Prima pagină » Video » Chirii mai mari la început de an universitar. E cerere uriașă pentru apartamentele noi

Chirii mai mari la început de an universitar. E cerere uriașă pentru apartamentele noi

Mulți studenți se întreabă cât de scump urmează să închirieze o locuință în perioada următoare. E cerere uriașă pentru apartamentele noi luate în chirie. Mulți sunt dispuși să dea chiar și cu 200 euro mai mult decât ar plăti pentru o locuință similară, dar într-un bloc vechi.

Cele mai mari chirii sunt în București pentru un apartament nou. Chiria medie sare de 650 euro pe lună pentru un apartament cu două camere, cu 200 euro mai mult decât dacă ar opta pentru o proprietate similară, dar de pe segmentul vechi al pieței, potrivit datelor unei platforme de imobiliare. Și cu toate acestea, cererea este uriașă.

Într-o singură lună, peste 90.000 de oameni și-au căutat chirii pe platformele de profil, iar cele mai importante sunt apartamentele cu două camere. Proprietarii din Cluj-Napoca solicită o chirie medie de 600 euro pe lună pentru un apartament construit după anul 2000, cu 50 euro mai puțin decât cei din București. Chiria medie pentru un apartament vechi ajunge însă la 520 euro pe lună și este cu 70 euro mai mare decât cea aferentă unei locuințe din Capitală. Proprietarii cu apartamente noi care caută chiriași în Brașov și Constanța le solicită acestora o chirie medie de 550 euro pe lună. Cei care dețin apartamente vechi se mulțumesc o sumă cu 100 euro mai mică. În Iași, în schimb, chiria medie solicitată pentru un apartament nou este de 400-20 euro pe lună, cu doar 20 euro mai scumpă decât cea aferentă unei locuințe vechi.

Aceasta este cea mai mică diferență întâlnită la nivelul marilor orașe din țară între sumele cerute de proprietar.  La Timișoara mergem acum chiria este cu 34% mai mare dacă optezi pentru un apartament nou. Locuințele noi pot fi închiriate, în medie, cu 470 euro pe lună. Diferența dintre chiria solicitată pentru un apartament nouă și unul vechi este de 120 euro.

În orașele universitare, pe lângă studenți, sunt foarte mulți oameni care vin și trebuie să lucreze la la diverse lucruri și nu au să stea. Și iată că această lipsă a stocurilor duce la o creștere a chiriilor semnificativă și vedem asta atât în București, cât și în Cluj, Iași, Constanța, Brașov.

Citește și