Circulația mașinilor ar putea fi LIMITATĂ în unele orașe. Guvernul vrea să instituie zone cu emisii scăzute în marile orașe

Publicat: 29 07. 2024, 18:46
Actualizat: 29 07. 2024, 20:46

This browser does not support the video element.

Circulația mașinilor în anumite zone din orașele din țară ar putea fi limitată, cel puțin asta prevede o hotărâre de Guvern pusă recent în dezbatere publică. Executivul ar vrea să instituie zone cu nivel scăzut de emisii, unde șoferii vor avea acces doar dacă plătesc o taxă sau dacă mașinile lor nu poluează.

Singurele autovehicule exceptate sunt ale poliției, armatei și serviciile publice. Despre ce este vorba mai exact și ce amenzi sunt implicate? Toate sunt cuprinse într-un proiect care a fost pus deja de câteva zile în dezbatere publică de către ministerul Ministerul Dezvoltării. Noul act normativ ar trebui să instituie în mai multe orașe din țară zone cu nivel scăzut al emisiilor, adică zone mai puțin poluate, în care, în primul rând, accesul mașinilor va fi limitat.

Accesul, se va face, în primul rând, în baza normelor de poluare pentru fiecare mașină în parte. Și avantajați vor fi, bineînțeles, șoferii care au mașini euro 5 sau euro 6, dar și șoferii care au mașini electrice. De asemenea, ar putea să fie instituit un interval orar privind accesul acestor mașini, dar și taxe. Cei care vor totuși să tranziteze aceste zone vor fi buni de plată. Până la urmă, toate aceste decizii ar urma să fie luate de către fiecare autoritate publică locală în parte și la fel urmează să fie stabilit cuantumul amenzilor, pentru că nu știm în acest moment despre ce, despre ce amenzi și ce despre ce taxe este vorba. La fel, ele vor fi stabilite de către primării. Acum, dacă vorbim totuși despre cei care nu respectă aceste reguli, fapta va fi considerată contravenție și de suma de 300 lei pe care ar trebui să o plătească șoferii și dacă amenda nu este plătită la timp.

De asemenea, vor fi penalizări de câte 500 lei în fiecare zi. Este important de menționat că măsura nu a fost adoptată și va fi o perioadă de tranziție de un an de la adoptarea acesteia și până când vor intra până la urmă toate prevederile în vigoare și până când se vor da amenzi, timp în care autoritățile locale vor trebui să ducă ample campanii de informare.