiștii ne recomandă să facem o verificare a sistemului de încălzire înainte să dăm drumul la calorifere. Cine nu respectă regula nu doar că încalcă legea, dar își pune viața în pericol.

Când vine toamna, Răzvan cheamă în fiecare an un expert pentru a verifica sistemul de încălzire.

„De obicei, când începe sezonul rece, necazurile apar fie sâmbăta și duminica, fie însă sărbătorile legale și de aceea trebuie neapărat, după părerea mea și din experiența mea, să avem o verificare făcută în timp. Verificarea este obligatorie la fiecare 2 ani. Operațiunea costă între 250 și 400 lei, dar astfel ne asigurăm că funcționează în parametri normali și putem să începem să o folosim. Facem aerisirea caloriferelor, echilibrare a instalației, verificare a centralei cu elementele de siguranță respective. Verificarea coșului de fum. Verificarea termostatului un termostat bun și montat corect ne scapă de grija facturilor mari, dar și de incidente”, spune el.

La mare căutare în această perioadă sunt și termostatele. Cel mai ieftin dintr-un magazin de bricolaj costă aproximativ 80 lei și este un termostat cu fir, iar cel mai scump depășește 700 lei și poate controla temperatura din telefon digital, simplu și cu puține costuri 150 și ceva de lei. E bine să testăm dacă termostatul arată chiar temperatura reală. Ulterior, cel mai eficient este să programăm centrala astfel încât să mențină o temperatură constantă. Confortul termic în România, e cam la 23 de grade Celsius, iar dacă aveți nevoie de o centrală nouă înainte de venirea iernii, oferte sunt destule la început de sezon rece pentru clienți. În momentul de față este foarte importantă perioada de garanție a centralelor, dar și pachetele promoționale. Prețurile central încep de la 3.000 lei și pot ajunge către 12.000 lei. Dacă centrala termică nu funcționează la parametri obții determină creșteri ale consumului de gaze naturale.

Practic, o să avem o centrală termică care, din motive tehnice, consumă mai multe gaze naturale pentru a ne asigura confortul termic. Plafonarea prețurilor la energie ne ferește de facturi uriașe în această iarnă. Măsura de sprijin a statului ar urma să expire pe 31 martie, însă în contextul prețurilor mari de pe bursă în estul Europei, autoritățile iau în calcul să ceară la Bruxelles prelungirea mecanismului.